Guz jądra prawego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra prawego

Postprzez Kamil1 » 14 Cze 2014, 18:56

Witam,

Wczoraj odbył się zabieg. Po operacji nie widzialem sie z lekarzem więc nie znam szczegółów postępowania, ale z tego co powiedziały mi pielęgniarki to nie zostały robione ani chyba nie będą badania markerów. Powiedziały, że na takie badania mogą mnie skierować z przychodni, z której tu trafiłem. Teraz powstaje problem, bo mój lekarz prawdopodobnie ma urlop od poniedziałku. W każdym razie będę dopytywał się w poniedziałek innych lekarzy.
Jeżeli nie zrobią mi tutaj tych badań to powinienem wykonać to prywatnie?

Pozdrawiam.
Kamil1

Postprzez Andreas » 14 Cze 2014, 20:06

Jak pisano wcześniej na 99% Twój guz jest nowotworem, im najszybciej trafisz pod opiekę specjalisty onkologa klinicznego tym lepiej.
Przy wypisie dostaniesz komplet badań jaki Ci robiono, być może jednak ktoś wykazał się rozsądkiem i Ci je zrobiono (markery).
Mój urolog był na tyle świadomy że zlecił markery przed zabiegiem, ale potem o następnym wartych do zlecenia badaniach nie miał nic pojęcia i dopiero dotarcie do tego forum dało mi odpowiednie informacje.
Jak pamiętam wcześniej markery mieściły się w normie, ale mimo to warto je zrobić, kto Ci zleci czy zrobisz prywatnie to szczegół techniczny.
Niestety panie w rejestracji nie wykazują się empatią, nie musisz się tłumaczyć, masz nowotwór jądra i chcesz się umówić na jak najszybszą wizytę u onkologa i koniec, trzeba być stanowczym.
Jak rozumiem jesteś już na rozruchu, pewnie jutro albo w poniedziałek Cie wypuszczą ze szpitala.
Pozdrawiam
Andreas

Postprzez Kamil1 » 26 Cze 2014, 20:14

Witajcie,

Jestem prawie 2 tygodnie po operacji, rana ładnie się goi. Wyników histopatologicznych nadal nie ma - jeżeli je otrzymam to zostanę skierowany przez urologa do onkologa dr K. Konopy. Dodatkowo, po otrzymaniu wyników skonsultuję je z prof. M. Wełnicka-Jaśkiewicz (oboje z Wojewódzkiego Centrum Onkologii w Gdańsku). Co do skierowania na tomografię, urolog powiedział mi, że zostanie ono wystawione przez niego, po otrzymaniu wyników histopatologicznych..

Wczoraj robiłem badania markerów, o to wyniki:
LDH - 144 U/l przy wartości referencyjnej 135-225;
AFP - 39,36 IU/ml przy wartości referencyjnej <5,8;
BHCG - 1,7 mIU/ml przy wartości referencyjnej <2,0.

Wyniki sprzed operacji:
LDH = 159 U/l;
AFP = 169,1 IU/ml;
B-HCG = 224,2 mIU/ml.

Pozdrawiam,
Kamil.
Kamil1

Postprzez romi » 26 Cze 2014, 20:24

Witaj
To miło z jego strony że wystawi skierowanie chociaż nie musi, natomiast Ty powinieneś już teraz zarezerwować sobie termin badania TK. Na to badanie jest bardzo długa kolejka i dobrze byłoby gdyby lekarz dopisał na skierowaniu "pilne" lub "cito".
Marker AFP spada zgodnie z okresem półrozpadu, bHCG nieco wolniej, ale jak za tydzień zrobisz kolejne badania to okaże się co i jak.
Pozdrawiam
romi

Postprzez m9nika » 26 Cze 2014, 22:04

Witam
Ja tylko dodam, że na badanie TK nie obowiązane rejonizacja.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez bread » 26 Cze 2014, 22:10

Bez skierowania nie zaklepiesz terminu TK. Ważne aby jak najszybciej dostać sierowanie. Jeśli urolog da Ci je dopiero po wyniku histopatologicznym, to może szybciej dostaniesz je od onkologa. Ważne jest to, aby jak najszybciej dostać to skierowanie. Na badanie się czeka, na opis też. U mnie w Szczecinie na badanie czekałem 2 tyg. a na opis kolejne 3 tyg.
Ostatnio edytowany przez bread, 26 Cze 2014, 22:27, edytowano w sumie 1 raz
bread

Miejscowość: Szczecin

Postprzez romi » 26 Cze 2014, 22:17

Witam
Oczywiście, że można termin zarezerwować, przynajmniej u mnie, ale z tego co piszą inni na Forum w wielu miejscach w Polsce jest to możliwe.
Niezależnie od wszystkiego trzeba spróbować, bo to pewnie zależy od pani czy pana w rejestracji.
Opis jest z reguły w ciągu kilku dni.
Pozdrawiam
romi

Postprzez bread » 26 Cze 2014, 22:30

Jeśli romi pisze, że można rezerwować termin bez skierowania, to może pani na którą ja trafiłem była taka "fajna". Skoro można bez to próbuj chłopaku jak najszybciej.
bread

Miejscowość: Szczecin

Postprzez Kamil1 » 26 Cze 2014, 22:49

Dziękuję za odpowiedzi.

W dniu jutrzejszym mam umówioną wizytę u urologa - miałem ją odwołać jeżeli nie będzie wyników histopatologicznych, ale po waszych wpisach stwierdziłem, że przejdę się tak czy siak i będę nalegał na skierowanie na TK.

Pozdrawiam,
Kamil
Kamil1

Postprzez Kamil1 » 03 Lip 2014, 19:21

Witam ponownie,

Odebrałem wyniki; rozpoznanie histopatoligiczne:
Mieszany guz zarodkowy (ang. Mixed germ cell tumor). W utkaniu nowotworu stwierdza się dwa komponenty: carcinoma embryonale testis-papillary pattern oraz choriocarcinoma. Około 80% utkania guza stanowi rak zarodkowy, pozostałe 20% objętości guza, zlokalizowany głównie obwodowo stanowi kosmówczak.
Immunofenotyp:
-PLAP (+)
-CD30 (+)
-OCT 3/4(+)
- AFP ogniskowo (+)
- HCG (+)
CF117 (-)
Nowotwór ograniczony do jądra, ogniskowo stwierdza się naciekanie ścian naczyń oraz ogniska intratubular germ cell neoplasia na obwodzie zmiany.
Nowotwór ogniskowo nacieka sieć jądra.
Linia cięcia nasieniowodu jest wolna od utkania nowotworowego.
pT2Nx
STAGE IB (9085/3 T-78010)*
*kody wg ICD-)3 lub SNOMED

Opis makroskopowy:
Jądro z osłonkami o wymiarach 6,5x4x4cm z powrózkiem nasiennym długości 6cm. Na przekroju w miąższu jądra dwa guzy: większy kremowo-wiśniowy wymiarów 3x3x2,5cm oraz leżący w biegunie dolnym kremowo-brunatny średnicy 1,2cm.
A - większy guz z osłonkami jądra, B- mniejszy guz z osłonkami, C - guz większy i najądrze, D - pogranicze obu guzów, E - linia cięcia nasieniowodu.

Przypomnę wyniki markerów:
Robione przed operacją:
LDH = 159 U/l;
AFP = 169,1 IU/ml;
B-HCG = 224,2 mIU/ml.

Robione tydzień temu:
LDH - 144 U/l przy wartości referencyjnej 135-225;
AFP - 39,36 IU/ml przy wartości referencyjnej <5,8;
BHCG - 1,7 mIU/ml przy wartości referencyjnej <2,0.

09.07. mam TK, 11.07. wizyta u onkologa - Wojewódzkie Centrum Onkologii w Gdańsku. Próbowałem zarejestrować się do dr Adamowicza, niestety pierwszy wolny termin był po 20 lipca.. Polecono mi rejestrację u onkologa, który przyjmuje 5 dni w tygodniu - niby jest to związane z chemioterapią, która może zostać zastosowana w moim przypadku.

Czy powinienem zacząć leczenie tutaj, w Gdańsku, czy może przenieść to do Warszawy? Jak wygląda czas oczekiwania na konsultacje/leczenie w CO-I?

Pozdrawiam,
Kamil
Kamil1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości