Prośba o przeanalizowanie wyników TK po usunięciu jądra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Prośba o przeanalizowanie wyników TK po usunięciu jądra

Postprzez romi » 25 Mar 2013, 23:39

Witaj
Komplet badań markerów to AFP, bHCG i LDH, także zrób te badania. Na Twoje pytanie o dalsze postępowanie napisał odpowiedź Troll kilka postów wyżej, a ostateczna decyzja będzie podjęta po wizycie u onkologa. Jeśli dostaniesz do wyboru obserwację lub leczenie to decyzję musisz podjąć samodzielnie.
Pozdrawiam
romi

Postprzez okocim23 » 26 Mar 2013, 16:02

Dziękuję za odpowiedź. Jutro zrobię sobie badanie LDH i czekam na kolejną wizytę i onkologa.

pozdrawiam
okocim23

Postprzez okocim23 » 11 Kwi 2013, 14:27

Wyniki LDH (ICD-9:K33) WYNIK 152 U/l MIN 0 MAX 250

Jutro wizyta u onkologa

pozdrawiam
okocim23

Postprzez romi » 11 Kwi 2013, 16:17

Witaj
Wynik LDH w porządku, Jak będziesz jutro u lekarza i zaproponowany Ci zostanie dalszy tryb postępowania, leczenie bądź obserwacja to zanim się zdecydujesz poproś o przedstawienie Ci wszystkich argumentów za i przeciw. Nie bój się pytać, w takim przypadku lekarz sam powinien dokładnie wyjaśnić z czym wiąże się każda z opcji. To ma być Twój wybór i nie musisz decyzji podejmować od razu.
Pozdrawiam
romi

Postprzez okocim23 » 17 Kwi 2013, 21:50

Witam

Wizyta u onkologa 12.04.2013

AFP 1,43 IU/ml <7,28
B-HCG < 1,20 mIU/ml

Pani doktor stwierdziła że po konsultacji z innymi lekarzami w sumie do niczego nowego nie doszła, zmiany które są niekoniecznie muszą mieć coś wspólnego
z tym nowotworem (po za tym są bardzo małe) i przekierowała mnie na radioterapię gdzie zakwalifikowano mnie do leczenia 29.04.2013. Pani onkolog powiedziała że lepiej dmuchać na zimne i naświetlić węzły chłonne okołoaortalne.

pozdrawiam
okocim23

Postprzez arek » 17 Kwi 2013, 22:09

Hmmm, tylko wiesz jak to jest z tym dmuchaniem... jak za mocno.. to też można się przeziębić.... :geek:
Nie chcę podważać opinii Pani doktor, niech na ten temat wypowiedzą się specjaliści... Czy jesteś świadomy wszelkich "za" i "przeciw" związanych z zaproponowanym Ci leczeniem uzupełniającym?
Gdybyś miał w terapii uzupełniającej zaleconą witaminę C+ rutynę + tran z wątroby rekina, albo setę ;) to można se brać, ale z naświetlaniem to już nie jest taka prosta sprawa... Po coś te standardy są ustanawiane.. czasem trzeba je nagiąć, czasem ominąć, ale ważne, aby doświadczony onkolog kliniczny wiedział, kiedy to trzeba zrobić...
troll napisał(a):W oparciu o dokumentację, którą mamy wszystko wskazuje na to, że skończyć powinno się aktywną obserwacją. Jeśli rzeczywiście potwierdzone będzie stadium zaawansowania klinicznego CS IA (pT1 N0 M0 S0) nasieniaka to jedyną w świetle obecnej wiedzy medycznej formą postępowania jest obserwowanie bo nie ma wskazań do leczenia uzupełniającego.

Decyzja oczywiście należy do Ciebie i nic mi do tego, ale choć jesteś zapisany na leczenie, "wyrok nie zapadł" - nie musisz się na nie decydować.. Może warto (zważywszy na powagę sytuacji) zasięgnąć drugiej opinii w renomowanym ośrodku?
Pozdrawiam
Arek
EDIT:
Na temat fachowości Gliwickiego ośrodka wiem, że napływały już odmienne opinie. Zachęcam do kontaktu np z Izą "ONA" (http://www.rjforum.pl/viewtopic.php?t=298), której męża nie koniecznie fachowo, tam potraktowano.
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez okocim23 » 17 Kwi 2013, 22:51

arek napisał(a):Hmmm, tylko wiesz jak to jest z tym dmuchaniem... jak za mocno.. to też można się przeziębić.... :geek:
Nie chcę podważać opinii Pani doktor, niech na ten temat wypowiedzą się specjaliści... Czy jesteś świadomy wszelkich "za" i "przeciw" związanych z zaproponowanym Ci leczeniem uzupełniającym?
Gdybyś miał w terapii uzupełniającej zaleconą witaminę C+ rutynę + tran z wątroby rekina, albo setę ;) to można se brać, ale z naświetlaniem to już nie jest taka prosta sprawa... Po coś te standardy są ustanawiane.. czasem trzeba je nagiąć, czasem ominąć, ale ważne, aby doświadczony onkolog kliniczny wiedział, kiedy to trzeba zrobić...
troll napisał(a):W oparciu o dokumentację, którą mamy wszystko wskazuje na to, że skończyć powinno się aktywną obserwacją. Jeśli rzeczywiście potwierdzone będzie stadium zaawansowania klinicznego CS IA (pT1 N0 M0 S0) nasieniaka to jedyną w świetle obecnej wiedzy medycznej formą postępowania jest obserwowanie bo nie ma wskazań do leczenia uzupełniającego.

Decyzja oczywiście należy do Ciebie i nic mi do tego, ale choć jesteś zapisany na leczenie, "wyrok nie zapadł" - nie musisz się na nie decydować.. Może warto (zważywszy na powagę sytuacji) zasięgnąć drugiej opinii w renomowanym ośrodku?
Pozdrawiam
Arek
EDIT:
Na temat fachowości Gliwickiego ośrodka wiem, że napływały już odmienne opinie. Zachęcam do kontaktu np z Izą "ONA" (http://www.rjforum.pl/viewtopic.php?t=298), której męża nie koniecznie fachowo, tam potraktowano.

No to teraz już sam nie wiem co myśleć - naświetlanie jest aż tak szkodliwe?? Może coś "popsuć" niepotrzebnie??
Najgorsze jest to że w piątek jadę na tydzień za granicę i jedynie jutro albo w piątek do południa mogę wybrać się na konsultację do innego lekarza - po powrocie z zza granicy miałem iść na tą radioterapię - może spróbuję przełożyć......

pozdrawiam i dziękuję
okocim23

Postprzez troll » 17 Kwi 2013, 23:01

Witaj,

A ja mam wrażenie, że panią doktor kieruje jakaś pokrętna logika (takie niedosłownie powiedziane "spier...j, nie wiem!"). Obszar napromieniany w CS I nasieniaków to obszar ograniczony od góry dolną krawędzią kręgu TH11, od dołu górną krawędzią kręgu L5. Boczne krawędzie wyznaczają naczynia nerkowe przy czym istnieją ograniczenia wobec nerek (po prostu nie można nerek napromieniać). Generalnie po prostu chodzi o dostarczenie promieniowania do węzłów chłonnych zaotrzewnowych. Wygląda to tak:
Image

I teraz moje wątpliwości:
- CS IA (pT1 N0 M0 S0) nasieniaka - klasyczny przykład sytuacji w której to właśnie WYŁĄCZNIE obserwacja jest postępowaniem z wyboru.
- wątpliwości co do nie oszukujmy się minimalnych zmian w płucu i małej torbielki w wątrobie. Radiolog nie podejmuje się stwierdzenia, że to na pewno przerzut (i wcale się mu nie dziwię, podobne zmiany mają miliony ludzi na całym świecie).

Dlaczego wobec tego faktu i tak ogromnej chęci leczenia pani doktor nawet nie rozważyła 1 kursu chemioterapii karboplatyną AUC7, która działa na wszystkie ewentualne zmiany przerzutowe w organizmie? Jaką korzyść odniesiesz z napromieniania miejsca w ogóle nie podejrzanego? Moja życzliwa sugestia to po prostu umów się na konsultację do specjalisty przez duże "S" najbliższego Twojemu miejscu zamieszkania i daj sobie szansę bycia leczonym tak, jak leczy współczesna medycyna.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez arek » 17 Kwi 2013, 23:09

Jeśli mogę teraz po chłopsku (czyli po mojemu ;) )
Odniosę się do Twojego zapytania:
okocim23 napisał(a): naświetlanie jest aż tak szkodliwe?? Może coś "popsuć" niepotrzebnie??

Po krótkim przewertowaniu forum cytuję wypowiedź archiwalną Trolla dotyczącą wyższego stopnia zaawansowania nasieniakowatego nowotworu jądra:
troll napisał(a):
1. Ścisła obserwacja - watchful waiting - wobec około 20% ryzyka nawrotu (u 1 spośród 5 chorych w stopniu zaawansowania klinicznego IIB dojdzie do wznowy) oraz z uwzględnieniem naszych polskich warunków również nie polecałbym Ci tego wyjścia. Oczywiście jest ono tak samo skuteczne jak pozostałe, bo ewentualny nawrót wciąż będzie z około 98% skutecznością leczony chemioterapią a istnieje szansa na uniknięcie powikłań zarówno chemioterapii jak i radioterapii.
2. Chemioterapia - wyjście najbardziej na Forum polecane. Jedna karboplatyna AUC 7 skutecznie redukuje ryzyko nawrotu do tego z przypadku radioterapii. Poza tym pozostaje najmniej obciążającą formą leczenia uzupełniającego stadium I nasieniaków. Skutki uboczne obejmują przede wszystkim mielosupresję (spadki krwinek), nudności, które mijają po 3-4 tygodniach a samo leczenie to pojedynczy wlew leku cytostatycznego.
3. Radioterapia - leczenie bardziej obciążające, bardziej długotrwałe. Do skutków ubocznych należą także odczyny popromienne, uszkodzenie narządów wewnętrznych czy pośród skutków ubocznych odległych - indukcja wtórnych nowotworów w jamie brzusznej - mięsaków. Generalnie w mojej opinii wyjście najgorsze.
(...)

Jest to wyjęte z kontekstu, ale daje odpowiedź na Twoje zapytanie....
Pozdrawiam!
PS. Na naszej mapie Gliwice coraz szybciej wędrują w stronę czerwieni...
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez troll » 17 Kwi 2013, 23:12

Oczywiście dotyczy to IB. Z IIB to naturalnie pośpiech i pomyłka :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości