Guz jądra 13x11x10mm

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Guz jądra 13x11x10mm

Postprzez Wik22 » 18 Lis 2024, 16:50

Cześć. Mam 25 lat i niedawno wykryto u mnie guz jądra. Nie odczuwałem żadnych dolegliwości bólowych ani guzów, które mogłyby mnie zaniepokoić, dlatego zmiana została zauważona przypadkowo podczas badania profilaktycznego. Guz w prawym jądrze ma wymiary 13 x 11 x 10 mm, a obok niego znajduje się mniejsza zmiana o średnicy 8 mm. W USG dodatkowo uwidoczniono kilka zwapnień w jądrze o wielkości 1-3 mm. W badaniach nie stwierdzono żadnych innych patologii w obrębie jąder czy najądrzy. Na podstawie wyników lekarz zalecił konsultację urologiczną i operację usunięcia jądra, która została zaplanowana na 28 listopada 2024 roku.

Dodatkowo wykonano badania krwi, w tym morfologię oraz markery nowotworowe. Wyniki wskazują na podwyższone leukocyty (13,6 tys/µl, norma 3,8–10 tys/µl), co może sugerować stan zapalny, oraz lekko podwyższone LDH (248 U/l, norma 135-225 U/l), co również może wskazywać na uszkodzenie tkanek, ale niekoniecznie na przerzuty. Beta-HCG jest w normie (<0,20 mIU/ml), co zmniejsza ryzyko rozpoznania nasieniaka. Czekam jeszcze na wynik AFP, który również może pomóc w diagnozie.

Wykonano także USG jamy brzusznej, które nie wykazało żadnych patologii, co jest dobrą wiadomością. Warto dodać, że wszystkie badania zostały wykonane po treningu, co mogło wpłynąć na wyniki, zwłaszcza leukocyty i neutrofile, które mogą być podwyższone po wysiłku fizycznym, a także LDH, które może być podwyższone z powodu uszkodzeń tkanek spowodowanych treningiem.

Będę wdzięczny za Waszą opinię, czy te wyniki mogą sugerować obecność przerzutów, czy raczej mamy do czynienia z wczesnym stadium choroby. Jakie badania warto wykonać przed operacją, aby upewnić się, że nie ma rozsiewu?

Dodam,że jestem ze Śląska i operacja ma się odbyć w szpitalu urologicznym w Katowicach
Wik22

Re: Guz jądra 13x11x10mm

Postprzez miszcz » 18 Lis 2024, 17:33

Dobrze, że napisałeś. Stan zaawansowania będzie znany dopiero po wynikach TK jamy brzusznej i miednicy, ew. klatki piersiowej.

Ogólnie guz jest bardzo mały. Jeśli nie trafisz na jakieś szczególnie agresywne utkanie typu rak embrionalny, masz dużą szansę na wycięcie guza we wczesnym stadium.

Markery: beta-hcg nie decyduje, czy mamy do czynienia z nasieniakiem, czy nie. Wynik zerowy często jest spotykany we wczesnej fazie nasieniaka.

AFP - jak będziesz miał wynik, daj znać. Nasieniak nie wydziela AFP, więc jeśli wyjdzie podniesione, będziemy mieli do czynienia z nienasieniakiem.

LDH na razie nie masz co się przejmować.

Też wycinałem jądro szpitalu w urologicznym w Katowicach. Dobre warunki, opieka pielęgniarska na najwyższym poziomie, wadą jest brak kontaktu z lekarzami.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Uroboros » 18 Lis 2024, 23:09

Mały guz, więc markery mogą być nieme. Nieme markery s też dobrym prognostykiem. Do pełni diagnozy potrzeba jeszcze opisu tk i histopat. Narazie bądź dobrej myśli, general nie zawsze bądź dobrej myśli ;)
Uroboros

Postprzez Wik22 » 18 Lis 2024, 23:32

Dzięki za odpowiedzi, bardzo mnie uspokoiły. Martwią mnie jednak jeszcze wyniki krwi, bo widzę w nich trochę odchyleń:

Leukocyty: 13,6 tys./µl (norma: 3,8–10)
Neutrofile: 80,8% (norma: 40–70)
Limfocyty: 9,2% (norma: 20–45)
Monocyty: 9,6% (norma: 3,4–10)
LDH: 248 U/l (norma: 135–225)
Wiem, że mogą to być wyniki związane z treningiem, ale wolę się upewnić, czy nie wskazują na coś poważniejszego.

Jeśli operacja będzie 28.11, to plus jest taki, że zdążę z bankiem nasienia – w poniedziałek będę miał wszystko ogarnięte. Teraz pytanie, czy starać się przyspieszyć operację o te 3 dni i dzwonić do innych szpitali, czy zostawić wszystko, jak jest?

Dzięki za pomoc!
Wik22

Postprzez miszcz » 18 Lis 2024, 23:51

Morfologię będziesz miał robioną po przyjęciu do szpitala. 7 dni po operacji zrób markery prywatnie i poproś lekarza POZ o skierowanie na morfologię. Zobaczymy, czy to chwilowe odchylenia, czy poważniejszy problem.

3 dni różnicy w operacji nie grają roli.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Wik22 » 19 Lis 2024, 11:48

Dzięki za odpowiedź. Właśnie przyszły wyniki AFP i są w normie, wynik to 4,58 (norma 0,89-8,78).
Wik22

Postprzez Wik22 » 21 Lis 2024, 16:12

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące kontaktu z lekarzem prowadzącym i organizacji operacji.

Dowiedziałem się, że w moim szpitalu refundowane jest wszczepienie implantu jądra, ale czas oczekiwania na taką procedurę może wynosić nawet rok. Chciałbym, żeby implant został wszczepiony podczas tej samej operacji usunięcia jądra, ponieważ zależy mi na załatwieniu tego za jednym razem – byłoby to dla mnie ogromnym ułatwieniem i skróciłoby czas leczenia. Osoba koordynująca w szpitalu wspomniała jednak, że decyzja o wszczepieniu implantu zależy od typu cięcia i że lekarz operujący podejmie ją dopiero w dniu operacji. Nie wiem też, czy szpital ma implant na stanie, gdyby była taka możliwość, co dodatkowo mnie martwi.

Nie mam kontaktu z lekarzem prowadzącym – spotkam go dopiero dzień przed operacją. Przez to nie mogę upewnić się, czy w moim przypadku implant będzie możliwy, ani dowiedzieć się, jak wygląda kwestia dostarczenia implantu na własną rękę. Czy ktoś miał podobne doświadczenia i wie, jak mogę wcześniej skontaktować się z lekarzem? Czy istnieje sposób, żeby uzyskać takie informacje wcześniej?

Zastanawiam się też, czy ktoś z Was zdecydował się na prywatną operację właśnie z takich powodów. Jak wyglądała komunikacja z lekarzem w takim przypadku? Czy mieliście lepszy kontakt z prowadzącym przed zabiegiem? No i jak wyglądała dalsza opieka – czy prywatny lekarz prowadził leczenie po operacji, czy wracaliście do systemu publicznego?

Z góry dzięki za wszelkie porady!
Wik22

Postprzez miszcz » 21 Lis 2024, 16:33

Jak będziesz operowany w szpitalu przy Strzeleckiej, proś o wszczepienie implantu na każdym etapie przy przyjęciu, bo może się zdarzyć, że nie będziesz miał żadnego kontaktu z lekarzem prowadzącym. Ja nawet nie wiedziałem, kto nim jest. Co do wszczepienia w praktyce, muszą się wypowiedzieć inni.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Wik22 » 21 Lis 2024, 19:06

Zastanawiam się jeszcze nad kontaktem z doktorem Sarosiekiem, bo widzę, że wszyscy go polecają. Nie jestem jednak pewien, czy warto się z nim kontaktować już teraz, przed operacją, czy dopiero po niej?
Wik22

Postprzez miszcz » 21 Lis 2024, 19:57

Na razie nie widzę takiej potrzeby. Zależy od wyniku histo-patu, kolejnych badań markerów (pamiętaj, żeby zrobić 7 dni po operacji) oraz wyników TK. Czyli jak będziesz miał komplet badań. Być może skończy się na obserwacji.
miszcz
Przyjaciel Forum

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 6 gości