Dziwne uczucie?

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Dziwne uczucie?

Postprzez medzik » 06 Maj 2025, 21:44

Witam, wracam do Was po 1.5 roku z pytaniem. Czy niektórzy z Was odczuwają w jadrze które Wam zostało czasami taki hmm dziwny krótkotrwały ból? Zazwyczaj jest on bardziej w najadrzu. Jest to dziwne uczucie które mnie niepokoi, badania oraz USG wskazują na to że jest wszystko dobrze. Dodam że za dzieciaka akurat na tym jądrze miałem zabieg (skręt i przyczepka jądra prawego) i zastanawiam się czy to może ma po latach związek z tym? Jutro mam następne wyniki badań więc może dowiem się więcej, ale chciałem się spytać Was czy możne ktoś tak ma. Niestety w realnym życiu nie mam kogo spytać bo tak pół żartem pół serio ze wszystkich znajomych tylko ja jestem jak makaron... Jedno jajeczny hehehe
medzik

Re: Dziwne uczucie?

Postprzez Arcziano » 19 Maj 2025, 11:59

Hej,

ja mam w zasadzie coś podobnego. Już doskwierał mi taki ból na długo przed wykryciem guza. Teraz gdy zostało tylko jedno jajko (to z bólami) to bardziej mnie temat zaciekawił, bo wiadomo - jajko ma się tylko jedno :D

W zasadzie bardziej bym to opisywał jako dyskomfort w 90% a ból w 10%.

Konsultowałem to u urologów wiele lat temu (mając cały zestaw jajek), każdy mówił, że obrazowo nic nie widać niepokojącego (poza wieloma zwapnieniami w jądrach) i że po prostu czasem boli...
U mnie objawia się też bólem jakby w nadjądrzu, czasami też promieniuje w górę jakby wzdłuż powrózka. Występuje dość losowo, czasami np 2 dni lekka tkliwość.

Nie jestem w stanie znaleźć żadnych korelacji na temat występowania tego bólu. Kiedyś nawet był bardziej dokuczliwy a po orchidektomii tak do 2 miesięcy również był wzmożony. Może miało to związek z wzmożonym wysiłkiem jądra na produkcję testosteronu itp.?
Arcziano

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 45 gości