Dwa guzy w prawym - seminoma pT1 NX Mx - akt obs

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Dwa guzy w prawym - seminoma pT1 NX Mx - akt obs

Postprzez user90 » 17 Sie 2024, 08:29

Cześć lekarzy odmówi mri zamiast tk bez względów medycznych. MRI generalnie jest znacznie zdrowsze przez brak promieniowania zwłaszcza dla osób które z jakichś względów muszą go unikać. Ale te badania są droższe. W moim przypadku przy niskiej ilości plemników miałem od abdrologa zakaz tk, mri jest równie skutecznym badaniem.
user90

Postprzez mikey » 18 Sie 2024, 04:26

Dzięki za komentarze, dostałem skiero na MRI, również w celu pogłębienia diagnostyki w kościach. Nie wierzę, że coś niedobrego się tam dzieje, ale niestety jeden z moich lekarzy niczego nie wyklucza.

Rezonans jest droższy, no i też trwa dużo dłużej niż TK, a na dwa miejsca trzeba iść dwa razy też. oprócz strat czasowych, w jakieś korzyści braku promieniowania wierzę
mikey

Postprzez mikey » 23 Paź 2024, 20:57

Garść ciekawostek w sprawie:
- zrobiłem MRI na klatke i jamę + miednicę, celem diagnostyki ogólnej i "przerzutu" do kości (tudzież samodzielnej zmiany, w którą już nie mam siły wierzyć) -> radiolog od klatki piersiowej nieco spuścił mnie na drzewo, myślałem że MRI to małopromieniujący zamiennik TK, a tu nie, a jeszcze tyle ebania się z jeżdżeniem na dwie tury, badania po 1h-1,5h, chyba więcej nie robię
Z otrzymanej opinii wynik, że badaniem z wyboru do oceny narządów klatki piersiowej jest badanie tomografii komputerowej TK.
Skierowania na badania MR klatki są nadużywane. To specjalistyczne badanie, które ma sens jeśli się je wykonuje pod konkretnym kątem, wg właściwych wskazań.
Miąższu płucnego w MR nie ocenimy.
Węzły chłonne i śródpiersie są trudne do zobrazowania ze względu na artefakty od naczyń i pracy serca.

- MRI jama + miednica - dość sensowny opis, "węzły chłonne niepowiększone", trochę dywagacji o torbiele na wątrobie, ale chyba nic onkociekawego - miał ktoś coś takiego?
- suplementuję od jakiegoś czasu kozieradka, ashwaganda, wit d, ale teściu tylko 10% w górę przez kwartał (chyba liczyłem na więcej, dobite do 490, więc nie ma dramatu, ale fajnie by było mieć więcej), jest jakiś wątek gdzie się jednojajowi chwalą swoimi wynikami, czy to jednak zbyt osobiste?
- markery norma normy
mikey

Postprzez mikey » 09 Mar 2025, 00:03

Czołem, czas mija szybko, ale życie daje się delikatnie we znaki. Oprócz markerków i obrazów w normie, to:
1. łupież Gilberta
2. zapalenie zatok / ostre przeziębienie #1
3. zapalenie pęcherza jakieś 3 tyg. później
4. zapalenie zatok / ostre przeziębienie #2
5. zmienne objawy skórne, niejako trudno powiązywalne z rj, ale może się troszkę nasiliły

Zdrówka życzę wszystkim!
mikey

Postprzez mikey » 27 Paź 2025, 19:36

Czołem, u mnie generalnie business as usual, więcej problemów nie-zwiazanych ze zdrowiem niż ze zdrowiem.

Zastanawiam się jednak jaki interwał obserwacji przyjąć - jestem rok i 5 miesięcy po aferze pt1n0m0s1. Dotychczas robiłem tomkgraf-rezonans-tomograf, i takie "dla sportu" RTG klatki piersiowej. Ostatni TK w maju 2025. Wytyczne mówią o interwale 6-12 zależnie od indywidualnych przypadków, mój nasieniak miał 2 cm z 4,5 jądra, lvi minus. Zastanawiam się czy konieczne jest dla mnie w II roku TK co pół roku czy jest ok sobie odpuścić i robić co roku (a w międzyczasie markery co kwartał?). Jedyne na czyn mi zależy to uniknięcie naświetlań (względu zdrowotne, i czasowe). Co myślicie, jak macie?
mikey

Postprzez tobson85 » 31 Paź 2025, 10:46

Hej
Jeśli jesteś rok i pięć mcy po to jesteś jeszcze w drugim roku obserwacji. Wytyczne mówią o TK/MRI co 6 mcy.
W trzecim roku co 6-12 mcy co oznacza tyle, że musisz się zmieścić z badaniami w takim przedziale czasowym. Czy będzie to 6 czy 12 mcy to dalej będzie to ok.
Chyba że coś wyszłoby w badaniach, co wymagałoby większej uwagi, to wtedy podejście indywidualne.

Trzymaj się
Tobi
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 47 gości