Jestem po operacji i nie wiem co dalej?

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Jestem po operacji i nie wiem co dalej?

Postprzez romk » 12 Sty 2013, 11:45

Witam po krótkiej przerwie.
Na wstępie chciałbym wszystkim serdecznie podziękować którzy udzielali mi porad i dzięki którym można się jakoś w miarę szybko ogarnąć w tej sytuacji. A odnośnie mojej sytuacj to jestem po kilku konsultacjach i w zasadzie podjąłem decyzję co do dalszego postępowania. Nie ukrywam że nie jest to łatwa sprawa podjąć taką decyzję a ja należę jeszcze do osób raczej dociekliwych także starałem się wszystko rozważyć przed podjęciem decyzji. Dlatego też zdecydowałem się konsultować swoje wyniki i na podstawie argumentów za i przeciw podjąć decyje. I tu muszę wyraźnie zaznaczyć dla osób które w przyszłości mogły by mieć podobne dylematy. Korzystajcie z porad ekspertów i ośrodków onkologicznych które mają doświadczenie i wiedzę w leczeniu tego typu. Konsultowałem się z ośrodku zaznaczonym na tym forum na zielono jak również w pobliskim szpitalu mojego miejsca zamieszkania. I niestety muszę stwierdzić że różnica wiedzy jest dramatyczna. I w zasadzie szkoda czasu i nerwów na leczenie z przypadku. Także polecam wszystkim nie opierać się i bez obaw dzwonić do sprawdzonych ośrodków, tym bardziej że podejście i sposób komunikacji z pacjentem jest bardzo pozytywny. Miałem okazję rozmowy zarówno z ośrodkiem w Gdańsku jak i w Warszawie i moje odczucia są tylko i wyłącznie pozytywne. Po prostu pełen profesjonalizm.
A w odniesieniu mojego przypadku zdecydowałem się na Karboplatynę. W moim przypadku 5 letnia obserwacja i ta niepewność że może nie zrobiłem wszystkiego żeby zapobiec zaważyła nad tą decyzją i tak postanowiłem.
Jeżeli ma ktoś jakieś doświadczenia i wskazówki co do ewentualnego postępowania po leczeniu karboplatyną to będę bardzo wdzięczny.
Dzięki i pozdrawiam
romk

Postprzez romi » 12 Sty 2013, 12:58

Witaj
Podjąłeś decyzję i dobrze, bo to Twoja decyzja. Jakie argumenty prócz obciążenia psychicznego przekonały Cię do chemioterapii, mimo że obecnie tendencja w takich przypadkach jak Twój, to obserwacja? Napisz, bo to mogą być cenne informacje dla innych i ułatwić podejmowanie takich decyzji.
5 lat obserwacji czeka Cię niezależnie od tego co wybierzesz. I tak naprawdę to niepewność jest zawsze, wszyscy którzy przez to przechodzą znają to uczucie.
Pozdrawiam
romi

Postprzez romk » 12 Sty 2013, 20:15

Oczywiście obserwacja czeka mnie jak najbardziej i zdaję sobie z tego sprawę. Natomiast podejmując taką decyzję minimalizuję ryzyko nawrotu na tyle ile jestem w stanie. Wyszedłem z założenia że komfort psychiczny oraz ograniczenie do max. ryzyka nawrotu przeważyły nad ewentualnymi skutkami ubocznymi tego rozwiązania. Przy ewentualnym nawrocie skutki chemioterapii myślę, że były by nieporównywalne w stosunku do tej opcji i w zasadzie do zadecydowało. Oczywiście nie bez znaczenia były opinie lekarzy jak również niektóre wątki na forum opisujące takie przypadki.
Poproszę osoby które przechodziły przez leczenie karboplatyną o ewentualne opinie czego się można spodziewać po i jak to mniej więcej przebiega.
Pozdrawiam
romk

Postprzez acidtekk » 13 Sty 2013, 13:58

Witaj,

Decyzja jest Twoja i to jest najważniejsze. ja z tych samych przyczyn zdecydowałem się na karboplatynę. Jeśli chodzi o chemioterapię to jest to jednorazowy wlew podawany z substancjami mającymi Cię nawodnić i powodować to, że będziesz częściej sikał, co ma osłonić nerki przed negatywnym wpływem cytostatyku. Jeśli chodzi o efekty, ja miałem objawy kaco/grypopodobne tzn. ogólne osłabienie plus bóle głowy. Podawane są również leki przeciw wymiotne i zostaną Ci one również przepisane - do użycia w razie potrzeby. Po leczeniu dostaniesz wskazanie na morfologię i w razie zbyt dużego spadku granulocytów (choć niekoniecznie tak musi być) otrzymasz czynniki wzrostu dla granulocytów. Objawy jednak to kwestia indywidualna.
Pozdawiam i życzę zdrowia oraz braku jakichkolwiek skutków negatywnych ...
acidtekk

Postprzez romk » 04 Kwi 2013, 19:35

Witam. Jestem właśnie po pierwszym kontrolnym TK miednicy i płuc, i mam pytanko do eksperta?:)
Nadmienię że po operacji w TK miednicy i płuc było wszystko w porządku, natomiast w ostatnim TK miednica i brzuch jest ok natomiast w opisie płuc jest: drobny podopłucnowy guzek o śr 0,3 cm, w s 8 płuca prawego. pozostała część opisu jest już ok. Lekarz opisująca napisała że nie można wgrać CD z pierwszym badaniem TK po operacji żeby porównać.
Czy jest to coś czym należałoby się martwić?
Z góry dzięki za ewentualną odpowiedź. Pozdrawiam.
romk

Postprzez romi » 04 Kwi 2013, 20:18

Witaj
Tu chyba pasuje to co napisał Troll
"Guzkiem płuca 4mm też nie należy się przejmować bo takie zmiany ma połowa zdrowych osób, w większości są pozostałością po przebytych chorobach zapalnych płuc"
Pozdrawiam
romi

Postprzez Adam1964 » 22 Kwi 2013, 18:37

Witam,
Opis mojego przypadku:
? 12.03.2013 ? orchidectomia sin. jądro lewe.
? Markery przed i po zabiegu w normie.
? KT miednicy i jamy brzusznej bez zmian
? RTG klatki piersiowej bez zmian (badanie wykonane przed zabiegiem).
? Badanie histopatologiczne: jądro o wym. 4,5x3,2x3,5 cm, z powrózkiem nasiennym długości do 6 cm. Na przekroju w obrębie jądra obecny lity, kremowy, jednorodny guz o wym. 2,2x2,1x3 cm. Nowotwór nie
nacieka osłonek ani nadjądrza. Semiona testis. Nowotwór ograniczony do jądra, nie przekracza osłonki białawej. Linia cięcia powrózka nasiennego jest wolna od utkania nowotworowego.
? 30 kwietnia rozpoczynam chemię ? dwa cykle karboplatyny. Lekarz proponował radioterapię - na moją prośbę o możliwość podania chemii, mój przypadek stanął na "kominku" i zapadła decyzja na temat
leczenia.
? Jaka jest reakcja organizmu na chemię? Czy muszę się jakoś do tego przygotować? Kwestia nasienia jest mi znana.
Pozdrawiam :)
Adam1964

Miejscowość: Gdynia

Postprzez romi » 22 Kwi 2013, 19:53

Witaj
Sporo napisano na forum na temat skutków chemioterapii i jak się do tego przygotować.
Ponieważ dostaniesz karboplatynę to ominie Cię niewątpliwie przyjemny pobyt w szpitalu ;) :evil:
W zależności od tego jak zareagujesz koledzy napiszą Ci jak sobie radzić.
Przeczytaj
viewtopic.php?f=15&t=9
a tu nieco obszerniej
http://policzmysie.pl/poradnik/chemiote ... ioterapii/
Bardzo dobrze, że zasugerowałeś inne niż radioterapia leczenie i lekarz na to przystał.
Powodzenia
romi

Postprzez Adam1964 » 22 Kwi 2013, 20:23

Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Adam1964

Miejscowość: Gdynia

Postprzez acidtekk » 23 Kwi 2013, 21:02

Jedna Karboplatyna wystarczy, nie ma dodatkowych czynników ryzyka, postępowaniem z wyboru powinna by obserwacja, a Karbo jest opcją dodatkową. Samo leczenie (wlew) jest jednodniowy. Kolejne dni to objawy kaca (tak było u mnie). Pamiętaj o kontrolnej morfologii kolejno co tydzień przez 2 tygodnie po wlewie.

Pozdrawiam,
acidtekk

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość