Witam ponownie,
Odebrałem wyniki; rozpoznanie histopatoligiczne:
Mieszany guz zarodkowy (ang. Mixed germ cell tumor). W utkaniu nowotworu stwierdza się dwa komponenty: carcinoma embryonale testis-papillary pattern oraz choriocarcinoma. Około 80% utkania guza stanowi rak zarodkowy, pozostałe 20% objętości guza, zlokalizowany głównie obwodowo stanowi kosmówczak.
Immunofenotyp:
-PLAP (+)
-CD30 (+)
-OCT 3/4(+)
- AFP ogniskowo (+)
- HCG (+)
CF117 (-)
Nowotwór ograniczony do jądra, ogniskowo stwierdza się naciekanie ścian naczyń oraz ogniska intratubular germ cell neoplasia na obwodzie zmiany.
Nowotwór ogniskowo nacieka sieć jądra.
Linia cięcia nasieniowodu jest wolna od utkania nowotworowego.
pT2Nx
STAGE IB (9085/3 T-78010)*
*kody wg ICD-)3 lub SNOMED
Opis makroskopowy:
Jądro z osłonkami o wymiarach 6,5x4x4cm z powrózkiem nasiennym długości 6cm. Na przekroju w miąższu jądra dwa guzy: większy kremowo-wiśniowy wymiarów 3x3x2,5cm oraz leżący w biegunie dolnym kremowo-brunatny średnicy 1,2cm.
A - większy guz z osłonkami jądra, B- mniejszy guz z osłonkami, C - guz większy i najądrze, D - pogranicze obu guzów, E - linia cięcia nasieniowodu.
Przypomnę wyniki markerów:
Robione przed operacją:
LDH = 159 U/l;
AFP = 169,1 IU/ml;
B-HCG = 224,2 mIU/ml.
Robione tydzień temu:
LDH - 144 U/l przy wartości referencyjnej 135-225;
AFP - 39,36 IU/ml przy wartości referencyjnej <5,8;
BHCG - 1,7 mIU/ml przy wartości referencyjnej <2,0.
09.07. mam TK, 11.07. wizyta u onkologa - Wojewódzkie Centrum Onkologii w Gdańsku. Próbowałem zarejestrować się do dr Adamowicza, niestety pierwszy wolny termin był po 20 lipca.. Polecono mi rejestrację u onkologa, który przyjmuje 5 dni w tygodniu - niby jest to związane z chemioterapią, która może zostać zastosowana w moim przypadku.
Czy powinienem zacząć leczenie tutaj, w Gdańsku, czy może przenieść to do Warszawy? Jak wygląda czas oczekiwania na konsultacje/leczenie w CO-I?
Pozdrawiam,
Kamil