Prośba o interpretacje wyników

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Prośba o interpretacje wyników

Postprzez Przemol » 12 Lis 2012, 23:11

Miałem trzy razy beta hcg,
przez Przemol ? Dzisiaj, 20:22

Co to jest thc? jak może być zafalszowane bhcg?
Przemol

Postprzez troll » 13 Lis 2012, 00:04

Witaj,

THC - tetrahydrokannabinol - substancja psychoaktywna zawarta w roślinach z gatunku konopii siewnych (pop. marihuanie). To jest to o czym wspominał figaro :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez arek » 13 Lis 2012, 00:12

Witaj Przemo!
Jeszcze raz oznaczyłeś poziom Biologicznych Markerów Nowotworowych (Beta HCG, LDH), a gdzie AFP? Czy w początkowej fazienie było poza zakresem normy? (Podawaj zawsze rozpiętość norm, bo różne laboratoria mają różne zakresy).
Pozdrawiam
Arek
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez 21tehace21 » 13 Lis 2012, 11:41

A jesli sie pali marihuane a markery ma sie caly czas w normie ? To moga falszowac tzn np mam podwyzszone ale ze pale to wykazuje ze w normie ?
21tehace21

Postprzez mmajkell » 13 Lis 2012, 18:22

W tę stronę raczej to nie działa :)
mmajkell

Postprzez troll » 14 Lis 2012, 08:14

Witam,

Dokładnie, w drugą stronę to nie działa. Cały sens badania immunochemicznego polega na identyfikowaniu odpowiednich substancji chemicznych (białek) za pomocą przeciwciał, które "rozpoznają" białka i się z nimi wiążą. Takie kompleksy są potem wykrywane i przeliczane na stężenie danej substancji w materiale. Ponieważ niektóre substancje chemiczne są bardzo podobne (a niektóre wręcz identyczne!) taki test może zostać de facto zafałszowany poprzez obecność tych podobnych związków z innych źródeł (np. THC dostarczone z zewnątrz, LH z przysadki mózgowej itd, itd).

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Przemol » 28 Maj 2013, 22:46

Witam kochani Forumowicze, wracam do Was po "krótkiej" przerwie. Od mojego ostatniego wpisu, kiedy to markery beta HCG utrzymywały się na poziomie 200-300 jednostek (dopuszczalna narma 5), w styczniu marker skoczył mi na 700, by w lutym osiągnąć poziom 1500. Byłem już wtedy po MRI głowy, jąder, potem całego ciała, pecie i kilku usg i wielu wizytach u onkologów, urologów, profesorów i doktorów- NIC nie wychodzi w badaniach obrazowych, nikt się nie spotkał z takim przypadkiem jak mój!... w marcu poziom markerów spadł do poziomu 700, zrobiłem drugi PET-nic nie wyszło, w kwietniu 300, zrobiłem sobie miesięczną przerwę, jutro idę robić markery, Ciekawy ten mój przypadek koledzy, prawda. Pewien onkolog w Krakowie powiedział mi: już pół Krakowa o Panu mówi, i co o tym sądzicie?
Przemol

Postprzez troll » 28 Maj 2013, 23:32

Witam,

Dla mnie to nie jest normalna sytuacja i przyczyna tego, dlaczego tak się dzieje musi zostać zidentyfikowana a problem rozwiązany. Poproszę Cię o skany (najlepiej) lub przepisanie wszystkich wyników badań obrazowych (bez tego nie ruszymy).

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez romi » 28 Maj 2013, 23:36

Witaj
To rzeczywiście dziwna sytuacja, ale u zdrowego mężczyzny nie występuje podwyższony poziom bHCG. Jeśli tak jest oznacza to że coś jest nie tak. Dalsza diagnostyka jest jak najbardziej wskazana, trzeba stwierdzić co się dzieje. Może konsultacja w innym ośrodku pozwoli inaczej spojrzeć na sprawę.
A może spróbować tutaj?
viewtopic.php?f=9&t=273&start=10#p5708
Pozdrawiam
romi

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość