Rak jądra - prośba o pomoc

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Rak jądra - prośba o pomoc

Postprzez troll » 09 Maj 2012, 16:51

Witam,

Nie spotkałem się jeszcze tutaj, na Forum z przypadkiem przerzutu nowotworu germinalnego do nerki :) 16mm to węzeł, który budzi podejrzenie, jednak nie na tyle, żeby od razu orzec - przerzut. Moim zdaniem na TK powinien spojrzeć radiolog z CO-I lub inny stricte pod kątem oceny zajęty nowotworowo/niezajęty, tym bardziej, że markery pozostają w normie.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez luki4ever » 09 Maj 2012, 17:42

Trollu boję się tylko, że powtórzy się u mnie przygoda Arka, a nie chciałbym przez to przechodzić :(

26.03 miałem zabieg, markery przed zabiegiem AFP, LDH w normie, B-HCG 11,77 (norma do 2)

23.04 markery:
LDH 367 (norma 240-480)
B-HCG 0,1 (norma do 2) Przez miesiąc spadło z 11,77 do 0,1
AFP 2,36 (norma 0,00 - 5,8)

04.05 marker B-HCG 0,1 (norma do 2), pozostałych markerów nie zrobiłem bo to było przy okazji badania poziomu kreatyniny przed TK (Kreatynina 99,0 - norma 62-106)

Konsultowałem telefonicznie przed chwilą wyniki TK z radiologiem, który robił mi kilkakrotnie USG jąder przed zabiegiem i powiedział, że:

węzeł chłonny paraaortalny lewy na poziomie nadnercza 16x6 cm budzi podejrzenie i żebym podjechał to zrobi mi USG i postara się go obejrzeć. Natomiast drugi węzeł chłonny na wysokości bieguna dolnego nerki 8x5 mm jest w normie ponieważ węzły powyżej 1cm budzą niepokój. W piątek jadę na USG.

Mam następujące pytania:

1. czy fakt powiększonego węzła chłonnego po stronie usuniętego jądra nie skłania do myślenia o przerzucie ?

2. czy przy węźle chłonnym 16x6mm i zastosowaniu chemii mam się nastawiać na RPLND ??

3, Badanie histopatologiczne wykazało Seminoma, pT1 Czy przypadkiem przy czystej postaci Seminoma marker B-HCG nie powinien być w normie? (u mnie 11,77 przed zabiegiem)

dziękuję i pozdrawiam :)
luki4ever

Postprzez wszymon » 09 Maj 2012, 19:15

luki4ever napisał(a):3, Badanie histopatologiczne wykazało Seminoma, pT1 Czy przypadkiem przy czystej postaci Seminoma marker B-HCG nie powinien być w normie? (u mnie 11,77 przed zabiegiem)

podwyższone bhcg w nasieniaku dotyczy 15-20 % natomiast przy nasieniaku nie występuje podwyższone AFP
wszymon

Postprzez luki4ever » 09 Maj 2012, 22:52

a może ktoś mi jeszcze wytłumaczyć o co chodzi u mnie z markerem LDH ?

rok 2005 Szpital Uniwersytecki w KRK
LDH 337 (norma 240-480)

rok 02.2012 Szpital Uniwersytecki w KRK
LDH 335 (norma 240-480)

rok 03.2012 IO GLIWICE
LDH 234 (norma 125-220) Podwyższony wynik i inna norma niż w KRK ?!

rok 04.2012 Szpital Uniwersytecki w KRK
LDH 367 (norma 240-480)
luki4ever

Postprzez romi » 09 Maj 2012, 23:27

Wartości referencyjne mogą się różnić dla różnych laboratoriów, dlatego dobrze jest robić badania zawsze w tym samym miejscu, żeby mieć porównanie.
Wartości markerów mogą się wahać w czasie z różnych przyczyn. Marker LDH jest mniej specyficznym markerem niż bHCG i AFP, ale jest jednym z czynników prognostycznych. Dla celów diagnostycznych należy rozpatrywać wyniki wszystkich trzech markerów. Dlatego zaleca się zawsze w przypadku nowotworów jądra wykonywanie badań wszystkich markerów.
Więcej na temat markerów znajdziesz tutaj:
http://www.urologiapolska.pl/artykul.php?3106
Jeśli chodzi o Twoje pytania to:
1 - Sądzę, że nie ma reguł i nie należy nastawiać się na najgorsze.
2 - Chemia ma za zadanie właśnie spowodować w konsekwencji zmniejszenie węzłów chłonnych jeśli są zajęte przez nowotwór i też nie należy nastawiać się na najgorszy wariant.
Pozdrawiam
romi

Postprzez luki4ever » 11 Maj 2012, 11:39

witam wszystkich,

za namową jednego z forumowiczów postanowiłem udać się na konsultację do doktora Sarosieka. Po zapoznaniu się z moją historią choroby, doktor Sarosiek zaproponował mi dalszą diagnostykę celem upewnienia się czy w moim przypadku potrzebne jest dalsze leczenie. Po pierwszym kontakcie telefonicznym mam pozytywne wrażenia odnośnie tego lekarza. Wydaje mi się osobą konkretną, a takich ludzi lubię.

Jeśli chodzi o IO w Gliwicach uważam, że na bloku operacyjnym mają świetnych fachowców i personel, ale w przychodni przyszpitalnej poświęcanie 4-5 minut pacjentowi to lekkie przegięcie. Często w ciągu tych 4-5 minut lekarz musi zapoznać się z całą historią choroby i podjąć decyzję co do dalszego leczenia.

ps. czytałem ostatnio też na temat zawieszonego planu budowy kolejnych ośrodków PET-CT z powodu braku pieniędzy. Szkoda, że nasz rząd ma pieniądze na wojenki, pożyczki 8mld Euro dla Grecji czy budowę stadionów, a ludzie w szpitalach traktowani są jak na taśmie produkcyjnej.
luki4ever

Postprzez romi » 11 Maj 2012, 12:05

No i postąpiłeś bardzo słusznie konsultując się z innym lekarzem, bo może się okazać, że przy niejednoznacznym wyniku i wielkości węzła nieco przekraczającym normę właściwym postępowaniem będzie ścisła obserwacja, czego Ci życzę.
Pozdrawiam
romi

Postprzez luki4ever » 15 Maj 2012, 20:44

witam,

dzięki wszymon i romi za odpowiedzi.

Skrobidecha namówił mnie na wizytę u dr. Sarosieka i w moim przekonaniu była to dobra decyzja. Lekarz sprawia wrażenie osoby konkretnej i kompetentnej. Po dokładnym zapoznaniu się z moim przypadkiem uznał, że najlepszą decyzją jest dalsza diagnostyka PET-CT, a po otrzymaniu wyników w zależności od sytuacji ścisła obserwacja lub dalsze leczenie (chemia, radioterapia). Co ciekawe dowiedziałem się, że jeśli badania wyjdą po mojej myśli to można rozważyć także 2 cykle Bleomycyny, która jest mniej obciążająca, a byłaby w tym przypadku dodatkowym zabezpieczeniem przed ewentualnym nawrotem.

Jeśli ktoś ma jakieś uwagi, coś do dodania to chętnie wysłucham,

pozdrawiam
luki4ever

Postprzez romi » 16 Maj 2012, 10:49

Dzień dobry
Rozważać chemię będziesz po otrzymaniu wyników badań i konsultacji z lekarzem. To trudna decyzja, jeśli jest alternatywa - ścisła obserwacja lub chemia i podjąć będziesz musiał ją sam, biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw. Chemia to duże obciążenie fizyczne i wszelkie konsekwencje z tym związane w przyszłości, ale zmniejszenie do minimum prawdopodobieństwa nawrotu. Natomiast obserwacja to obciążenie psychiczne i większe prawdopodobieństwo nawrotu, ale uniknięcie wszystkich skutków chemioterapii.
Powodzenia
romi

Postprzez luki4ever » 19 Cze 2012, 12:03

witam wszystkich po dłuższej nieobecności.

W związku z niejednoznacznym wynikiem badania TK i chęcią przywalenia mi w IO w Gliwicach chemii skonsultowałem swój przypadek u dr. Sarosieka, który zalecił mi badanie PET-CT. Przypomnę, że u mnie był to nasieniak, markery miesiąc po zabiegu były w porządku, a badanie TK wykazało jedynie powiększone pojedyncze węzły chłonne:

- na poziomie nadnercza 16x6 mm
- na wysokości bieguna dolnego nerki 8x5 mm

Opis badania PET-CT

Głowa i szyja:
mózg o dość równomiernym metabolizmie 18F-FDG, bez ogniskowych zaburzeń gromadzenia radioznacznika. Węzły chłonne szyjne niepowiększone bez wzmożonego metabolizmu 18F-FDG.

Klatka piersiowa:
Węzły chłonne śródpiersia, pachowe niepowiększone bez wzmożonego metabolizmu 18F-FDG. Płuca bez zmian ogniskowych - fizjologiczny metabolizm 18F-FDG.

Jama brzuszna:
Stan po orchideoktomii lewostronnej - miernie wzmożony metabolizm 18F-FDG, w lewej pachwinie SUVmax FDG=1,8 - zmiany pooperacyjne.
Wątroba, śledziona niepowiększone, nadnercza bez zmian ogniskowych, trzustka bez ognisk patologicznego metabolizmu 18F-FDG.
Wydalanie radioznacznika z moczem prawidłowe.
Węzły chłonne zaotrzewnowe do 15x7mm przyaortalne ( na wysokości nadnercza) bez wzmożonego metabolizmu 18F-FDG
Narządy miednicy mniejszej bez ognisk patologicznego metabolizmu 18F-FDG.

Układ kostny:
Bez ognisk patologicznego metabolizmu 18F-FDG typowych dla procesu rozrostowego.

Wnioski: W badaniu FDG PET-CT bez cech hipermetabolicznej wznowy miejscowej, przerzutów regionalnych i odległych raka jądra lewego.

Chętnie zapoznam się z Waszymi opiniami co do dalszego postępowania.

dziękuję i pozdrawiam
luki4ever

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość