Guz jądra prawego Seminoma

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra prawego Seminoma

Postprzez acidapple » 21 Gru 2011, 19:42

Właśnie dzwoniłem do mojego urologa i pytałem się też w sprawie tego LDH, powiedział mi takie coś, że to badanie zleca się, kiedy jest podejrzenie o przerzutach, a że u mnie nie podejrzewają, to może dlatego pani dr Barbara Cerkaska-Głuszak nie zleciła.
Ja i tak zrobię to badanie, to jest w końcu moje zdrowie a mam tylko jedno ;)
Awatar użytkownika
acidapple

Postprzez troll » 21 Gru 2011, 22:29

Witam,

Panelem badań (tzw. biologicznych markerów nowotworowych (BMN)) służących rozpoznawaniu, monitorowaniu przebiegu leczenia i obserwacji po leczeniu w kierunku nawrotu w przypadku zarówno nasieniaków jak i nienasieniaków (ogólnie nowotworów zarodkowych jądra) są oznaczane z surowicy krwi obwodowej:
AFP, bHCG, LDH
BEZ WYJĄTKU!

A jeśli lekarz stwierdził, że LDH świadczy o przerzutach (co jest po części racją, LDH - marker niespecyficzny, wyznacznik wzmożonego obrotu komórkowego) a że "oni przerzutów nie podejrzewają to nie robią" - to dla mnie jakiś koszmar! Specjaliście urologowi to bym to jeszcze wybaczył, szczególnie jeśli zadanie ogranicza się tylko do wykonania orchidektomii i rozpoznania guza jądra (bo rzadko, którzy urolodzy wykonują np. RPLND poza Warszawą) - oznacza AFP, bHCG - ok, natomiast lekarzowi specjaliście onkologii klinicznej - nigdy!

Dobrze, że zrobisz sobie sam ten wynik...

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez poznaniak » 22 Gru 2011, 18:05

Tytułem sprostowania i prawdy, jestem na obserwacji w WCO Poznań od 4 lat i zawsze miałem robione kontrolnie bHCG i AFP, a ostatnio, niejako na życzenie (przez wiedzę tutaj nabytą :-)) również LDH. Więc nie jest prawdą stereotyp o zlecanych w WCO Poznań badaniach. Fakt - na obserwacji jestem u innych Panów lekarzy, ale w sumie teraz jest drugi (poprzedni odszedł na emeryturę) i stosuje podobny schemat badań kontrolnych.
Pozdrawiam i życzę spokojnych, radosnych i zdrowych Świąt oraz pomyślności w Nowym 2012 Roku!
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez acidapple » 27 Gru 2011, 17:03

Witam,
otrzymałem właśnie wyniki badań LDH są następujące:

LDH (ICD-9: K33) 129 U/l min-max[125-243]
Awatar użytkownika
acidapple

Postprzez troll » 04 Sty 2012, 08:47

Witaj

LDH jest ok.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez acidapple » 06 Mar 2012, 17:37

cześć,
dawno się nie odzywałem więc witam po przerwie;)

Dzisiaj byłem w WCO odebrać wyniki KT jamy brzusznej i miednicy, która odbyła się 20.02.12r (wiem, że trochę za późno od operacji ale nie udało mi się znaleźć wcześniejszych terminów gdzie indziej na NFZ :( ) oraz świeżych wyników markerów łącznie z konsultacją z lekarzem co dalej ze mną.

KT jamy brzusznej/ miednicy - bad. z kontrastem

Wątroba o prawidłowej gęstości miąższu, bez zmian ogniskowych.
Drogi żółciowe nieposzerzone.
Obie nerki bez złogów, zastoju i cech procesu rozrostowego.
Trzustka, nadnercza i śledziona prawidłowe.
Śledziona dodatkowa śr. 14 mm.
Pęcherz moczowy dobrze wypełniony, o gładkich ścianach.
Stercz symetryczny, o wym. 47x44 mm.
Pęcherzyki nasienne w normie.
Przestrzeń zaotrzewnowa bez powiększonych węzłów chłonnych.

Markery które robiłem 21.02.2012
LDH 147 U/L (135-225)
AFP 1,2 ng/mL (0,0-7,0)
b-HCG 0,1 mIU/mL (0,0 -5,0)
Ag. Karcinoembrionalny 2,0 ng/mL (0,0 - 5,0)

Czyli wszystko wydaję się ok :) W tym przypadku najbardziej prawidłową drogą dla mnie będzie ścisła obserwacja, mam rację :?:

Teraz notka dotycząca przebiegu wizyty.

Przyjął mnie młody lekarz w Poradni Radioterapii Onkologicznej II w WCO, czyli tam gdzie zaczynałem. Przeczytał wyniki, zbadał ogólnie całego, osłuchał, węzły chłonne palpacyjnie, drugie jądro, obejrzał bliznę po operacji, poczytał wyniki i zaczął się zastanawiać dosyć długo. Powiedział, że musi się skonsultować z innym dr co dalej ze mną (już wtedy byłem pewny, że jego wiedza na temat dalszego postępowania jest znikoma, może to jego pierwszy przypadek z rakiem jądra??). Lekarz po konsultacji powiedział, że zostaję pod obserwacją, chemii nie trzeba. Powiedział o możliwości nawrotu i stracenia płodności po chemii w razie potrzeby(ale nie wspomniał nic, że można oddać wcześniej nasienie do banku). Zlecił zrobienie KT za pół roku(od razu poprosiłem pielęgniarkę asystującą dr, żeby mi wypisała skierowanie, co oczywiście zrobiła to z ciężkim bólem serca "po co tak wcześnie?!" to ja mówię, że będę mógł sobie wybrać dogodny termin, a nie później czekać nie wiadomo ile bo kolejki, wcześniej ta sama pielęgniarka miała problem wypisać mi skierowanie na LDH, jej tekst "a po co panu LDH" ale lekarz po mojej prośbie, zlecił zrobić.) , za 3 miesiące markery i dodatkowo RTG Klatki. Z rozmowy wynikało, że nie orientuje się w tym temacie kompletnie. Chcąc się upewnić zadałem takie pytanie lekarzowi, "Panie doktorze czyli jaki mam stopień zaawansowania klinicznego choroby po tych wszystkich badaniach, IA??" a on zdziwił się jakby nie wiedział o co mi chodzi i "yyy... no tam było napisane, że chyba pT1", no to ja wtedy tylko uśmiechnąłem...

Także po moim doświadczeniu z tą poradnią w WCO, nie polecam w jej w ogóle i lekarzy tam przyjmujących (są jeszcze 2 takie same poradnie w WCO ale tam nie byłem, więc nie oceniam ich ani lekarzy stamtąd). Na szczęście dobrze, że wszystko jest ze mną ok, ale co byłoby gdyby było inaczej i tacy dr mieliby się mną, czy kimś innym zajmować w przypadku raka jądra... czas zmienić poradnię...

Jeszcze pyt dotyczące KT, czy lepiej ją zrobić troszkę wcześniej, czy poczekać pół roku :?: (wg wytycznych)

Pozdrawiam,
acidapple :)
Awatar użytkownika
acidapple

Postprzez wszymon » 06 Mar 2012, 21:17

szkoda że nie wiedziałem, też byłem dzisiaj w WCO ale na radioterapii I u ordynatora wynik tej wizyty w moim wątku, musimy się następnym razem zgadać
szymon
wszymon

Postprzez romi » 06 Mar 2012, 22:40

Witaj
TK według wytycznych, żeby niepotrzebnie nie naświetlać się częściej niż trzeba. Dla swojej "spokojności" możesz w międzyczasie zrobić sobie dodatkowo markery.
Chyba na każdą wizytę trzeba chodzić z wytycznymi i w razie potrzeby pokazywać palcem lekarzowi odpowiedni ustęp w tekście ;)
Pozdrawiam i życzę zdrowia.
romi

Postprzez troll » 07 Mar 2012, 16:21

Witam,

A ja utwierdzę Cię w przekonaniu, że obserwacja jest dobrym wyborem, natomiast badania obrazowe proponuję częściej, TK przynajmniej 3 razy w roku no i markery co 2-3 miesiące. Dodatkowo proponuję rozważyć USG jamy brzusznej pomiędzy tomografiami.

Miałeś chociaż RTG klatki?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez acidapple » 07 Mar 2012, 21:21

RTG klatki miałem zrobioną przed samą operacją.
Awatar użytkownika
acidapple

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości