przez mikey » 23 Paź 2024, 20:57
Garść ciekawostek w sprawie:
- zrobiłem MRI na klatke i jamę + miednicę, celem diagnostyki ogólnej i "przerzutu" do kości (tudzież samodzielnej zmiany, w którą już nie mam siły wierzyć) -> radiolog od klatki piersiowej nieco spuścił mnie na drzewo, myślałem że MRI to małopromieniujący zamiennik TK, a tu nie, a jeszcze tyle ebania się z jeżdżeniem na dwie tury, badania po 1h-1,5h, chyba więcej nie robię
Z otrzymanej opinii wynik, że badaniem z wyboru do oceny narządów klatki piersiowej jest badanie tomografii komputerowej TK.
Skierowania na badania MR klatki są nadużywane. To specjalistyczne badanie, które ma sens jeśli się je wykonuje pod konkretnym kątem, wg właściwych wskazań.
Miąższu płucnego w MR nie ocenimy.
Węzły chłonne i śródpiersie są trudne do zobrazowania ze względu na artefakty od naczyń i pracy serca.
- MRI jama + miednica - dość sensowny opis, "węzły chłonne niepowiększone", trochę dywagacji o torbiele na wątrobie, ale chyba nic onkociekawego - miał ktoś coś takiego?
- suplementuję od jakiegoś czasu kozieradka, ashwaganda, wit d, ale teściu tylko 10% w górę przez kwartał (chyba liczyłem na więcej, dobite do 490, więc nie ma dramatu, ale fajnie by było mieć więcej), jest jakiś wątek gdzie się jednojajowi chwalą swoimi wynikami, czy to jednak zbyt osobiste?
- markery norma normy