Jakie objawy mieliście przed diagnozą

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Jakie objawy mieliście przed diagnozą

Postprzez rafael » 20 Kwi 2022, 22:26

Witam, wszedłem na to forum, bo od pewnego czasu dręczą mnie pewne dolegliwości, jak uzbieram pieniądze to zamierzam prywatnie wybrać się do urologa/ androloga ,nie ukrywam że boje się iść a choroby jąder zawsze bardzo się obawiałem i bałem gdyż to jest tak wrażliwe miejsce :roll: . Dopiero co się zarejestrowałem i będę forum przeglądał, ale chciałbym też o coś zapytać was i napisać coś o sobie. Pamiętam że w dzieciństwie miałem już tak że bolały mnie okolice jąder, i jak wybrałem się do lekarza lekarz po zbadaniu powiedział że nic nie widzi. Mam 32 lata teraz od jakoś 2 tygodni czuje jakby lekki ból w okolicach jąder i jakby promieniowanie na pachwiny , jednak gdy sam sobie badam to nic nie czuje i nic nie boli, nie widzę zewnętrznych oznak choroby. Ale jak lekki ból/ strzykanie się pojawia to sprawdzam czy z zewnątrz coś się zmienia i nie widzę różnicy. Ale jakby to miejsce jest jeszcze bardziej wrażliwe i czuje dyskomfort. Dużo jeżdże na rowerze bo taką mam pracę że jestem kurierem i przypominam sobie dzień 2 tygodnie temu gdy wziąłem za dużo godzin bo 9,5 godziny jezdziłem , pogoda cały dzień deszcz padał, a wieczór śnieg i półtora stopnia i pamietam cały dzień jeździłem przemoczony i przemarznięty i myślę że to może być skutek "przeziębienia" jąder ? I jeszcze jedno co zauważyłem , pomimo że mam siodełko takie z dziurą i próbowałem już 5 różnych siodełek zauważyłem że pod ciężarem ciała jest ucisk na siodełko i przez to nieraz czułem jakby drętwienie w okolicach pachwin a jądrach od tego czasu czuje jakby takie lekkie uczucie chłodu od czasu do czasu .

Chciałbym Was zapytać jakie mieliście objawy po zdiagnozowaniu raka jądra ? Czy bolała was okolica jąder, jaki był ból ? Czy mieliście gorączkę ? Jak znieśliście operację i jak się czuliście po operacji usunięcia jądra ? Czy do lekarza chodzicie na fundusz czy prywatnie ? Czy na NFZ długo czekaliście do lekarza i czy w ogóle na fundusz człowiek się doczeka na wizytę czy operację ? Będę bardzo wdzięczny za podzielenie się informacjami
rafael

Miejscowość: Krakaów

Re: Jakie objawy mieliście przed diagnozą

Postprzez miszcz » 21 Kwi 2022, 11:38

Idź do urologa na badanie w kierunku żylaków powrozka naziemnego.

a) żadnych objawów poza małym guzkiem.
b) nie było gorączki
c) operacja to nic strasznego. U mnie wystąpił zespół popunkcyjny po znieczuleniu, przez co 10 dni miałem wyjęte z życiorysu.
d) przy podejrzeniu raka jądra na NFZ wszystko powinno iść blyskawicznie, w praktyce różnie bywa.
e) większość świadczeń mam na NFZ, część prywatnie.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez rafael » 21 Kwi 2022, 12:33

Dziękuje uprzejmie za informacje. W poniedziałek idę do lekarza rodzinnego aby dostać skierowanie do urologa. Dziś dzwoniłem do Narodowego Instytutu Onkologii na u. Garncarskiej w Krakowie aby się dowiedzieć jak możńa się dostać do lekarza na fundusz, i pani powiedziała że jak będę miał skierowanie to przyjmują jeszcze w ten sam dzień. Wygląda że rzeczywiście szybko to idzie. Pozdrawiam
rafael

Postprzez miszcz » 21 Kwi 2022, 13:10

Na Garncarskiej przyjmują w ten sam dzień, jeśli przyjdziesz wcześnie rano, ale tylko na pierwszą wizytę. Później jest ogromny problem. Urolog powinien przyjac szybko, oby to tylko nie był slabiutki lekarz, bo takich nie brakuje.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez rafael » 21 Kwi 2022, 17:54

A jednak dziś wykonałem samobadanie, i po lewej stronie w mosznie pomiędzy pachwiną poniżej spojenia łonowego wyczułem mały guzek na kilka mm , po prawej stronie nic nie ma. Czy żeby zdiagnozować raka robi się np testy genetyczne ? Chodzi o to jak rozpoznać czy jakiś guzek jest złośliwy czy nie ? Czy wystarczy np samo badanie usg , morfologia ?
rafael

Postprzez user90 » 21 Kwi 2022, 18:33

Tylko badanie USG. Mów na nfz u urologa ze czujesz guz to musi zrobić usg. Potem jak to guz, to :
1. Przed wycięciem konieczne oznaczenie markerów beta hcg, AFP i ldh. Powinni zrobić to w szpitalu, dla świętego spokoju za kilkadziesiąt PLN w diagnostyce mozez zrobić.
2. Wycięcie jadra, leci ono na badania histopatologiczne
3. Po wycięciu nadal sprawdzenie markerów. Jak nie były w normie przed operacja to sprawdzasz co tydzień do momentu jak będą w normie. Jak nie będą spadać to chemia.
4. Badania obrazowe - tk klatki miednicy jamy. Niektórym udaje się to w oczekiwaniu na histopatologie, co przyspiesza cały proces, np może urolog zleci po operacji. Ale raczej to już robi onkolog
5. Wychodzisz ze szpitala po dniu dwóch najczęściej. Operacja jest łatwa, 99% osób po kilku dniach chodzi itp nie możesz się przemęczać, zmieniasz oaptrunek.
6. Z wynikiem histopato idziesz do onkologa. Urologa jzu najpewniej nie odwiedzisz. Onkolog daje skierowanie na badania obrsozee chyba że już je zrobiłeś to dyskusja.
7. Jak jest ok to koniec leczenia, jak markety nie spadły albo złe wyniki tomografii to chemia. 3x, dość długi proces. Część osób żeby ograniczyć ryzyko nawet mimo najniższego rozwoju bierze 1x chemia ale wg aktualnych wytycznych nie jest to wskazane. Ja jestem już prawie 3 lata po operacji bez chemii. Kilka dni i po sprawie. Potrm warto sprawdzic np poziom testosteronu. Potem przez 5 lat obserwacja, robisz co kilka miesięcy badania obrazowe i markery.

Jeśli to będzie guz i jądro do wycinki to warto przed wycinką iść do banku nasienia i oddać. Kosztuje to okoolo 300-400 zł.
user90

Postprzez rafael » 21 Kwi 2022, 21:31

Dziękuje za wartościową odpowiedz. Wskazane markery postaram się zrobić prywatnie może jutro. A jeżeli markery nic nie wykażą to pewni jądro nie zostaje wycięte i nie leci na badania histopatologiczne ?
rafael

Postprzez user90 » 21 Kwi 2022, 22:51

To tak nie działa niestety. Możesz mieć nowotwór (rodzaj nasieniak) jadra i mieć markery zupełnie w normie. Jedynym badaniem które powie Ci co się dzieje na jądrze jest usg jądra. Gdybyś miał kiedyś problemy np z terminami NFZ to pamiętaj że możesz robić usg prywatnie i nie musi być to powiązane z wizytą urologa, tzn mozezz zrobić samo usg w pracowni usg za około 100zl bez żadnych dodatkowo płatnych konsultacji. Bo tutaj sytuacja jest zero jedynkowa, albo guz albo nie. Choć czasami wiadomo są sytuacje niejednoznaczne albo inne problemy urologiczne ale to inna bajka. Jeśli niestety to będzie rak jadra to dobra informacja jest taka że jest to najlepiej wyleczalny nowotwór, są dokładne sposoby postępowania, chemia jest nakierowana na wyleczenie a niskie stadia są i bez chemii. Ważne żeby pilnować schematu, znaleźć ośrodek (jest ich lista na forum w przypiętych wątkach) który leczy jak trzeba. Wtedy jest bardzo duża szansa że będziesz wyleczony a częste kontrole nawet w przypadku nawrotu minimalizują ryzyko.
user90

Postprzez rafael » 25 Kwi 2022, 20:16

Dziękuje za opdowiedzi. Niedawno wróciłem od prywatnego urologa. Lekarz nie wyczuł nic podejrzanego pomimo że w usg zanotował: " w głowie prawego najądrza widoczne dwie torbiele nasienne 6 i 7 mm" powiedział że nie ma powodów do niepokoju, ja jednak niepokój czuje. Poruszyłem kwestię jazdy na rowerze i możliwe też że przy jeździe jest jakiś nacisk na nerwy (a próbowałem już wszystkich 5 siodełek, z dziurą i szerokich i to samo), choć wcześniej nie miałem nigdy problemów od roweru to może już wykończyłem limit jazdy na rowerze, więc prawdopodobnie będę musiał zrezygnować z pracy żeby unikać tego bólu długotrwałego :/. Jutro robię bad moczu a za 2 dni zamierzam się wybrać do urologa na ul garncarską.
rafael

Postprzez Neoangelo » 26 Maj 2022, 09:08

U mnie przed typowym objawem czyli powiększeniem jajka, pierwszym objawem 4 miesiące wstecz była pokrzywka w różnych miejscach na ciele i świąd dłoni od strony wewnętrznej, nie byłem w stanie tego połączyć z żadnym pokarmem a leczyłem to zwykłymi lekami na alergię. Już po orchidektomii wszystkie objawy skórne ustąpiły jak ręką odjął, konsultowałem swój przypadek z alergologiem i powiedział mi, że jestem kolejnym pacjentem z rj, u którego pokrzywka była bardzo wczesną oznaką choroby.
Neoangelo

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości