Witam wszystkich,
mam już wyniki h-p, poniżej podaję opis:
Rozpoznanie kliniczne: Tu testis dex
Inne badania wykonane na tym materiale:
immunohistochemia nr:8973 immunohistochemia nr:9052 immunohistochemia nr:9091
Rozpoznanie:
W badanych skrawkach stwierdza się utkanie nowotworu złośliwego o niejednorodnej morfologii, z wysoką aktywnością mitotyczną i widocznymi dość licznymi zatorami w naczyniach guza i miąższu jądra oraz z naciekiem rete testis i tunica albuginea bez przekraczania jej pełnej grubości, najądrze o zachowanej budowie histologicznej.
Część utkania morfologicznie można przyrównać do ziarniszczaka, część do guza z komórek Stertoliego i Leydiga. Komórki nowotworu wykazują zróżnicowaną reaktywność immunohistochemiczną w zależności od obrazu histologicznego, dając dodatnie reakcje z CK-AE1/AE3, Vim, S-100, WT-1, w jednej ze składowych- inhibinę i kalretyninę.
Reakcje w kierunku CEA, EMA, PLAP, AFP, betaHCG, Des, CD30- ujemne.
W wycinkach z powrózka nasiennego utkania nowotworu nie stwierdza się.
W całości obraz odpowiada:
Malignant mixed sex-cord/stromal tumour
Niestety nie mam jeszcze wykonanego TK jamy brzusznej i miednicy małej. To badanie będę miał wykonane 30.12.2013.
I teraz, w zależności od wyników badania mogę mieć zaleconą obserwację (jeżeli wynik badania tk będzie ok) lub w przypadku kiedy badanie tk coś wykaże zastosować chemię uzupełniającą.
Lekarz stwierdził, że obecnie onkologicznie jestem zdrowy tzn. wycięcie jądra wraz z guzem załatwiło wszystko i pozbyłem się nowotworu.

Niestety bez TK nie wiemy w jakim stanie są węzły chłonne.
Teraz należy skupić się na tym aby nie było nawrotu choroby.
Czy ktoś może mi coś więcej powiedzieć odnośnie wyników h-p oraz ewentualnego procesu dalszego leczenia ?