Cześć. Mam 25 lat i niedawno wykryto u mnie guz jądra. Nie odczuwałem żadnych dolegliwości bólowych ani guzów, które mogłyby mnie zaniepokoić, dlatego zmiana została zauważona przypadkowo podczas badania profilaktycznego. Guz w prawym jądrze ma wymiary 13 x 11 x 10 mm, a obok niego znajduje się mniejsza zmiana o średnicy 8 mm. W USG dodatkowo uwidoczniono kilka zwapnień w jądrze o wielkości 1-3 mm. W badaniach nie stwierdzono żadnych innych patologii w obrębie jąder czy najądrzy. Na podstawie wyników lekarz zalecił konsultację urologiczną i operację usunięcia jądra, która została zaplanowana na 28 listopada 2024 roku.
Dodatkowo wykonano badania krwi, w tym morfologię oraz markery nowotworowe. Wyniki wskazują na podwyższone leukocyty (13,6 tys/µl, norma 3,8–10 tys/µl), co może sugerować stan zapalny, oraz lekko podwyższone LDH (248 U/l, norma 135-225 U/l), co również może wskazywać na uszkodzenie tkanek, ale niekoniecznie na przerzuty. Beta-HCG jest w normie (<0,20 mIU/ml), co zmniejsza ryzyko rozpoznania nasieniaka. Czekam jeszcze na wynik AFP, który również może pomóc w diagnozie.
Wykonano także USG jamy brzusznej, które nie wykazało żadnych patologii, co jest dobrą wiadomością. Warto dodać, że wszystkie badania zostały wykonane po treningu, co mogło wpłynąć na wyniki, zwłaszcza leukocyty i neutrofile, które mogą być podwyższone po wysiłku fizycznym, a także LDH, które może być podwyższone z powodu uszkodzeń tkanek spowodowanych treningiem.
Będę wdzięczny za Waszą opinię, czy te wyniki mogą sugerować obecność przerzutów, czy raczej mamy do czynienia z wczesnym stadium choroby. Jakie badania warto wykonać przed operacją, aby upewnić się, że nie ma rozsiewu?
Dodam,że jestem ze Śląska i operacja ma się odbyć w szpitalu urologicznym w Katowicach