TOM21E - nienasieniak jądra prawego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

TOM21E - nienasieniak jądra prawego

Postprzez TOM21E » 10 Cze 2013, 22:27

Witam
jestem miesiąc po zabiegu usunięcia prawego jądra i cieszę się,że takie forum istnieje, ponieważ znajduję tutaj wiele istotnych informacji. Chciałbym prosić was o analizę i o ukierunkowanie odnośnie dalszego toku leczenia, ponieważ po kilku konsultacjach mam rozbieżne opinie specjalistów. z Krakowa.
Poniżej przedstawiam moje wyniki badań:
1) wynik badania histopatologicznego:
preparat jądra prawego z osłonkami o wym. 70x35mm z tkankami powrózka nasiennego dł. 7 cm. Na przekrojach jądra centralnie widoczny guz śr. 18mm z ogniskami martwic i wlwów krwawych. histologicznie mixed germ cell tumor testis dex w utkaniu nowotworu obecne komponenty: - carcinoma embryonale Ck+... CD30+/ seminoma/PLAP+/ yolk sac tumor, teratoma adultum/ z fragmentem kości. W utkaniu nowotworu widoczne ogniska martwic. Utkanie raka stanowi ok 5-10% masy nowotworu. Osłonki jądra, tkanki powrózka nasiennego, najądrze- linia odcięcia powrózka nasiennego bez nacieków nowotworu.
2) TK jamy brzusznej:
Wątroba, pęcherzyk, trzustka, śledziona, nerki, nadnercza, aorta, bez zmian W przestrzeni okołoaortalnej powiększonych węzłów chłonnych nie stwierdza się. Węzły chłonne pachwinowe obustronne oraz pachwinowe prawe granicznej wielkości dł do 11mm w osi krótkiej.
3. TK klatki piersiowej
Obustronnie w zakresie miąższu płuc stwierdza się pojedyncze zmiany drobnoguzkowe śr. 3 do 4mm. Widoczna grasica 23x21mm. Aorta piersiowa nieposzerzona. Powiększonych węzłów chłonnych oraz wolnego płynu w jamach opłucnowych nie uwidoczniono.
4) Markery:
przed zabiegiem:
AFP 1,54 IU/ml
Beta HCG 2, mIU/ml
markery 14 dni po zabiegu:
CEA 3,68ng/mL
AFP alfa 7,400IU/mL
Betya HCG <2,00mIU/ml
Dodam, że w związku z wątpliwościami co do zmian drobnoguzkowych oraz nieco powiększonego węzła pachwinowego jutro będę miał wykonywane badanie PET.
Z góry dziękuję za przesłane opinie odnośnie mojego przypadku i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
TOM21E

Re: TOM21E - nienasieniak jądra prawego

Postprzez Adrian1975 » 11 Cze 2013, 08:07

cześć,

Masz nienasieniaka więc pet-ct w diagnozowaniu nie jest przydatne.

Podstawowa baza wiedzy zawarta jest pod następującymi linkami:
viewtopic.php?f=5&t=192

viewtopic.php?f=5&t=160

http://www.rjforum.pl/testicular2012.pdf

Jeśli na samym starcie onkolodzy już zaczynają od nie do końca poprawnego diagnozowania, to ja bym się zastanowił nad zmiana lekarza.
Dostałeś juz opcje ewentualnego leczenia uzupełniającego, bo wydaje mi sie, że bez tego to sie nie obejdzie?.

Pamiętaj i zwracaj uwagę na jedno, muszą byc KONIECZNIE badane następujące trzy markery:
LDH
B-hcg
AFP

nie widziałem u Ciebie AFP
od zabiegu do 8 tygodni, jeśli będzie taka potrzeba, musisz podjąć leczenie uzupełnijące.

Adrian
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez m9nika » 11 Cze 2013, 14:55

Witam
Na wstępie proszę, uzupełnij wyniki badań o wartości referencyjne, gdyż każde laboratorium ma inne i eksperci nie wiedzą czy wyniki badań są w normie lub czy przekraczają zakres, a jeśli tak to ile.
Wartość markeru (AFP) wzrosła, co może świadczyć że aktywny proces nowotworowy dalej postępuje i prawdopodobnie należny zastosować leczenie uzupełniające. Ale żeby je wdrożyć potrzebne jest określenie stopnia zaawansowania klinicznego linki poniżej
viewtopic.php?f=15&t=8 i viewtopic.php?f=15&t=7.
Bardzo ważne jest to, że leczenie powinno się odbyć najpóźniej 8 tyg od zabiegu ale czym szybciej tym lepiej dla Ciebie.
Brakuje badania LDH!, koniecznie wykonaj następne badania markerów (AFP, b-HCG i LDH) z odstępem tygodnia od ostatnich badań. Powinno się tą czynność powtarzać co tydzień, aż do unormowania się markerów.
Skoro są rozbieżności co do Twojego leczenia to warto wybrać się do któregoś z polecanych na forum ośrodków referencyjnych!
Zapoznaj się z linkami podanymi przez Adriana.
Pod tym linkiem masz przedstawione utkania nowotworów viewtopic.php?f=15&t=4
Więcej dowiesz się od ekspertów.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez rb82 » 11 Cze 2013, 17:57

Hej ja też jestem z Krakowa i u mnie przygoda zaczęła się w marcu 2012.
Jeżeli potrzebujesz jakiś namiarów itp., to napisz na prv.
Pozdrawiam
PS
moim zdaniem najważniejsze w leczeniu jest nastawienie i będzie wszystko ok .
tu masz link do mojego przypadku:
viewtopic.php?f=8&t=249
rb82

Postprzez TOM21E » 12 Cze 2013, 21:42

Witajcie
Wczoraj miałem badanie PET
wyniki za 7 dni .Jednak lekarz po badaniu zapytał mnie czy miałem chemoterapię lub radioterapię ponieważ jest zwiększony wychwyt w szpiku czy to może oznaczać coś poważnego ?
TOM21E

Postprzez troll » 13 Cze 2013, 23:43

Witaj,

Przede wszystkim musisz przytoczyć całość opisu badania PET-CT, żebyśmy mogli się do niego jakoś sensownie odnieść :)
Nie napisałeś, gdzie jesteś diagnozowany (leczony) a to bardzo istotna informacja. Rzeczywiście PET-CT wydaje się być w chwili obecnej postępowaniem... niefortunnym. W zakresie jamy brzusznej wszystko wydaje się być ok. Zmiany 4 mm w płucach, które jednoznacznie nie wskazują na meta (przerzuty) też nie powinny zanadto niepokoić. Najpewniejszym wydaje się być badanie kontrolne za 2 miesiące, które powinno wszystkie wątpliwości wyjaśnić. Podawaj też normy dla markerów - to bardzo ważne.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez romi » 14 Cze 2013, 12:20

Witam
Z tego co napisał TOM21E to diagnostyka i leczenie odbywa się w Krakowie. To chyba kolejny przykład nie do końca przemyślanego podejścia do rj i nieznajomości zaleceń.
Ponieważ minęło już sporo czasu to wskazane byłoby kolejne badanie markerów. Czy onkolog biorąc pod uwagę wykonane wcześniej TK określił stan zaawansowania, czy czeka na wyniki PET-a?
Pozdrawiam
romi

Postprzez TOM21E » 14 Cze 2013, 23:25

Witam,
leczę się w Krakowie, ale nie w jednym ośrodku tylko konsultuję się u kilku specjalistów, pani doktor, która zleciła badanie PET, na podstawie jego wyników oraz markerów i TK zaproponuje dalszy tok leczenia, prawdopodobnie 2xBEP
Wyniki PET będę miał w przyszłym tygodniu
Dzisiaj odebrałem wyniki markerów:
LDH 147 U/L
beta -HCG < 1,00mIU/ml- 2 tygodnie po zabiegu było: 2mIU/ml
AFP-1,23IU/ml, 2 tyg. po zabiegu było 7,4IU/ml
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
TOM21E

Postprzez troll » 17 Cze 2013, 15:13

Witaj,

Rzeczywiście, węzły 11mm w pachwinach muszą być zostawione w spokoju bo są "prawie" fizjologicznej wielkości. Zmian drobnoguzkowych (szczególnie do 4mm!) też bym nie podejrzewał o przerzuty, tym bardziej, że całość obrazu sugeruje chorobę ograniczoną do zmiany w jądrze. Decyzja o PET-CT jest błędna. Czy pani doktor ma jakąś cudowną nadzieję, że tak małe zmiany, w przypadku PET-CT, którego rozdzielczość jest nie mniejsza niż 5mm dadzą jasny obraz?! Pomijam już kwestie braku wskazań do tego badania w przypadku nienasieniaków i ogólny brak zaufania do PET-CT w momencie diagnozowania nowo rozpoznanej choroby - nowotworu jądra. Bez najmniejszego sensu jest to badanie - dodatkowo za to jesteś napromieniany - będziesz świecił jak grzyb po wybuchu w elektrowni jądrowej w Czernobylu :lol: Z mojej strony z tego co widzę proponuję obserwację, badanie TK brzuch, miednica, klatka za 2 miesiące - wtedy wszystko się okaże (zapewne węzły w pachwinach będą w normie, zmiany w płucach pozostaną takie jakie są obecnie) i będziesz mógł tylko wykonywać regularne kontrole. Chcąc jednak zachować jakiś minimalny standard postępowania, to stwierdzając, że owe zmiany rzeczywiście są rozsiewem nowotworu to leczeniem z wyboru są 3 kursy BEP. Zero składu w tym postępowaniu...

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości