Jestem po operacji i nie wiem co dalej?

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Jestem po operacji i nie wiem co dalej?

Postprzez Slave » 24 Kwi 2013, 08:40

Pierwszą karbo zniosłem całkiem dobrze, lekki kac i skoki ciśnienia przez dwa dni. Oszczędzaj się tylko, bo zasapać się można przy zwykłym wejściu po kilku schodach.
Drugą karbo wydawało mi się że znoszę rewelacyjnie - bez skutków ubocznych. Tak było przez dwa dni po wlewie, lecz później straszne mdłości, zero jedzenia i totalne osłabienie organizmu. Trwało to trzy dni i szybko do siebie doszedłem. Dziś jestem ponad miesiąc od drugiego wlewu i nie mam żadnych dolegliwości, a i kondycja wraca.
pozdrowionka
Slave

Postprzez Adam1964 » 26 Kwi 2013, 18:22

Dziękuję Slave i acidtekk za podtrzymanie na duchu.
We wtorek zaczynam przygodę z karboplatyną. Czekają mnie dwa cykle.
Jak jest z hormonami po chemii? Czy jądro jest w stanie prowadzić gospodarkę hormonalną? Wizja tłustego, leniwego kocura jakoś mi nie odpowiada :).
Pozdrawiam forumowiczy i czekam na odpowiedź.
Adam
Adam1964

Miejscowość: Gdynia

Postprzez romi » 26 Kwi 2013, 20:50

Witaj
Oczywiście jedno jądro doskonale sobie radzi, także nie obawiaj się lenistwa. Natura jest przewidująca i daje w nadmiarze (parami) ;) .
Pozdrawiam
romi

Postprzez m9nika » 27 Kwi 2013, 11:04

Witam
romi napisał(a):Oczywiście jedno jądro doskonale sobie radzi, także nie obawiaj się lenistwa. Natura jest przewidująca i daje w nadmiarze (parami) ;) .

W większości przypadków tak, ale np. w przypadku mojego męża, jego jądro nie radziło sobie i teraz przyjmuje testosteron w zastrzykach.
Ale nie ma co się przejmować na zaś ;)
Powodzenia i pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Adam1964 » 01 Maj 2013, 17:37

Dziękuję za wsparcie i informację.
Wczoraj miałem pierwszy cykl, podano mi schemat CBDCA AUC 7, następny za 3 tygodnie. I na tym koniec.
Czy możecie mi pomóc rozszyfrować ten schemat?
Jak długo po podaniu chemii mam unikać silnego nasłonecznienia (nigdzie nie znalazłem informacji ile po zakończeniu leczenia, mam unikać słońca)?
Po podaniu chemii nie mam żadnych niekorzystnych objawów. Czuję się tak samo jak przed podaniem karboplatyny.
Pozdrawiam Wszystkich i trzymam kciuki :)
Adam1964

Miejscowość: Gdynia

Postprzez m9nika » 01 Maj 2013, 18:51

Witam
Adam1964 napisał(a):Wczoraj miałem pierwszy cykl, podano mi schemat CBDCA AUC 7, następny za 3 tygodnie. I na tym koniec.
Czy możecie mi pomóc rozszyfrować ten schemat?

Chemioterapia karboplatyną AUC 7, ale co oznaczają litery przed AUC7 to ja nie odpowiem.
Adam1964 napisał(a):Jak długo po podaniu chemii mam unikać silnego nasłonecznienia

romi napisał(a):Unikać słońca należy w trakcie chemioterapii i niedługo po zakończeniu leczenia.

Adam1964 napisał(a):Po podaniu chemii nie mam żadnych niekorzystnych objawów. Czuję się tak samo jak przed podaniem karboplatyny.

To bardzo dobrze :) I oby tak dalej ;)
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 02 Maj 2013, 02:18

Witam,

Znaczenia skrótu CBDCA należy odszukiwać w pełnej, chemicznej nazwie karboplatyny. Generalnie w Twoim przypadku szczególne unikanie słońca nie jest niezbędne. Wszystko z umiarem!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez acidtekk » 02 Maj 2013, 20:41

AUC (Area Under the Curve) - pole powierzchni pod krzywą zależności stężenia leku we krwi od czasu. Parametr ten informuje o całkowitej ilości leku, jaka została wchłonięta do organizmu.
acidtekk

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość