Witam
jestem miesiąc po zabiegu usunięcia prawego jądra i cieszę się,że takie forum istnieje, ponieważ znajduję tutaj wiele istotnych informacji. Chciałbym prosić was o analizę i o ukierunkowanie odnośnie dalszego toku leczenia, ponieważ po kilku konsultacjach mam rozbieżne opinie specjalistów. z Krakowa.
Poniżej przedstawiam moje wyniki badań:
1) wynik badania histopatologicznego:
preparat jądra prawego z osłonkami o wym. 70x35mm z tkankami powrózka nasiennego dł. 7 cm. Na przekrojach jądra centralnie widoczny guz śr. 18mm z ogniskami martwic i wlwów krwawych. histologicznie mixed germ cell tumor testis dex w utkaniu nowotworu obecne komponenty: - carcinoma embryonale Ck+... CD30+/ seminoma/PLAP+/ yolk sac tumor, teratoma adultum/ z fragmentem kości. W utkaniu nowotworu widoczne ogniska martwic. Utkanie raka stanowi ok 5-10% masy nowotworu. Osłonki jądra, tkanki powrózka nasiennego, najądrze- linia odcięcia powrózka nasiennego bez nacieków nowotworu.
2) TK jamy brzusznej:
Wątroba, pęcherzyk, trzustka, śledziona, nerki, nadnercza, aorta, bez zmian W przestrzeni okołoaortalnej powiększonych węzłów chłonnych nie stwierdza się. Węzły chłonne pachwinowe obustronne oraz pachwinowe prawe granicznej wielkości dł do 11mm w osi krótkiej.
3. TK klatki piersiowej
Obustronnie w zakresie miąższu płuc stwierdza się pojedyncze zmiany drobnoguzkowe śr. 3 do 4mm. Widoczna grasica 23x21mm. Aorta piersiowa nieposzerzona. Powiększonych węzłów chłonnych oraz wolnego płynu w jamach opłucnowych nie uwidoczniono.
4) Markery:
przed zabiegiem:
AFP 1,54 IU/ml
Beta HCG 2, mIU/ml
markery 14 dni po zabiegu:
CEA 3,68ng/mL
AFP alfa 7,400IU/mL
Betya HCG <2,00mIU/ml
Dodam, że w związku z wątpliwościami co do zmian drobnoguzkowych oraz nieco powiększonego węzła pachwinowego jutro będę miał wykonywane badanie PET.
Z góry dziękuję za przesłane opinie odnośnie mojego przypadku i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.