Guz jądra - początek walki

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra - początek walki

Postprzez Adrian1975 » 06 Gru 2013, 22:53

bongo napisał(a):Ja dostałem skierowanie na TK od urologa który mnie operował więc warto zapytać ;)

u mnie było podobnie, markery przed i po zabiegu zlecił mi operujący mnie urolog z 4WSK, TK brzucha i zdjęcie również
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez arti8769 » 12 Gru 2013, 16:53

Witam wszystkich,
mam już wyniki h-p, poniżej podaję opis:

Rozpoznanie kliniczne: Tu testis dex
Inne badania wykonane na tym materiale:
immunohistochemia nr:8973 immunohistochemia nr:9052 immunohistochemia nr:9091

Rozpoznanie:
W badanych skrawkach stwierdza się utkanie nowotworu złośliwego o niejednorodnej morfologii, z wysoką aktywnością mitotyczną i widocznymi dość licznymi zatorami w naczyniach guza i miąższu jądra oraz z naciekiem rete testis i tunica albuginea bez przekraczania jej pełnej grubości, najądrze o zachowanej budowie histologicznej.
Część utkania morfologicznie można przyrównać do ziarniszczaka, część do guza z komórek Stertoliego i Leydiga. Komórki nowotworu wykazują zróżnicowaną reaktywność immunohistochemiczną w zależności od obrazu histologicznego, dając dodatnie reakcje z CK-AE1/AE3, Vim, S-100, WT-1, w jednej ze składowych- inhibinę i kalretyninę.
Reakcje w kierunku CEA, EMA, PLAP, AFP, betaHCG, Des, CD30- ujemne.
W wycinkach z powrózka nasiennego utkania nowotworu nie stwierdza się.

W całości obraz odpowiada:
Malignant mixed sex-cord/stromal tumour

Niestety nie mam jeszcze wykonanego TK jamy brzusznej i miednicy małej. To badanie będę miał wykonane 30.12.2013.
I teraz, w zależności od wyników badania mogę mieć zaleconą obserwację (jeżeli wynik badania tk będzie ok) lub w przypadku kiedy badanie tk coś wykaże zastosować chemię uzupełniającą.
Lekarz stwierdził, że obecnie onkologicznie jestem zdrowy tzn. wycięcie jądra wraz z guzem załatwiło wszystko i pozbyłem się nowotworu. :)
Niestety bez TK nie wiemy w jakim stanie są węzły chłonne.
Teraz należy skupić się na tym aby nie było nawrotu choroby.

Czy ktoś może mi coś więcej powiedzieć odnośnie wyników h-p oraz ewentualnego procesu dalszego leczenia ?
arti8769

Postprzez marko » 12 Gru 2013, 17:14

To jest cały opis?
Boże, użycz mi pogody ducha. Abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić.
Odwagi, abym zmieniał to co mogę zmienić. I mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
marko

Postprzez arti8769 » 12 Gru 2013, 17:23

Jest jeszcze opis makroskopowy. Gdzie opisane są wymiary jądra itp.
Czy mam uzupełnić o ten opis ?
arti8769

Postprzez marko » 12 Gru 2013, 17:51

Podaj wszystko co jest w opisie, oczywiście oprócz Twoich danych osobowych.
Boże, użycz mi pogody ducha. Abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić.
Odwagi, abym zmieniał to co mogę zmienić. I mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
marko

Postprzez arti8769 » 12 Gru 2013, 19:24

Uzupełnienie ....

Miejsce pobrania: jądro prawe
jądro prawe wraz z dystalną częścią powrózka nasiennego prawego

OPIS MAKROSKOPOWY:
Numer badania: 595214 - 220

Jądro z osłonkami o wymiarach 7 x 4,5 x 2,5 cm wraz z powrózkiem nasiennym długości 6 cm. Na przekrojach w obrębie miąższu jądra kremowy, lity guz o jednorodnej budowie o wymiarach 1,9 x 1,7 x 1,7 cm, makroskopowo zlokalizowany w bezpośrednim sąsiedztwie najądrza. Guz modeluje osłonkę białawą nie naciekając jej. Pobrano guza 1 pełny przekrój 1 wyc. 214, z guza z najądrzem 2 wyc. 215 - 216, z makroskopowo niezmienionego najądrza 1 wyc. 217, z makroskopowo niezmienionego miąższu jądra wyc. 218, margines cięcia powrózka 1 wyc. 219, z centralnej części powrózka makroskopowo niezmienionego 1 wyc. 220

To już wszystko co miałem na wynikach badania histopatologicznego.
arti8769

Postprzez troll » 13 Gru 2013, 00:36

Witaj,

Przede wszystkim najbardziej istotna informacja - nie jest to nowotwór zarodkowy a więc ani to nasieniak ani nienasieniak i żaden z prezentowanych na Forum sposobów postępowania nie jest odpowiedni dla nowotworu na jaki zachorowałeś. Pozytywnym w tym wszystkim jest fakt, że jakkolwiek nowotwór jest złośliwy, tak w ogromnej większości przypadków nie tworzy przerzutów a usunięcie chirurgiczne zajętego jądra jest wystarczającym sposobem jego leczenia - Twój lekarz ma w tym względzie 100% racji. TK musisz zrobić - prawdopodobnie jeden raz w życiu, aby upewnić się, że wszystko jest ok. Niestety, nowotwory wywodzące się z komórek sznurów płciowych (czyli komórek Sertolego lub Leydiga) - sex-cord gonadal stromal tumor - jeśli już przerzutują, to w takim przypadku leczenie systemowe nie osiąga tak spektakularnych sukcesów jak w nowotworach zarodkowych jądra - chemioterapia zwykle jest nieskuteczna.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez arti8769 » 16 Gru 2013, 11:23

Bardzo dziękuję trollu za wyjaśnienia.
Mam nadzieję, że TK nic nie wykaże i wszystko będzie ok.
Jeżeli jednak prezentowane na Forum sposoby postępowania nie są odpowiednie dla nowotworu na jaki zachorowałem to pytanie czy wiadomo jakie są postępowania właściwe dla takiego typu ? Jeżeli w przypadku przerzutów chemioteriapia nie jest skuteczna to co jest skuteczne ?
Jakie polecałbyś ośrodki gdzie specjalizują się (mają doświadczenie) w leczeniu tego typu nowotworów ?
Z jednej strony cieszę się bo jest duże prawdopodobieństwo, że po operacji wszystko będzie ok. Z drugiej strony niepokoi mnie fakt, że w przypadku przerzutów nie ma jasnego postępowania.

Pozdr.
arti8769

Postprzez arti8769 » 07 Sty 2014, 12:36

Witam ponownie,
mam już wyniki TK jamy brzusznej i miednicy z dnia 30.12.2013, poniżej opis:

rozpoznanie: Nowotwór złośliwy jądra C62 Nowotwór złośliwy jądra
Konsultant:
TK jamy brzusznej + miednicy

Tomografia komputerowa jamy brzusznej i miednicy, wykonana w technice spiralnej, przed i po podaniu kontrastu:

Wątroba niepowiększona, bez zmian ogniskowych. Torbiel w lewym płacie 10 mm. Pęcherzyk żółciowy bez widocznych zmian w świetle.
Śledziona niepowiększona, bez zmian ogniskowych.
Trzustka niepowiększona, prawidłowo wzmacnia się po podaniu kontrastu. Nadnercza niepowiększone.
Nerki o prawidłowej budowie i położeniu, prawidłowo wzmacniają się po podaniu kontrastu i wydalają cieniujący mocz, UKM i moczowody nieposzerzone.
W przestrzeni okołoaortalnej i wzdłuż naczyń biodrowych nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych.
Pęcherzyk moczowy dobrze napełniony, bez widocznych zmian w świetle.
Gruczoł krokowy 48 x 45 mm, o zachowanych obrysach.
Nadprzeponowe segmenty płuc bez zmian.
W objętych badaniem częściach kostnych nie uwidoczniono podejrzanych zmian.
Blizna w pachwinie prawej.

Wnioski: Badanie nie uwidacznia podejrzanych zmian.

Po ostatniej wizycie i konsultacjach z lekarzem onkologiem (02.01.2014), po przeanalizowaniu wszystkich wyników zalecono następujące leczenie: 2 x BEP
Początek chemioterapii 23.01.2014

Czy tak ma być ?

Pozdrawiam
arti8769

Postprzez romi » 07 Sty 2014, 13:36

Witam
Dwa posty wyżej Troll odpowiedział Ci na Twoje pytanie.
Może warto skonsultować się w ośrodku referencyjnym, będziesz miał drugą opinię.
Pozdrawiam
romi

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości