Seminoma / BEP

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Seminoma / BEP

Postprzez maricin » 31 Mar 2011, 15:19

Witam,

A oto moja historia
20.01.11 - USG Jadro prawe 39x21mm guzowato zmienione ze zwapieniami o 3-4mm i patologicznym unaczynieniem
Zyly powrozkow nie stwierdza sie. Niewielki wodniak jadra prawego. Pozostale struktury worka mosznoweg USG bez zmian
Powiekszonych ani zmienionych wezlow chlonnych pachwinowych nie stwierdza sie
Polecialem do urologa zlecil markery LDH - 316 (240-480), B-HCG - 1,4 (<2), AFP - 8,9 (0-8)
26.01.2010 - Zabieg intra (rewisja moszny - wejscie poprzez rozciecie moszny). Pobranie wycinkow do badania his-pat.
Poniewaz badanie his=pat srodoperacyjne nie dalo potwierdzenia co do zlosliwosci nowotworu jadro pozostawiono.
16.02.11 - Badanie His-Pat - seminoma testis z masywnym odczynem ziarniakowatym. Immunofenotyp CD117+, CD30-
18.02.11 - KT brzucha i miednicy. Watroba jednorodna bez zmian ogniskowych. Drogi zolciowe niepowiekszone
Trzustka niepowiekszona jednorodnie ulega wzmocnieniu kontrastowemu. Nadnercza prawidlowe. Nerki bez cech zastoju
prawidlowo ulegaja wzmocnieniu kontrastowemu. Moczowody waskie. Pecherz moczowy czesciowo wypelniony gladki.
Sledziona jednorodna. W przestrzeni zaotrzewnowej na wysokosci trzonow L2-L3 pomiedzy zyla glowna dolna a aorta
widoczny pojedynczy wezel chlonny 26x11mm (o zachowanych proporcjach). Pozostala grupa wezlow chlonnych jamy brzusznej
i miednicy niepowiekszone. Uwidocznione elementy ukladu kostnego bez zmian w strukturze.
25.02.11 - Orchidectomia (z powrozkiem) - przez kanal pachwinowy
07.03.11 - wynik his-pat. Wymiary jadra 4,5x4,5x2,5 cm. Powrozek nasienny o dlugosci 7,5 cm. Na przekroju jadro
o wymiarach 3,8x2,6x2,2 cm w czesci o zatartym rysunku i bialawym litym rozrostem nowotworowym. Najadrze makroskopowo
bez zmian. Oslonki bialawe nienacieczone.
Ocena mikroskopowa. jadron z najadrzem I-III-seminoma testis max. diam ok 1cm. Odmiana z towarzyszacym odczynem
ziarniakowatym oraz obszarami rozleglej kolagenizacji. Ponadto w sasiedztwie utkania nowotworowego pozostalosci krwiaka
w stanie organizacji, ogniskowa resorbcja i bliznowacenie. Nowotwor nie nacieka oslonek jadra. Najadrze wolne
od utkania nowotworowego. W pozostalym na obwodzie miazszu jadra cechy azoospermii i zaniku. Powrozek nasienny -
utkanie nowotworowe nieobecne.
14.03.11 - markery LDH - 319 (240-480), B-HCG < 0,1 (<2,00), AFP - 7,38 (<7.00)
no i finalnie zostalem skierowany na oddzial chemioterapii
gdzie zrobiono ponownie KT oraz postawiono diagnoze oraz program leczenia:
AFPc - 6,28 (0-5,8), LDH - 340 (240-480), HCGc 0,1 (0-2), KT - W prawym placie watroby w s.5 mozliwosc drobnej torbielki
wlk 5mm, Pozostale narzady jamy brzusznej w normie. Miedzy CVI a aorta pojedynczy owalny obszar hipodensyjny wlk
10x6mm - wezel chlonny? Poza tym Wezly okoloaortalne niepowiekszone. W widocznym zakresie pluca bez zmian ogniskowch
W miednicy zmian patologicznych i powiekszonych wezlow chlonnych nie wykazano. Pecherz moczowy cienkoscienny bez zmian
ogniskowych. Kosci w badanym zakresie bez cech meta.EPIKRYZA na podstawie badan obrazowych okreslono stopien zaawansowania
T1N1M0, CS IIA,zakwalifikowano do leczenia wg schematu BEP.
O ile wiem co znaczy T1N1MO to nie moge znalezc wyjasnienia skrotu CS IIA moze ktos z Was go rozszyfruje?

Uff sporo pisaniny

Po konsultacji z onkologami, urologami sytuacja nie jest podobno zla.
Zadziwiajace dla kazdego bylo jedynie ze pierwsza operacja nie skonczyla sie od razu wycieciem jadra oraz ze byla
robiona przez moszne. Podobno ten fakt znacznie zwieksza ryzyko przerzutow.
Ponadto w porownaniu pierwszego i drugiego badania KT w drugim pojawilo sie cos na watrobie a wezel chlonny ktory
byl juz powiekszony nagle dwukrotnie sie zmniejszyl bez stosowania zadnego leczenia (z wyjatkiem orchidectomii)
W dodatku zastanawiam sie czy 4ro sesyjne leczenie schematem BEP jest najbardziej szczesliwym rozwiazaniem
w koncu nowotwor jest w dosc wczesny stadium rozwoju a wezel chlonny podobno nie koniecznie musi byc przerzutem.

No wlasnie czy po zakoneniu leczenia wezel chlonny powinien zniknac? A co jesli nie jest powiekszony z powodu nowotworu?
Jesli nie zniknie czy bedzie to wtedy dowodem na nie dzialajace leczenie czy na to ze nie jest to nowotwor?

Troche duzo tych ale.

Ja sie oddalem w rece Onkologii Bydgoskiej. Z tego co czytam lub slysze ma dobre opinie wiec mam nadzieje ze wiedza co robia.

Jak myslicie czy leczenie jest odpowiednie do stanu zaawansowania mojego raka?

Bede wdzieczny za jakiekolwiek sugestie

Pozdrawiam

Marcin
maricin

Re: Seminoma / BEP

Postprzez troll » 31 Mar 2011, 17:20

Witaj Marcinie,

Po pierwsze. Jestem zszokowany poziomem niewiedzy/ignorancji urologa, który wykonywał pierwszą operację. Przy podejrzeniu nowotworu jądra NIE WOLNO WYKONYWAĆ BIOPSJI OTWARTEJ, że o zabiegu przez mosznę nie wspomnę. Leczenie operacyjne tego rodzaju nowotworu jest objęte schematem, który nie tylko POWINIEN ale i MUSI być stosowany przez wszystkich lekarzy - czyli w przypadku podejrzenia (najczęściej potwierdzonego w badaniu USG) jądro musi zostać od razu usunięte w całości z dostępu pachwinowego. Sugeruję, żebyś napisał tutaj nazwisko lekarza wykonującego pierwszą operację (druga odbyła się już naturalnie prawidłowo i podejrzewam, że nie robił jej ten sam lekarz). Dodatkowo jeśli masz wolę - możesz dochodzić swoich praw w sądzie - wygrana za takie spartaczenie jest pewna. Ja osobiście jestem zszokowany, zszokowany tym bardziej, że to nie pierwszy raz.

Ale teraz do konkretów. W badaniu h-p usuniętego jądra rozpoznano nasieniaka w stopniu pT1. Wobec wyników TK brzucha (powiększony węzeł chłonnych pomiędzy żyłą główną dolną a aortą brzuszną), podwyższonej wartości AFP należy rozpoznać NIENASIENIAKA w stopniu IIA (CS IIA - clinical stage IIA - stadium zaawansowania klinicznego IIA) wg. TNM - pT1 N1 M0 S1.

Rzeczywiście prognoza jest dobra. Warunkiem jej realizacji jest niestety chemioterapia, którą absolutnie musisz przejść. Dlaczego? Jest kilka powodów ku temu, choć tak na prawdę każdy z nich byłby sam w sobie wskazaniem do takiego leczenia:
- spartaczona operacja - nacięcie przez mosznę, biopsja otwarta (wciąż szok!) i ryzyko rozsiewu komórek nowotworowych - wskazanie do chemioterapii
- stadium zaawansowania klinicznego IIA + rozpoznanie NIENASIENIAKA (podwyższone AFP) - wskazanie do chemioterapii

Generalnie plan powinien obejmować 3 kursy chemioterapii wg. BEP. Istnieje jedno ale - prawdopodobnie onkolodzy przymierzają się do czterech kursów ze względu na niechlubny wyczyn urologa nieuka. Dlatego otrzymasz 4 kursy - podziękuj urologowi, możesz to zrobić w sądzie.

Wspomniany węzeł chłonny jest mały. Po zakończeniu leczenia zarówno markery powinny się unormować jak i węzeł się wchłonąć.
Prognoza (rokowanie) natomiast jest optymistyczna, 95%-98% chorych przeżywa 5 lat, co zwykle wiąże się z wyleczeniem.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez maricin » 31 Mar 2011, 19:34

Bardzo dziekuje za odpowiedz!!!
Tak tez slyszalem ze tak sie nie robi!!! Na pewno spotkamy sie w sadzie.
Pierwsza operacja robiona byla w Szpitalu Wojewodzkim w Koszalinie przez sic!!! Ordynatora Anatola Pachmana.
Oczywiscie druga byla robiona juz gdzie indziej jak juz bylem madrzejszy.
Wlasnie tak onkolog mowil ze chemie zawdzieczam glownie urologowi z Koszalina.
Bo nad wezlem mozna by sie zastanawiac czy jest on nowotworowy. No nic wlasnie w tej chwili zaczalem pierwsza sesje chemioterapii.
Jak tylko wyjde ide do prawnika. Nie chodzi o to zeby wyrwac jakies pieniadze ale zeby inni pacjenci nie zostali poszkodowani.
A seminoma testis to jest nasieniak czy nienasieniak jak pisales?
Pozdrawiam
Marcin
maricin

Postprzez troll » 31 Mar 2011, 21:59

Witam,

O chemioterapii, jej skutkach ubocznych nieco informacji w naszej bazie wiedzy - zerknij, na pewno Ci się przyda.
Odnośnie rozpoznania histopatologicznego - seminoma testis to jest nasieniak, jednak biorąc pod uwagę całość obrazu klinicznego (powyższone AFP) należy rozpoznać nienasieniaka. Dlaczego? Marker AFP produkuje praktycznie jedynie utkanie nowotworowe yolk sac tumor, które należy do grupy nienasieniaków. Rokuje ono nieco gorzej niż nasieniak (seminoma) a opierając się na zasadzie, że rokowanie ustala obecność najbardziej złośliwej komponenty uznajemy, że mimo wyniku histopatologicznego, w jądrze było jeszcze jakieś nierozpoznane utkanie, które ten marker produkowało (w domyśle yst). Dlatego nawet mimo rozpoznania czystego nasianiaka (seminoma typicum) przy współistnieniu podwyższonej wartości AFP należy zawsze rozpoznać nienasieniaka i dalej postępować zgodnie z wytycznymi dla tej grupy nowotworów.
Sądzę, że mimo to, że przejdziesz ciężkie leczenie (choć wcale źle nie musisz na nie zareagować - różni chorzy, różnie reagują) masz ogromną szansę na całkowite wyleczenie... a 4 kursy są uzasadnione i praktycznie otrzymujesz je "za darmo", bo normalnie na 3 by się skończyło.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Watcher » 02 Kwi 2011, 15:17

Napisz jak się czujesz po pierwszej chemii..

A przy okazji jak już wyczytałem.. jak oni zdiagnozowali azoospermię po badaniu hispat? Z tego co wiem to można diagnozować poprzez badanie nasienia..

Powodzenia
Watcher

Postprzez troll » 02 Kwi 2011, 16:28

Witam,

Azoospermię zdiagnozowano w preparacie jądra. Jest to jak najbardziej możliwe, wszakże jądra nasienie produkują. Natomiast drugie jądro może być ok i przeprowadzać prawidłową spermatogenezę.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez maricin » 05 Kwi 2011, 16:39

Hej,

Wlasnie juz wrocilem do domu po pierwszej chemii.
5 dni wlewania po 7 butelek dziennie makabra ... (cisplatyna na przemian z etopozytem plus jakies srodki oslonowe na nerki i zalodek)
Poki co tragicznie sie nie czuje ale dobrze tez nie jest.
Nudnosci to podobno normalka. Ogolne otepienie organizmu do tego moglbym spac caly dzien.
Do tego przez chwile mialem wrazenie ze juz mi zaczynaja delikatnie wypadac wlosy.
Jesli chodzi o azoospermie to od tego sie rozpoczelo.
Tzn azoospermia zostala zdiagnozowana po podwojnym badaniu nasienia przez androloga w Koszalinie.
Ktory to uprzejmie mnie poinformowal mnie ze nic sie nie da juz zrobic i odeslal mnie do domu bez jakiejkolwiek wskazowki
Szczesliwym zbiegiem okolicznosci sam zaczalem drazyc temat i pojechalem prywatnie na USG jader gdzie zdiagnozowano
to co pisalem na poczatku. Gdyby nie moja dociekliwosc pewnie do tej pory bym sobie zyl w nieswiadomosci z rosnacym rakiem.
Nastepny lekarz w Koszalinie okazal sie moze nie tyle ignorantem i nieukiem ale calkowicie pozbawionym normalnego nastawienia do pacjenta czlowiekiem. Dodatkowo cechy azoospermii zostaly potwierdzone przy drugim hispacie. Niestety w moim przypadku drugie jadro tez nie produkuje plemnikow i wedlug androloga ze szczecina przy poziomie FSH - 47 jest mala szansa aby zaczelo cokolwiek produkowac szczegolnie jeszcze po przejsciu chemioterpaii.

Pozdrawiam

Marcin
maricin

Postprzez troll » 05 Kwi 2011, 18:01

Witam,
Nudnosci to podobno normalka. Ogolne otepienie organizmu do tego moglbym spac caly dzien.

Nudności to sprawa normalna, z pewnością masz przyjmować w domu leki przeciwwymiotne. Jeśli potrzebujesz snu - śpij - organizm wtedy lepiej się regeneruje. Jeśli chodzi o włosy - zetnij przy najbliższej okazji. Niestety z ogromnym prawdopodobieństwem wypadną... ale i potem odrosną :)
Jesli chodzi o azoospermie to od tego sie rozpoczelo.
Tzn azoospermia zostala zdiagnozowana po podwojnym badaniu nasienia przez androloga w Koszalinie.
Ktory to uprzejmie mnie poinformowal mnie ze nic sie nie da juz zrobic i odeslal mnie do domu bez jakiejkolwiek wskazowki

Czyli impulsem do diagnostyki dalszej było badanie nasienia? Dobrze rozumiem? W jakim celu wykonałeś to badanie? Generalnie androlog z pewnością nie oglądał Twoich jąder - przyczyna braku plemników w nasieniu może mieć wiele przyczyn.

Jak wiesz, niektóre rodzaje zaburzeń rozwojowych jąder mogą prowadzić do zwiększonego ryzyka wystąpienia nowotworu jądra. W tym przypadku istnieje podejrzenie, że tak na prawdę bezpłodność mogła występować już na długo przed pojawieniem się objawów klinicznych nowotworu. Po zakończeniu leczenia możesz naturalnie wybrać się do lekarza androloga by o tym porozmawiać.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez maricin » 06 Kwi 2011, 16:12

Hej,

Azoospermia zostala zdiagnozowana bo staralem sie o dziecko i jak dobrze wnioskujesz byla impulsem do dalszej diagnostyki. Jedno dziecko juz mam w wieku 4,5 roku wiec nie sadzilem ze problem z zajsciem w ciaze malzonki moze lezec po mojej stronie. Wlasciwie androlog to byl pierwszy lekarz jakiego odwiedzilem i on rowniez potwierdza ze nowotwor mogl powstac na wskutek azoospermii. Dodatkowym czynnikiem moglobyc niezstapione jadro.
Takze wiele przyczyn sie moglo zlozyc na fakt powstania nowotworu. Na razie najwazniejsze jest zajac sie nowortworem. A androlog
powiedzial ze szanse na wzowienie produkcji nasienia sa znikome ale nie niemozliwe. Do tego musze odczekac kilka lat i zrobic sobie badanie FSH
jezeli nadal bedzie wysokie bedzie to oznaczac ze niestety plemnikow nie ma.
Ale ciesze sie chociaz ze mam przynajmniej jednego swojego potomka. Wielu ludziom i tyle szczescia nie jest dane :(

Dziekuje Wam serdecznie za informacje i wparcie

Marcin
maricin

Postprzez Watcher » 13 Kwi 2011, 19:18

Włosy przy BEP wypadają bardzo szybko. Szczególnie włosy łonowe. Tych na głowie pozbędziesz się w około 2-4 tygodnie. Wszyscy na kursach z cisplatyną kiedy ja byłem na chemii pozbyli się włosów do 4 tyg po pierwszym podaniu. Ale faktycznie odrastają bardzo szybko. Co ciekawe ja miałem np. 4 cykle i włosy zaczęły rosnąć już w trakcie podawania 4 serii, ale były przeźroczyste :) Potem w około 3 tyg nabrały koloru i odrosły tylko pierwsza fala włosów będzie pokręcona lekko :)

Faktycznie niezstąpione jądro jest przesłanką zwiększającą prawdopodobieństwo wystąpienia raka jądra.

A co do androloga i tego, że nie badał jąder. Mój zrobił to dwa razy i to właśnie on zdiagnozował raka. Tj. dokładnie namierzyłem "coś" na jądrze zgłosiłem się - pilnie wysłał mnie na diagnostykę 3 dni później z wynikami badań (markery + usg) wysłał mnie na izbę przyjęć do szpitala onkologicznego. Ale na pierwszej wizycie tylko palpacyjnie badał i powiedział wodniak/rak i że diagnostyka, a dalej to jak wcześniej opisałem.
Watcher

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości