Potworny carcinoma embrionale partim necroticans et teratoma

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Potworny carcinoma embrionale partim necroticans et tera

Postprzez kat1340 » 07 Mar 2013, 21:00

Adrian - ha, no jasne, zgadamy się na PW;

A tak poza tym, byłem wczoraj na "kontroli" - za duże słowo, raczej na wręczeniu wyniku hist-pat (i po to wlokłem się tyle kilometrów :evil:, jakby znajomy z wawy nie mógł odebrać tego za mnie...)

A wynik obwieszcza co następuje:

---------------------------------------------------------------------------------------------
MATERIAŁ:
A) Guzek płata dolnego, lewego
B) W/CHŁ nr5

WYNIK MAKROSKOPOWY:
A) Fragment płuca o wym. 5x2x1,5[cm]. Na przekrojach podopłucnowo żółty guzek śr. 0,5[cm]. Opłucna nad guzkiem barwy białej. Marginesy chirurgiczne 0,6[cm].
1BL.
B) Fragment tkankowy o najw. wym. 1,5[cm]. Na przekroju w/chł. 1BL. C.M.

WYNIK MIKROSKOPOWY:
A) Fragment miąższu płuca z podopłucnowym ogniskiem włóknienia, z licznymi komórkami piankowatymi, pojedynczymi komórkami wielojądrowymi i limfocytarnymi. UTKANIA NOWOTWORU NIE STWIERDZONO
B) 1 odczynowy węzeł chłonny. UTKANIA NOWOTWORU NIE STWIERDZONO

---------------------------------------------------------------------------------------------

Co to znaczy "1BL. C.M." ?
Wynik jest dobry jak mniemam...

No to teraz obserwacja.
kat1340

Postprzez Adrian1975 » 08 Mar 2013, 00:10

no stary congratulations, :lol:

adrian
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez arek » 24 Kwi 2013, 23:06

Siemasz kat1340!
Jak zdrówko i powrót do formy?
Mam nadzieję, że taki weteran jak Ty zaszczyci zlot swoją obecnością?
Pozdrawiam
Arek
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez kat1340 » 11 Paź 2015, 16:25

Witam Drodzy Państwo!

Mam takie szybkie pytanie - idealnie gdyby ktoś uprzejmy zechciał mi odpowiedzieć na nie w wiadomości prywatnej.

Z rakiem jądra póki co spokój już drugi rok od zakończenia leczenia - bardzo się cieszę, przestrzegam rozpiski postępowania w fazie remisji by NCCN nota bene wszystkim znanej.

Sprawa natomiast dotyczy zmian w lewym migdałku - już nie chcę wchodzić w szczegóły mojego wnioskowania, ale jestem prawie pewien, że to nowotwór - proszę mi tylko powiedzieć jak teraz wszystko zrobić tak, by było jak najszybciej; ja myślałem tak:

1. Laryngolog prywatnie (idealnie gdyby był to ordynator lub jakiś lekarz z oddziału chirurgii laryngologicznej pobliskiego szpitala) - wykonanie biopsji cienkoigłowej guzka;
2. Hist.Pat. -> decyzja o tonsilektomii (OBYM SIE MYLIŁ!)
3. Zabieg w szpitalu no i już dalej leczenie onkologiczne - tu akurat nie problem bo za miesiąc mam umówioną wizytę (kontrola RJ)

Problemy jakie ja tutaj widzę to przede wszystkim kwestia prywatnej wizyty w korelacji z hist.pat. - pewnie będę musiał za wszystkie te rzeczy płacić z własnej kieszeni prawda? Ma ktoś pomysł jak zrobić tak by było ekspresowo i możliwie "na skierowanie"?

Bardzo proszę o odpowiedź - nawet jeśli się mylę to sprawa jest i tak do kontroli zatem proszę uprzejmie aby mnie nie "uspokajać" odnośnie mojej autodiagnozy ;) .

Pozdrawiam

EDIT:

Naszła mnie pewna refleksja żeby po prostu całość zrobić w prywatnym szpitalu od diagnozy po ewentualne operacje i hist-pat'y. Tak najszybciej, ale jeśli ktoś miałby szczegółowy pomysł na wykonanie paru ekwilibrystyk pozwalających zaoszczędzić te pieniądze byłbym, nomen omen dozgonnie, wdzięczny :mrgreen: .
kat1340

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość