Przykra sprawa

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Przykra sprawa

Postprzez 11395774 » 20 Sty 2012, 23:23

Witam mam obecnie 15 lat i wydaję mi się że mam raka jądra, który pojawił się jakieś 2 lata temu, od tamtego czasu powiększał się ( jest to prawy ) i jest znacznie twardy, a lewy natomiast jest bardzo mały. Na początku wolno się powiększał więc myślałem, że w tym wieku to normalne a później się w znaczmy tempie powiększył. Muszę przyznać że się bardzo wstydzę i nie wiem co robić :oops: Nie mam żadnych bólów tylko odczuwam jak na razie przez to dyskomfort, co powinienem zrobić ? Czy w takim wieku jest to możliwe ? :cry:
11395774

Re: Przykra sprawa

Postprzez arek » 21 Sty 2012, 00:57

Witaj przyjacielu!
Jeśli masz jakieś dolegliwości bezwzględnie musisz udać się do lekarza urologa. Zdaję sobie sprawę, że towarzyszy tej całej sprawie uczucie wstydu, ale jesteś chłop :D , trzeba się wziąć w garść i umówić do urologa. Myślę, że skoro jesteś niepełnoletni to trzeba będzie porozmawiać na ten temat z rodzicami. Jeśli możesz to opisz dokładnie swój problem, bo widzę, że towarzyszy Ci spory niepokój,który przekłada się na chaotyczność wypowiedzi.

11395774 napisał(a):wydaję mi się że mam raka jądra, który pojawił się jakieś 2 lata temu, od tamtego czasu powiększał się ( jest to prawy )

Domyślam się, że masz na myśli po prostu jądro? towarzyszą ci bóle? w jakich sytuacjach? it itd. Męskim klejnotom potrafią dokuczać różne choroby i przykrości- nie koniecznie nowotworowe. Nie mniej trzeba to koniecznie sprawdzić. Ważne, żeby specjalista wykonał badanie i wypowiedział się na ten temat. Dla pocieszenia dodam, że ile jest tu tematów na forum, to każdy z chłopaków opisujących swoje problemy wielokrotnie pokazywał swoje 'skarby" lekarzowi. Choć na początku to bywa bardzo krępujące z czasem, przechodzi się nad tym do porządku dziennego. Z resztą - jeśli chodzi o chłopaków, to każdy z nas ma to samo, więc nie ma czego się wstydzić.
Pozdrawiam!
Arek
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez skrobidecha » 21 Sty 2012, 22:38

witaj Arku
dokładnie tak jak piszesz to nic wstydliwego.jest problem mniejszy lub wiekszy i są ludzie od tego aby nam pomóc.wszyscy tu na forum przechodzimy podobne problemy.lekarze takich jak my to maja dziesiątki dziennie.traktują to jak swoją prace wiec nawet nie zwracają uwagi na to co badają.poprostu robią swoją robote i tyle.naprawde nie ma sie czego wstydzić.powiedz o tym rodzicom a na pewno wszystko zakończy sie dobrze.pamiętaj o tym ze jest to forum na którym jestes zawsze anonimowy a wszyscy tu jesteśmy tacy sami i służymy zawsze swoją pomocą
pozdrawiam
piotr
skrobidecha

Postprzez troll » 21 Sty 2012, 22:59

Witam,

I ja również zachęcam do powiedzenia o całej sprawie rodzicom i po prostu pójściu do urologa :) To nic takiego a wyjaśni wszystkie Twoje obawy. Pamiętaj, że większość historii związanych z chorobą o której tutaj czytałeś kończy się dobrze - warunek - podjęte odpowiednio wcześnie, odpowiednie leczenie :)

Odwagi!
Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez 11395774 » 23 Sty 2012, 22:51

towarzyszą ci bóle? w jakich sytuacjach?

Bóli nie odczuwam, a prawe jądro mam 10 razy większe od lewego. Jeżeli mam obciskające spodnie lub inne rzeczy to znacznie widać.
Ostatnio tracę na wadzę, choć jem coraz więcej. A co do wybrania się do lekarza to chyba będę musiał poczekać . I czy takie badania i leczenie kosztuje?
11395774

Postprzez romi » 24 Sty 2012, 00:06

Witaj
Nie zwlekaj tylko idź do lekarza. I nie wstydź się. To co teraz może być łatwo wyleczone później może okazać się poważną sprawą. Na pewno wizyta u lekarza pierwszego kontaktu nie będzie Cię nic kosztować.
Pozdrawiam
romi

Postprzez troll » 24 Sty 2012, 02:42

Witaj,

Leczenie w Polsce jest bezpłatne. Idź do urologa lub nawet onkologa! Masz bardzo charakterystyczne objawy. Twoi rodzice na pewno Cię zrozumieją!

Powodzenia
Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez arek » 24 Sty 2012, 11:36

Kurcze, nie wiem jak mam to ubrać w słowa, aby do Ciebie dotrzeć.. Bardzo ważne jest abyś udał się do lekarza! W Twoim życiu nie powinno być nic ważniejszego od tego, żeby skontrolować twoje jądra! Jak pisze ekspert masz bardzo charakterystyczne objawy. Czas odgrywa w tym przypadku bardzo ważną rolę. Wiem,że obawiasz się konsekwencji tej wizyty. Boisz się tego co nieznane - to normalne. Ale uwierz mi, strach przed chorobą, ewentualną operacją, czy chemioterapią jest znacznie gorszy niż same te rzeczy! Wiem z własnego doświadczenia!
Odezwij się! Gdybyś chciał pogadać - wal śmiało!
Pozdrawiam!
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez acidtekk » 24 Sty 2012, 12:12

Przyłączam się do słów Arka. W sprawach zdrowia nie ma się czego wstydzić. W twoim przypadku podjęcie decyzji o rozmowie z Rodzicami i Lekarzem powinny odbyć się jak najszybciej. W przypadku tego typu schorzeń czas działania odgrywa rolę priorytetową, a opóźnianie decyzji może nieść ryzyko dłuższego i bardziej uciążliwego leczenia. Pamiętaj, że nawet w przypadku usunięcia jądra, zawsze możesz skorzystać z protezy, po założeniu której nikt nie zauważy, że przeszedłeś tego typu leczenie. Także pędź do rodziców i do lekarza, a wszystko będzie OK.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za powodzenie twoich działań ...
acidtekk

Postprzez tekla262 » 24 Sty 2012, 13:02

Witam
Przyłączam się do słów chłopaków. Nie ma co zwlekać. Czym prędzej tym lepiej. Trzymaj się i jesteśmy cały czas z Tobą. W razie pytań czy jakiegokolwiek upadku psychicznego pisz. My tu jesteśmy.
Pozdrawiam
tekla262

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości