Nowotwór jądra lewego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Nowotwór jądra lewego

Postprzez elkomendante » 29 Paź 2012, 10:23

Witam serdecznie ,
Miesiąc temu zobaczyłem , że moje lewe jądro ma dziwny kształt i strukturę. Od razu szybka akcja z urologiem, USG lewego jądra, markery nowotworowe bHCG i AFP.

Po tygodniu od wykrycia trafiłem do szpitala i usunięto lewe jądro.

Przed operacją markery były następujące:
AFP 77,35 ng/ml - nie mam zakresu min/max
bHCG 18,14 miu/ml - nie mam zakresu min/max.

Rozpoznanie hist.:
guzek o max. wymiarach 2cm.
339-341 - guz - Mixed gern cell tumor (seminoma and teratocarcinoma)
342 - obrzeże guza - Mixed gern cell tumor (seminoma and teratocarcinoma)
343 - najądrze - Status normalis
344 - osłonki - Status normalis
345 - powrózek - Status normalis.

Wyniki markerów po 5-ciu dniach:
AFP 29,64 - zakres 1,09 do 8,04
bHCG <1.20 - zakres 0,0 do 5,0

Wyniki markerów po 10-ciu dniach:
AFP 18,86 zakres jak wyżej
bHCG <1.20 - zakres jak wyżej.

Oczywiście po szpitalu urologicznym udałem się od razu do szpitala onkologicznego w Katowicach, tam zrobiono mi TK jamy brzusznej i klatki piersiowej (czekam na wyniki, będą w piątek) oraz markery. Oto wyniki markerów : markery po 21 dniach.
LDH 230,48 - zakres 240 do 480 U/l
AFP 4,80 - zakres 0 do 5,80
bHCG <0,100 - zakres max 2.0

Czy może mi ktoś napisać jakie są moje rokowania w tej paskudnej chorobie? Czy będzie konieczna chemioterapia i czy można się wyleczyć całkowicie przy takim mixie nowotworowym.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
elkomendante

Re: Nowotwór jądra lewego

Postprzez elkomendante » 29 Paź 2012, 10:38

Zapomniałem jeszcze dodać, że przed operacją usunięcia jądra miałem RTG kletki piersiowej i miednicy. RTG wyszło bardzo dobrze, wszystko było w normie.
elkomendante

Postprzez m9nika » 29 Paź 2012, 11:16

Witaj na forum,
Rokowania są bardzo dobre ;)
Rozpoznanie nowotworu jądra to nienasieniak.
troll napisał(a):Na podstawie skompletowanych badań (histopatologia, świeże markery, tomografia komputerowa jamy brzusznej i miednicy małej oraz RTG lub tomografia komputerowa klatki piersiowej) lekarz specjalista onkolog musi ustalić stopień zaawansowania klinicznego choroby.

I dopiero na podstawie stopnia zaawansowania klinicznego będzie wiadome czy czeka cię ścisła obserwacja (przez 5 lat) czy będzie potrzeba dalszego leczenia (chemioterapia).
Markery ładnie spadają.
Poczytaj sobie tutaj
viewtopic.php?f=9&t=192
viewtopic.php?f=9&t=160
Więcej napisze Ci Troll.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez elkomendante » 29 Paź 2012, 11:35

Dziękuję za szybką odpowiedź. Wyrok zapadnie dopiero w piątek. Z tego co powiedział mi lekarz onkolog na ostatniej wizycie (czwartek) to nowotwór ograniczył się tylko do guza i nie "wyszedł na zewnątrz", takie są przypuszczenia lekarza, ale w 100% będziemy wiedzieć wszystko po wynikach TK. Mam nadzieję , że jego słowa się sprawdzą i będę całkowicie zdrowy. Ale czytałem, że nawet jak wszystko jest OK to daje się profilaktycznie 2 kursy BEP. Czy to jest prawda? Czy lepiej nie truć organizmu?
elkomendante

Postprzez romi » 29 Paź 2012, 11:55

Witaj
SEMINOMA=NASIENIAK
Jeśli będziesz miał wybór (chemia czy obserwacja), a to dopiero po skompletowaniu wszystkich badań, to decyzję będziesz musiał podjąć sam. Nie sugeruj się żadnymi radami, lekarz powinien Ci wtedy przedstawić wszystkie za i przeciw. Na forum był poruszany ten temat, trzeba poszukać.
I raczej nie dwa kursy BEP a jeden karboplatyna AUC7

Pozdrawiam
romi

Postprzez elkomendante » 29 Paź 2012, 12:00

Witaj,
Seminoma to faktycznie nasieniak ale jest też i ten drugi :) Czyli chyba raczej ogólnie to nienasieniak? Ja się na tym kompletnie nie znam więc zapytałem na forum, mądrzejsi odpowiedzą :) A chyba jest to dosyć ważne bo leczenie jest zgoła inne dla nasieniaka i nienasieniaka.
elkomendante

Postprzez romi » 29 Paź 2012, 12:16

Witam
Masz rację leczenie jest inna dla nasieniaka i dla nienasieniaka, Nie zwróciłem uwagi, że jeszcze jest ten drugi. Niemniej, ponieważ markery uległy normalizacji, to dobry znak, to dalsze decyzje nastąpią po skompletowaniu wszystkich badań.
Pozdrawiam
romi

Postprzez troll » 29 Paź 2012, 15:24

Witaj,

Dokładnie tak. W Twoim, elkomendante, przypadku należy rozpoznać nienasieniaka jądra. Natomiast sam wynik histopatologiczny - dostateczny proponuję jednak skonsultować ponownie z lekarzem, który go przygotował. Jakkolwiek określenie "teratocarcinoma" jest określeniem spotykanym w literaturze tak nie wyraża precyzyjnie z jaką komponentą (komponentami) jest "zmieszany" potworniak dojrzały i jak wygląda ich procentowy rozkład w guzie. Pomimo, że wytyczne nie przywiązują wagi do % rozkładu komponent nowotworowych i ich rodzaju tak podejrzewam, że większość specjalistów na tym Forum i poza nim zgodzi się ze mną, że nie pozostają one bez znaczenia podczas podejmowania decyzji co do dalszego postępowania. Poza tym oczywiście potrzebujesz kompletu badań:
- TK brzucha i miednicy małej - masz
- RTG klatki / TK klatki - masz
- świeże markery (AFP, bHCG, LDH) - masz
- doprecyzowanie wyniku histopatologicznego (ocena naczyń krwionośnych/limfatycznych w jądrze (zajęte/nie zajęte nowotworowo), rodzaj komponent budujących guza, przybliżony % rozkład komponent w guzie)

Obecnie wygląda to jednak na wczesne stadium zaawansowania (IA lub IB - do ustalenia po ponownej konsultacji preparatu przez patologa). W takim przypadku rokowanie jest znakomite a odsetek wyleczeń sięga 95-98% chorych. Sprawa będzie więc najprawdopodobniej rozgrywać się pomiędzy obserwacją a chemioterapią uzupełniającą (2x BEP). Poza tym w przypadku jakichkolwiek pytań - nie wahaj się ich zadać :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez m9nika » 29 Paź 2012, 16:44

elkomendante napisał(a):LDH 230,48 - zakres 240 do 480 U/l

Trollu zauważyłam, że wynik LDH kolegi jest niewiele ale poniżej zakresu referencyjnego :?
Tak się zdarza?
Pozdrawiam.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 29 Paź 2012, 17:03

Witam,

Zdarza się, nie jest to nic niepokojącego :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość