Nienasieniak Jądra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nienasieniak Jądra

Postprzez marek26da » 12 Cze 2011, 13:49

Witam,
Jutro zaczynam chemie a już dziś stracha mam takiego że szkoda gadać. Ciekawe jak jutro wstanę z łóżka jak dziś się cały trzęsę :)
Ma ktoś jakieś złote rady , co się powinno robić a czego nie w trakcie? Tzn. przeczytałem wszystkie możliwe poradniki na ten temat, a teraz chciałbym się dowiedzieć co w praktyce działa i pomaga. Na samopoczucie również. Aha zapomniałem dodać że w trakcie chemii będę trochę pracował (o ile będę miał na to siły) jako przedstawiciel handlowy.
Zdecydowałem się na to ponieważ wiem jak na psychikę moją będzie działać siedzenie w domu i myślenie o skutkach ubocznych. A tak będę miał na głowie inne zajęcia i może nie będę sobie tak bardzo wkręcał że to mnie boli, tamto, itd itp. Troll myślisz że to bezpiecznie? Oczywiście zaznaczam że będę pracował tylko w chwilach kiedy będę miał na to siły i ochotę - tak się z szefem dogadałem , co nie zmienia fakty że będę spotykał się z ludźmi (nadmorskie miejscowości) od których mogę coś złapać.
Co o tym myślisz?
Pozdrawiam
marek26da

Postprzez marek26da » 13 Cze 2011, 14:58

Witam,
złe wieści. Chemia znów przełożona na przyszły poniedziałek ponieważ w dniu dzisiejszym było zbyt późno na podanie. Małe sprostowanie, z domu wyjechałem o 4.30 rano, o 6 już byłem po numerek na badanie krwi, o 9 czekałem w kolejce do lekarza. Przyjął mnie ok 12 ale stwierdził że chemie podają do 16 a przede mną jest jeszcze 10 osób. Normalnie parodia. Ale na przyszły tydzień jestem pierwszy w kolejce.
Pozdrawiam cierpliwych... ;/
marek26da

Postprzez alli » 13 Cze 2011, 19:32

Witaj Marek,

Czytam i nie wierzę. Odsyłają, bo chemię podają do 16. I na dodatek na następny tydzień! A Ty pewnie nie przyszedłeś sobie do rejestracji ot tak sobie, bo akurat dziś Ci pasowało, tylko miałeś wyznaczony termin. Faktycznie jakaś dziwna sytuacja. Ale cóż...musisz uzbroić się w cierpliwość. Pozdrawiam.
alli

Postprzez marek26da » 13 Cze 2011, 19:45

Witaj,
Chodzi tutaj o to że lekarz u którego się leczę miał przerwę w pracy jakieś dwa tygodnie i dziś akurat miał masę pacjentów z tego względu że nadrabiał zaległości z czasu nieobecności. Stąd jego decyzja o przesunięcie mojej chemii ;/
Dziwne to wszystko , zaczynam już wierzyć w to że ze mną coś nie halo, że zawsze musi pójść coś nie tak.
Powiem szczerze że już mam stracha przez te odkładane chemie. 4 maja w TK miałem węzła wielkości 3cm , co prawda został on niedawno wycięty ale jeśli rozpocznę chemię za tydzień czyli 20 czerwca to będzie prawie 7 tygodni od TK i bóg wie co przez ten czas mogło się jeszcze pojawić ;/
Ehhh no co tu zrobić przecież nie będę się kłócił z lekarzem
Pozdr.
marek26da

Postprzez adamwo » 13 Cze 2011, 22:52

Jesli chodzi o chemie to moge poradzic tyle ile wiem z wlasnego doswiadczenia. Jest po 5 dniowym kursie i 1 dolewce. Ogolnie samopoczucie rozne , ale nie ma tragedii mozliwe ze po kolejnym kursie bedzie gorzej. Popros lekarza o recepte na attose, lek przeciwymiotny przy chemi,
warto zaopatrzyc sie w tantum verde do plukania jakmy ustnej, unikac smazonych posilkow, pieczone lub gotowane na parze, malo a czesto,
pije sobie sok z burakow i marchwi co ponoc oczyszcza krew, nalezy rowniez przyjmowac duzo plynow, najlepiej wody mineralnej, calkowicie odstawic alkohol jak i wszelkie napoje slodzonem, cukier i slodziki. Przydadza sie byc moze tez tabletki na przeczyszczenie , gdyz chemia powoduje zaparcia. Narazie tyle aobserwowalem, jesli cos wiecej zauwaze dodam w tym temacie.
adamwo

Postprzez troll » 14 Cze 2011, 00:17

Witaj,

Sytuacja wydaje się być chora. Jeśli nie chcesz wybrać się do innego ośrodka to pozostaje Ci czekanie. Swoją drogą walczyłbym wtedy o przyjęcie, bowiem wtedy miałeś wyznaczony termin, po drugie dojeżdżasz, więc łatwo Ci nie jest.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marek26da » 20 Cze 2011, 21:54

Hej wszystkim,
Ja już po pierwszym dniu pierwszego kursu chemii.
Na chwilę obecną żadnych działań ubocznych poza chwilowymi mdłościami (jakieś 2h po wypiciu pepsi) ogólnym lekkim osłabieniu i chyba lekkim rozdrażnieniu.
Dostałem 10szt tabletek przeciw mdłością jednak na chwilę obecną ich nie potrzebuję.
Trollu czy możesz wypowiedzieć się co do dawek jakie zapisał mi lekarz?!:
Dzień pierwszy: Cistoplatyna : 20mg/m2 - 40, / Etopozyd : 100mg/m2 - 200 / Bleomycyna : 30mg - 30 /Atossa i mexamen - 8mg
drugi: Cistoplatyna - 40 / Etopozyd - 200 / Atossa i mexamen - 8mg
trzeci: Cistoplatyna - 40 / Etopozyd - 200 / Atossa i mexamen - 8mg
czwarty - przerwa - święto
piąty : Cistoplatyna - 40 / Etopozyd - 200 / Atossa i mexamen - 8mg

Cistoplatyna i Etopozyd - dzien 1-5
Bleomecyna - dzień 1,8,15
cykl - 28 dni

Waga - 84kg , Wzrost - 176 , p.ciała (w m2) - 2,03

Oczywiście nie obejdzie się bez pytań:
-Czy dawki przepisane przez lekarza są odpowiednie?
-Czy przerwa w czwarty dzień kursu nie będzie zła dla mnie (lekarz mówił że dostanę dawkę 5cio dniową w 4dni)
-Dlaczego cykl trwa 28dni skoro z tego co czytam na forum to przeważnie ludzie w podobnych wypadkach co ja mają 21dniowe cykle?

Wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam serdecznie.
marek26da

Postprzez troll » 20 Cze 2011, 22:14

Witam,

W sumie dawki na kurs powinny obejmować:
Etopozyd - 500 mg/m2 (5x 100mg/m2 lub 3x 165mg/m2)
Cisplatyna - 100 mg/m2 (5x 20mg/m2 lub 3x 33mg/m2)
Bleomycyna 30 jednostek 3x na cykl (w dniach 2,9,16)
Każdy cykl należy powtórzyć co 21 dni. Ogólnie nie podoba mi się to, co rozpisali. Za małe dawki leków w kursie (dawki jak dla schematu 5 dniowego a w rzeczywistości podawane tylko przez 4 dni, chyba, że lekarz zmodyfikował schemat i otrzymasz 125mg/m2 VP16, 25mg/m2 DDP i 30 jednostek BLEO przez 4 dni, wtedy wszystko będzie się zgadzać i taka modyfikacja jest dopuszczalna). Nie podoba mi się rozstaw kursów co 28 dni. Proszę dopytaj o to. Kontrola morfologii przy pierwszej dolewce, choć oczywiście musisz teraz się sam kontrolować, niepokojące objawy (szczególnie gorączka) muszą być zgłoszone lekarzowi prowadzącemu.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez marek26da » 20 Cze 2011, 22:21

Trollu właśnie chodzi o to że lekarz jakoś zmodyfikował ten kurs w tym tygodniu ze względu własnie na święto które mamy w czwartek. Kolejne kursy mają być normalne 5cio dniowe - tylko ten pierwszy 4dniowy. Co do dawek to tak jak napisałem dziś dostałem Cistoplatyna - 40, etopozyd - 200 i Bleomecyna - 30
Z tego co piszesz to dostałem dawki za duże!
A nie mam pojęcia o co chodzi w tych kursach 28smio dniowych. Tak mam napisane na tej mojej rozpisce, choć wczesniej mówił że będą 21dnio dniowe kursy.
Pozdrawiam
marek26da

Postprzez troll » 20 Cze 2011, 22:57

Witaj,

Dawki są dobre ale dla kursu 5 dniowego (dawka mnożona przez powierzchnię ciała, bo to mg/m2 jest). Zapytaj o co chodzi z 28 dniowym kursem zamiast 21.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości