seminoma testis PT1 po BEP

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: seminoma testis PT1 po BEP

Postprzez Adrian1975 » 31 Sty 2013, 20:12

Cześć,
Piszę, bo szlag mnie trafia z DCO!!!
Tydzień temu, jak już pisałem miałem dodatkowy TK jamy brzusznej, bo w grudniu ktoś źle odczytał skierowanie i zrobili mi tylko miedniczkę małą.
Dziś byłem zapisany do onkologa i miałem dostać opis TK - oczywiście tak się nie stało. Pani z sekretariatu TK poinformowała mnie z błogą szczerością, że nie wyrobią się na dziś - opis będzie jutro. Tylko jutro mnie nie urządza, bo żeby dziś pojechać, to brałem urlop. Poza tym mój onkolog przyjmuje tylko w czwartki. Żadne argumenty do "opisywaczy" TK nie trafiły i tak już ponad miesiąc się "bujam" i nie wiem, na czym stoję.

Moje pytanie zatem, co mam zrobić, jakie kroki podjąć, by się przenieść do 4 WSK we Wrocławiu. Dodam, że na sposób "obsłużenia" mnie dzisiaj złożyłem skargę do Rzecznika Praw Pacjentów.

dziś jeszcze zaliczyłem endokrynologa w związku z moją tarczycą, zlecił badanie hormonów tarczycy, jak i b-hcg oraz testosteron + USG Tarczycy. Nie wydaje Wam się dziwne, że od 4 lat mam zdiagnozowanego guza tarczycy, płata prawego (usunięto mi prawe jądro).

Adrian
Ostatnio edytowany przez Adrian1975, 31 Sty 2013, 20:58, edytowano w sumie 1 raz
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez troll » 31 Sty 2013, 20:19

Witaj,

Zabierz całą dokumentację i po prostu zapisz się do Poradni Onkologii 4WSK :) A gdyby były jakieś problemy, daj znać to coś pomyślimy.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Adrian1975 » 31 Sty 2013, 20:23

w poniedziałek mam jeszcze USG sutka, poczekam na wynik z niego i fruu do 4 WSK.
Adrian
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Postprzez Adrian1975 » 02 Lut 2013, 12:01

otrzymałem dziś wyniki krwi - hormony:
TSH 1,85 (0,27-4,20)
Prolaktyna 13 (4-15)
B-HCG 0,10 (0-2)
Testosteron 217,4 (280-800)

Możecie to zinterpretować?
Endokrynolog powiedział mi, że jak nie dostanie na piśmie informacji, że mogę i nie ma przeciwwskazań na to otrzymywać testosteron, to on mi go nie przepisze.

Adrian
Adrian
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Postprzez m9nika » 02 Lut 2013, 13:14

Witam,
Adrian1975 napisał(a):Endokrynolog powiedział mi, że jak nie dostanie na piśmie informacji, że mogę i nie ma przeciwwskazań na to otrzymywać testosteron, to on mi go nie przepisze.

Mój małżonek miał zaniżony wynik testosteronu i nasz endokrynolog również powiedział, że musi mieć zgodę onkologa na przyjmowanie testosteronu. Onkolog taki wpis dało do karty i małżonek jest już po 4 zastrzykach (zastrzyk co 3 tyg.). Z tym, że w połowie między jednym zastrzykiem a drugim robił badania kontrolne,które miały ocenić wpływ tego zastrzyku.
Testosteron wrócił do normy ale małżonek dalej zastrzyki ma przyjmować.
Twój hormon tarczycy TSH jest w normie, a mojego małżonka nie był (w formie informacji).
Pozdrawiam.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Adrian1975 » 04 Lut 2013, 15:03

Cześć,

Mam opis TK i jestem po rozmowie z lekarzem.

Oto opis:

Kontrolne badanie TK jamu brzusznej i miednicy wykonano po badaniu w dniu 13.9.2012.

Utrzymują się cechy rozlanego stłuszczenia miąższu wątroby. Nie stwierdza się zmian ogniskowych. W lewej nerce torbiel korowa o oś. 1,2 cm. Pozostałe narządy prawidłowe.

W przestrzeni zaotrzewnowej między VCI a aortą brzuszną, tuż poniżej odejścia naczyń nerkowych , widoczny jest powiększony węzeł chłonny o poprzecznych wym. przekroju 1,4
cm X 1 cm i 1,6 cm w wym. cc ( poprzednio 1,5 cm X 1,6 cm i 2,2 cm ) - dalsza regresja wielkości w porównaniu z badaniem poprzednim. W krezce widoczne są dość liczne węzły chłonne wielkości w osi krótkiej do 1 cm ? bez istotnych różnic w porównaniu z badaniem poprzednim.
Poza tym nie wykazano innych znamiennie powiększonych węzłów chłonnych w całym zakresie badania. Dolne odcinki płuc bez zmian ogniskowych.

Oraz dzisiejsze USG gruczołu sutkowego:
W badaniu USG w obu piersiach, w okolicach zabrodawkowych widoczne są hypoechogeniczne obszary o wym. 16X8mm po stronie prawej oraz 14X8 mm po stronie lewej ? ginekomastia.
Innych zmian ogniskowych nie stwierdza się.
Doły pachowe bez cech patologii.

R. Obraz piersi w granicach normy ? BIRADS 1.

Po obejrzeniu wyników ? dalsza obserwacja. Pani onkolog zastanawia się, czy mi tych moich sutków nie naświetlić.
Co o tym pomyśle sądzicie?

Adrian
Adrian
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 04 Lut 2013, 17:01

Witam,

Masz bardzo dobre wyniki. A Twoja pani doktor to powinna sobie najpierw swoje sutki naświetlić, żeby naświetlać bez potrzeby sutki innych! Tylko kontrola w tej chwili. A skąd się bierze ginekomastia? Z przewagi żeńskich hormonów płciowych! Wniosek z tego taki, że uzupełnianie testosteronu będzie miało sens. Nowotwory jądra nie są hormonozależne a więc nie wpływa na nie testosteron. Co innego gruczoł krokowy na którego powinna zostać zwrócona uwaga.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez kat1340 » 04 Lut 2013, 17:47

Z doświadczenia się wtrace i dodam że testosteron aromatyzuje do estrogenu i nie zawsze przewaga testa uchroni przed ginekomastia to też zalezy od aktywności enzymu aromatazy.
kat1340

Postprzez junior » 06 Mar 2013, 23:06

cześc Arek.
i co tam u Ciebie?
28 lat; guz seminoma testis; pT2 pNx Sx R0, V1, L1; 3xBEP styczeń-marzec 2011
junior

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Adrian1975 » 06 Mar 2013, 23:49

Nie Arek a Adrian, ale wybaczam :)
wszystko oki.czuję się dobrze, czekam na kolejna kontrolę, a, że cycki mnie czasem bolą, może już taka moja uroda.
a tak na poważnie, mam jeszcze guzka na tarczycy i czekam na USG, które mam mieć 14 marca a później endokrynolog i może w końcu dostanę testosteron, bo ostatnie jajko nie wyrabia.
pzdr
Adrian
Adrian
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 17 gości