Hej Simon!
1. Istnieje pewna wielkość zmian przetrwałych, których rozmiar kwalifikuje się do usunięcia po przebytej chemioterapii. (z tego co pamiętam jest to 30mm - jeśli się mylę, to proszę o korektę). Osobiście jechałem na konsultację po 4rech BEPach do dr Rogowskiego z rozmiarem ok 20mm z zapytaniem, czy je usunąć, czy nie (pierwotne utkanie to czyste ca embryonale). Pierwsze słowa jakie usłyszałem od dra Rogowskiego to: " czy wie pan dlaczego musimy te zmiany usunąć?"

m.in. dzięki badaniu histopatologicznemu wiemy, czy zmiany w węzłach całkowicie poddały się leczeniu, oraz nie mamy pewności, czy dane utkanie nie zmutowało "po drodze" do innego utkania, które będzie chemiowrażliwe (np potworniaka) - w moim przypadku znaleziono mikroskopijne ilości komórek trzustki.
2. Myślę, że teraz jest na to za wcześnie, chyba, że chcesz sobie teoretycznie porozmawiać. Po zakończonej terapii będzie czas na konkrety.
Później podam ci namiary na dra Rogowskiego - muszę przekopać swoje notatki (gdybym zapomniał - to się przypomnij

)
3. u dra Rogowskiego od konsultacji z nim do terminu operacji minęło ok 3-4 tyg (ale w dużej mierze wynikało to z dwutygodniowego jego urlopu w marcu) inni wówczas oczekiwali 1-2 tyg.
4. Jeśli miałbyś ochotę i możliwość, kiedy będziesz w Warszawie polecam również konsultację w Warszawie z lekarzami Magodentu (gdybyś chciał skonfrontować wizytę, bądź zdobyć inne opinie nt operacji) Kilku chłopaków od nas z forum było tam operowanych z pełnym sukcesem. (m.in. Dawid - brat Daniela, Skrobidecha, Wojmon, czy ja

- bo koniec końców do operacji w szpitalu MSW nie doszło, ale to inna historia)
5. Po drodze można pomyśleć o szczepieniu przeciw WZW B jak najszybciej,aby przeprowadzić wszystko zgodnie z harmonogramem - szczegóły u lekarza (bo na to przyjdzie czas chyba dopiero po chemii)
Kiedy zaczynasz trzeciego BEPa we Wrocławiu?
Pozdrawiam Arek
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT