Guz jądra - droga przez mgłę

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Guz jądra - droga przez mgłę

Postprzez troll » 02 Sty 2013, 08:57

Witam,

Tylko właśnie ważna jest świadomość, żeby tę bleomycynę jednak podać nawet w obecności neutropenii. Bo bardzo możliwe jest, że taka wystąpi i jej leczenie za pomocą G-CSF właśnie będzie odbywać się po pierwszej dolewce.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Simon » 02 Sty 2013, 22:21

Witaj,

no ja tę świadomość mam. Nie wiem jak tym razem będzie u lekarzy. Jutro termin drugiej wlewki z drugiego kursu w Bydgoszczy i zobaczę co będzie. Tak czy inaczej na piątek mam przewidzianą wizytę w 4WSK we Wrocławiu.
Sprawdziłem jeszcze wyniki krwii na przyjęciu na drugi kurs. Poziom leukocytów 2x przekracza normę - pewnie podniesiony na wskutek podania G-CSF? Pewnie na podstawie tej wielkości nic nie można wywnioskować, ale po zakończonych wlewkach nie czuję się na siłach, żeby przeklepać tutaj cały wynik. Co jakiś czas mam zawroty głowy, często dopada mnie senność. Ale rozumiem, że trzeba to po prostu przetrwać i za kilka dni będzie lepiej.

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez Simon » 07 Sty 2013, 11:06

Witam,

dochodzę już do siebie po drugim kursie BEP. Druga wlewka bleomycyny została podana bez przeszkód (dobre wyniki krwii). Dostałem też drugą serię zastrzyków G-CSF do wykonania. I teraz jak zwykle mam kilka pytań. :)

Jestem już po wizycie u dr. Świątoniowskiego w 4WSK we Wrocławiu. Dr zgodził się poprowadzić dalej mój przypadek za co jestem mu niezmiernie wdzięczny. Rozmowa była bardzo konkretna, na co w sumie nie byłem przygotowany, ale teraz wiem jak leczenie będzie wyglądało do dającego się obecnie przewidzieć końca. Może nie wygląda to tak optymistycznie, jak mi się wcześniej wydawało, ale teraz wiem, na czym stoję. Co do szczegółów dalszego leczenia to ustaliliśmy, że w moim przypadku odpowiednią chemioterapią będą 4 pełne kursy BEP. Później pozostaje kwestia zrobienia porządku czyli usunięcie pozostałych złogów i węzłów chłonnych - czyli jak rozumiem RPLND.

I teraz pytania:

1. Czy RPLND jest operacją wykonywaną obligatoryjnie? Czy po chemioterapii sytuacja może się zmienić na tyle, że jednak nie będzie to konieczne?

2. Dr do realizacji operacji zasugerował mi kontakt z dr Rogowskim (węzły w jamie brzusznej) i dr Orłowskim (węzły w klatce piersiowej) Czy jest sens kontaktować/konsultować się z nimi teraz (obecnie jestem w trakcie 2-go z 4 kursów BEP) Byłbym wdzięczny jakby ktoś dał mi jeszcze jakieś namiary na nich to oszczędziło by mi to trochę poszukiwań.

3. Ile czasu mam na wykonanie operacji od momentu zakończenia chemioterapii? Może ktoś się jeszcze orientuje ile czasu oczekuje się na konsultację/operację?

4. Czy można sobie coś przygotować co jest potrzebne do wykonania albo przygotowania pod kątem tych operacji? (wymagane wyniki badań) Nie chciałbym tracić czasu wykonywanie badań/konsultacji jeśli mógłbym wykonać coś już teraz. Rozumiem, że podstawą są wyniki TK wykonywanego po zakończeniu chemioterapii, ale pewnie jest coś jeszcze o czym nie wiem...

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez arek » 07 Sty 2013, 12:04

Hej Simon!
1. Istnieje pewna wielkość zmian przetrwałych, których rozmiar kwalifikuje się do usunięcia po przebytej chemioterapii. (z tego co pamiętam jest to 30mm - jeśli się mylę, to proszę o korektę). Osobiście jechałem na konsultację po 4rech BEPach do dr Rogowskiego z rozmiarem ok 20mm z zapytaniem, czy je usunąć, czy nie (pierwotne utkanie to czyste ca embryonale). Pierwsze słowa jakie usłyszałem od dra Rogowskiego to: " czy wie pan dlaczego musimy te zmiany usunąć?" :) m.in. dzięki badaniu histopatologicznemu wiemy, czy zmiany w węzłach całkowicie poddały się leczeniu, oraz nie mamy pewności, czy dane utkanie nie zmutowało "po drodze" do innego utkania, które będzie chemiowrażliwe (np potworniaka) - w moim przypadku znaleziono mikroskopijne ilości komórek trzustki.
2. Myślę, że teraz jest na to za wcześnie, chyba, że chcesz sobie teoretycznie porozmawiać. Po zakończonej terapii będzie czas na konkrety.
Później podam ci namiary na dra Rogowskiego - muszę przekopać swoje notatki (gdybym zapomniał - to się przypomnij ;) )
3. u dra Rogowskiego od konsultacji z nim do terminu operacji minęło ok 3-4 tyg (ale w dużej mierze wynikało to z dwutygodniowego jego urlopu w marcu) inni wówczas oczekiwali 1-2 tyg.
4. Jeśli miałbyś ochotę i możliwość, kiedy będziesz w Warszawie polecam również konsultację w Warszawie z lekarzami Magodentu (gdybyś chciał skonfrontować wizytę, bądź zdobyć inne opinie nt operacji) Kilku chłopaków od nas z forum było tam operowanych z pełnym sukcesem. (m.in. Dawid - brat Daniela, Skrobidecha, Wojmon, czy ja :) - bo koniec końców do operacji w szpitalu MSW nie doszło, ale to inna historia)
5. Po drodze można pomyśleć o szczepieniu przeciw WZW B jak najszybciej,aby przeprowadzić wszystko zgodnie z harmonogramem - szczegóły u lekarza (bo na to przyjdzie czas chyba dopiero po chemii)
Kiedy zaczynasz trzeciego BEPa we Wrocławiu?
Pozdrawiam Arek
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez Simon » 07 Sty 2013, 12:40

Witaj,

dzięki za informacje. Będę wdzięczny za te namiary na dr Rogowskiego. Szczepienie na WZW B miałem zrobione ponad rok temu, więc mam to z głowy. Co do BEPa to na razie wygląda to tak, że zostaję na dalszy ciąg chemii w Bydgoszczy. Chyba że odmówią mi wykonania 4-go kursu, wtedy przeniosę się do Wrocławia. Obecnie (w trakcie trwania chemioterapii) przeniesienie jest problematyczne ze względów organizacyjnych (musiałbym mieć przynajmniej jeden dzień przerwy pomiędzy kursami) a chemia podobno wszędzie wygląda tak samo. Sądzę, że przy podawaniu G-CSF nie będzie już problemów z wlewkami bleomycyny. Dopiero po zakończeniu chemioterapii przeniosę się na stałe na konsultacje do Wrocławia.

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez Simon » 17 Sty 2013, 21:35

Witam ponownie,

niestety mam kolejny problem... Od dzisiaj jestem na kolejnym długim pobycie w szpitalu. Pierwszy dzień 3 kursu BEP. Dostałem już cisplatynę. Niestety przy podłączaniu kroplówki z etopozydem okazało się, że lek cieknie z worka i nie mogą go podłączyć w takim stanie :( Co gorsza dziś nie ma już nikogo, kto może przygotować drugą dawkę leku. :shock: Jak można najlepiej rozwiązać tę sytuację? Dzisiaj na pewno tego leku już nie będzie. Co można z tym zrobić? Podać w kolejnych dniach wyższą dawkę? Podać etopozyd w 6-tym dniu kursu? Proszę o informacje.

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez troll » 17 Sty 2013, 21:57

Witaj,

Można rozłożyć ten etopozyd na kolejne 4 dni w dawkach proporcjonalnych (jak dla 5-dniówki) ew. na 2 dni ale to wg doświadczenia lekarza.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Simon » 17 Sty 2013, 22:08

Dzięki. Jesteś niezawodny. Zobaczę co jutro zaproponuje lekarz, ale wolę też mieć własną propozycję.

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez Simon » 18 Sty 2013, 11:08

Witam ponownie,

jednak lekarze zdecydowali o podaniu pominiętej dawki etopozydu w 6-tym dniu kursu. Mam nadzieję, że to nie spowoduje jakiegoś drastycznego obniżenia skuteczności leczenia.

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez troll » 18 Sty 2013, 13:47

Witaj,

Nie sądzę. W końcu i tak i tak otrzymasz pełną dawkę.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości