Witam,
Zwracam się z prośbą do doświadczonych osób o pomoc w interpretacji wyników badania histopatologicznego oraz dalszej drogi postępowania związanej z powrotem do zdrowia.
Trzy tygodnie temu wykonano mi orchidektomię ze względu na guz. Z informacji otrzymanych od lekarza przeprowadzającego zabieg jądro zewnętrznie wyglądało prawidłowo, guz umiejscowiony był wewnątrz. Do chwili obecnej oprócz markerów sprzed zabiegu ( markery były jak to nazwali ujemne) i wykonanych dwóch usg 1. Wykrycie zmian ze wskazaniem na guza 2. USG wykonane tydzień po pierwszym z dużą dokładnością przez bardzo doświadczonego lekarza potwierdziło guza ( trzy źródła ) podczas USG wykonano również przegląd węzłów pachwiny brzucha- węzły prawidłowa wielkość. W chwili obecnej dysponuję już wynikami histopatologicznymi , które zamieszczam poniżej.
Wyniki badania:
Makroskopowo:
A1-4 ?guz (4), B ?guz wraz z najądrzem (1), C ? linia cięcia powrózka nasiennego (1), D ? powrózek nasienny (1)
Jądro o wymiarach 5,5 x3,7 x 3,5 cm, z powrózkiem nasiennym długości 5 cm. Jądro pokryte słomkową powłoką. Na przekroju w części centralnej stwierdza się kilka szaro-beżowych, rozpadających się guzków wielkości 2,5 cm, które nie dochodzą do osłonki białkowej.
Mikroskopowo:
A,B: Seminoma testis.
Nowotwór nie przekracza osłonki białkowej ani osłonki pochwowej.
W jądrze poza guzem obecne zmiany o charakterze Intratubular germ cel neoplasia.
W obrębie guza stwierdzono inwazję naczyń limfatycznych
C,D Powrózek nasienny oraz jego linia odcięcia wolne są od utkania nowotworowego
R0, pT2NxMx
Na dzień dzisiejszy czekam na wizytę do onkologa . Nie miałem robionej tomografii, był RTG klatki i nie wykazał zmian. Decyzja o tomografii miała zapaść po wynikach. Sądzę, że jak będę na wizycie to skierują na resztę wymaganych badań. Jestem trochę zaniepokojony tym wynikiem, dlatego zdecydowałem się jeszcze przed wizytą u lekarza zapytać doświadczone osoby co można wywnioskować z tych wyników.
Czy ktoś może polecić onkologa z Trójmiasta specjalizującego się w tym nowotworze ? mam na myśli prywatną wizytę (gdyż wizyty z NFZ są bardzo odległe terminowo).
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.