CHORION CARCINOMA NOWOTWÓR ZŁOŚLIWY PRZESTRZENI ZAOTRZEWNIOW

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: CHORION CARCINOMA NOWOTWÓR ZŁOŚLIWY PRZESTRZENI ZAOTRZEW

Postprzez troll » 27 Lis 2012, 03:14

Witaj,

Kajla, przedstawiliśmy Ci większość z dostępnych metod leczenia, które może być jeszcze skuteczne. Niestety bez całości historii choroby, badania chorego trudno określić jakie leczenie będzie najlepsze w danej sytuacji. Nie usłyszysz tutaj także o cudownych właściwościach huby drzewnej, suszonego stolca antylopy czy ziół Ciang Cing. Cudowne leki nie istnieją, gdyby istniały to z nowotworem nie przegrywaliby wielcy tego świata (Steve Jobs, Zbigniew Religa itd. itd.).

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez gabrysia1 » 01 Gru 2012, 23:37

no, cóż my też byliśmy u dr Tujakowskiego w Bydgoszczy (prywatnie) z perspektywy czasu mam mieszane uczucia, co prawda w tamtym momencie wlał miód w nasze serca określając że jest to "najlepszy nowotwór jaki mógł się nam trafić", zaordynował rodzaj chemii, podał namiary na najbliższy dla nas ośrodek na podanie chemii i polecił Panią ordynator chemioterapii do kontaktu - cóż czy to dużo?? nie wiem, mam wrażenie że kierował nim pośpiech (bylismy tam ok. 15 min a jechaliśmy do niego ok 400 km)
Wam dużo siły i wytrwałości życzę - miejmy nadzieję że wszystko skończy się szczęśliwie
(a u nas na razie ok. mąż wrócił już do pracy, czas robi swoje, im dalej tym bardziej o tym wszystkim zapomina kontrolny TK 10.12 + markery mam nadzieję że będą w porządku) ale nie zaśmiecam wątku
raz jeszcze życzę Wam powodzenia,może faktycznie jedźcie do Wa-wy, łap każdą okazję żebyś nie miała wyrzutów że nie zrobiłaś wszystkiego, wiem co mówię bo sama przez to przechodziłam
gabrysia
gabrysia1

Postprzez kajla2012 » 28 Gru 2012, 23:54

No i tak powiem tylko tyle 13 listopada Andrzej miał 2500 bHCH a wczoraj czyli 27 grudnia ma 3700 rośnie!!!Masakra!Lekarka na konultacji powiedziałą że w mózgu zmiany nadal nie powróciły, czyli mózg jest czysty, w płucach są rozsiane małe ale liczne do 4cm a było 6,5 cm...narządy wewnętrzne jak śledziona węzły itp w normie...nie wiemcy co mamy robić BO!kazała zgłosić się za dwa miesiące...jesteśmy po 2 liniach leczenia i ejst progres....błagam pomózcie w dwóch sprawach!Co można zrobić?Czy jest możliwośc jeszcze raz go zoperować?Czy jest jakaś metoda by zlikwidować przerzuty w płucach???Nie liczą się pieniądze, liczy się każda deska ratunku tak samo jak wyjazdy do klinik za granicę...łapiemy się wszystkiego czego można?Prosze dajcie propozycję...
kajla2012

Postprzez romi » 29 Gru 2012, 00:12

Witaj
Czy byliście w CO-I w Warszawie. Jeśli tak to co usłyszeliście, czy jakieś propozycje leczenia?
Pozdrawiam
romi

Postprzez kajla2012 » 29 Gru 2012, 00:21

bYLIŚMY JUŻ TAM MIAŁ NAŚWIETLANY MÓZG I JAK WIDAĆ CO PISZE POMOGŁO BRAK PRZERZUTÓW W BYDGOSZCZY KAZALI CZEKAĆ TERAZ DWA MIESIĄCE BOJE SIĘ ŻE BĘDZIE ZA.....
kajla2012

Postprzez romi » 29 Gru 2012, 00:38

Proszę nie krzycz, bo to niczego nie prowadzi. Jeśli piszesz i oczekujesz rady to podawaj wszystkie informacje po kolei, a nie wyrywkowo, bo trudno się zorientować, a co więcej cokolwiek poradzić.
To gdzie kazali czekać w Bydgoszczy czy w Warszawie? Czy dostaliście jakiś program postępowania, jakieś propozycje?
romi

Postprzez kajla2012 » 29 Gru 2012, 01:13

Nie krzycze piszę dużymi literkami.A wiec w CO w Bydg kazali przyjechać teraz za dwa miesiące ponieważ Pani dr powiedziała że żadne z przerzutów i utkanie nowotworu się nie zwięszyło tyle że przeraża Nas fakt iż te bHCG zwiększyło się z 2500 tys do 3700 .Boimy się że za 2 msc może być za póżno.W Co w Bydg nie chcą dotykać tych płuc ponieważ przerzuty są liczne ogólnie zmalały do 4 cm w jednym jak i drugim płacie.A co Państwo myślą o tej klinice http://thorax.wcpit.pl/index.php?c=4&id=30 czy jest jakaś możliwośc laserowa usunięcia tych małych przerzutów?A poprostu np jest to odpłatne.Wiem że wiele czynnikó wpłynie na to by zrobić jakąkolwiek operację ale poprostu zastanawiamy się czy jest to jakieś wyjście czy w Naszym przypadku to niemożliwe.
kajla2012

Postprzez kajla2012 » 29 Gru 2012, 01:16

Romi nie dostaliśmy żadnego programu postępowania i żadnych propozycji poprostu mamy być za dwa miesiące i to na tyle tak powiedzianow Bydg.Dostaliśmy Recepte na Morfine FENATYL 50MG CO 3 DNI
kajla2012

Postprzez troll » 29 Gru 2012, 01:36

Witam,

Byliście w końcu w CO-I w Warszawie? Przykro to stwierdzać ale niestety progresja choroby była spodziewana. Pozytywny fakt to brak zmian w mózgowiu. Natomiast tak liczne przerzuty nowotworowe do płuc oraz aktywna choroba nowotworowa generalnie stanowią przeciwwskazania do operowania - żaden chirurg (używający nawet lasera) nie będzie w stanie wyresekować wszystkich zmian z płuc (niektóre wciąż mogą być niewidoczne w badaniu TK) a w momencie, gdy usunie tylko ich część - nie będzie to miało najmniejszego sensu. Jakie dotychczas leczenie otrzymywaliście? Z tego co wiem ja to były to:
- chemioterapia 6x BEP w leczeniu pierwszej linii
- chemioterapia 6x TIP w leczeniu drugiej linii
- radioterapia całego mózgowia
Czy Twój mąż otrzymał program oparty na gemcytabinie i/lub oksaliplatynie? Czy rozważano podanie programu z metotreksatem (zgodnie z uwagami Słonia i Figaro - dominuje choriocarcinoma). Jak obecnie czuje się mąż? Jeśli chcesz na prawdę zrobić wszystko - zostawcie tą Bydgoszcz (ewidentnie propozycja kontroli za 2 miesiące to koniec walki) i jedzcie do Warszawy. Nie ma żadnej gwarancji na nic ale dlaczego by nie spróbować?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez kajla2012 » 29 Gru 2012, 19:37

Niestety była tylko jak piszesz wyżej BEP I TIP.Tip zakończyła się 13 listopada, narazie nie chcą podać mu chemi kazali przyjechać za dwa miesiące.Nie było mowy o leczeniu 3 lini ponieważ stwierdziła po badaniu TK I RM GLOWY że nie ma progresji jedyne co szalej to markery Bhcg...Czyli Państwa zdaniem rozłożyli ręce???W takim razie mam pytanie czy w przeciągu tych dwóch miesięcy choroba może rozwinąć się w takim stopniu że Andrzej może umrzeć?Proszę o szczerą odpowiedź.Lekarze w CO w Bydgoszczy zapewniali Nas że w przeciągu tego czasu nic się nie stanie do takiego stopnia by zmarł
kajla2012

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości