Guz jądra - droga przez mgłę

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Guz jądra - droga przez mgłę

Postprzez Simon » 08 Maj 2013, 21:57

Witam,

no to trochę się rozjaśniło. Miałem dzisiaj robione badanie USG sutków. Oto wyniki:

W sutkach zabrodawkowo widoczna jest hypoechogeniczna tkanka, po stronie lewej wielkości 11x53mm, po stronie prawej wielkości 84x20mm, o wyglądzie tkanki dysplastycznej (ginekomastia) Doły pachowe wolne. Proponuję badanie kontrolne.

A więc jednak cycki mi rosną. Żona już zazdrości. ;) U rodzinnego dostałem jeszcze skierowanie do poradni chirurgii onkologicznej, ale chyba nie tędy droga. Będę wdzięczny za jakieś wskazówki gdzie mam się udać dalej.

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez troll » 08 Maj 2013, 23:13

Witaj,

Miałeś oznaczane kiedyś hormony płciowe? Póki co taka ginekomastia to nie jest specjalny powód do niepokoju.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Simon » 09 Maj 2013, 09:16

Cześć,

hormonów nie miałem nigdy oznaczanych. Rozumiem, że nie jest to stan zagrażający życiu, ale takie pobolewanie sutka nie jest przyjemne. Zwłaszcza gdy człowiek jeździ samochodem przypięty pasami i ciągle coś tam się ociera w okolicy. Jeśli nic nie można z tym zrobić to ok - będę z tym żył, ale jeśli można, to chciałbym przynajmniej spróbować.

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez Adrian1975 » 09 Maj 2013, 09:56

poproś lekarza POZ o skierowanie do endokrynologa, celem ustalenia poziomu testosteronu,
jak będzie za niski, dostaniesz go w zastrzykach, jak ja (jeden na trzy tygodnie).

Adrian
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez oczarownica » 09 Maj 2013, 19:02

hej:) poziom testosteronu-oznaczenie go kosztuje ok 20zł wyproszenie skierowania do endokrynologa raczej androloga to jedna droga, druga to dostanie sie do niego graniczace z cudem.więc wybierz sam. Poproś jeszce któregoś z ekspertów oto jakie jeszcze ewent hormony oznaczyc.Pozdrawiam serdecznie:)
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez Adrian1975 » 09 Maj 2013, 20:27

oczarownica napisał(a):hej:) poziom testosteronu-oznaczenie go kosztuje ok 20zł wyproszenie skierowania do endokrynologa raczej androloga to jedna droga, druga to dostanie sie do niego graniczace z cudem.więc wybierz sam. Poproś jeszce któregoś z ekspertów oto jakie jeszcze ewent hormony oznaczyc.Pozdrawiam serdecznie:)

będę sie powtarzał, ale polecam Luxmed :) ,
tam max czekanie do specjalisty to 14 dni a wyniki badań sobie sam drukujesz z NET-u

Adrian
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez Simon » 23 Lip 2013, 23:27

Witam ponownie,

na wstępie pochwalę się wynikami. Ostatnie TK klatki i brzucha wykonane 3 miesiące po zakończeniu chemioterapii wyszło poprawnie. Żadnych zmian, żadnych powiększonych węzłów chłonnych. 8-) Markery również w normie. Przy okazji markerów ze wzgledu na ginekomastię dostałem też skierowanie na badanie poziomu hormonów: TSH, Estradiol, Prolaktyna, Testosteron. Wszystkie w normie i to z wyjątkiem TSH zdecydowanie bliżej górnej granicy wartości referencyjnych. :D Ustaliłem więc z onkologiem, że na razie rezygnuję z wizyty u endokrynologa i obserwuję objawy. Na razie jednak tu też nic się nie dzieje. Kolejna wizyta kontrolna u onkologa w październiku.

Pojawił mi się jednak problem z kolanami. Pobolewają mnie w sposób ciągły (przez cały dzień mniej lub bardziej je odczuwam) już drugi tydzień. Wcześniej zdarzało się to, ale nie cały czas. Nie jest to jednak drętwienie. Najczęściej objawia się to jako ukłucia małych szpileczek lub szczypanie tuż nad lub tuż pod kolanem. Prawe jakby bardziej. Najczęściej objawia się to przy zgiętych nogach - np. podczas siedzenia, jazdy samochodem. Gdy zginam nogi często zdarza się, że czuję i słyszę jakby chrobotanie dochodzące z kolan. Od dwóch dni smaruję kolana Voltarenem, ale efekt jest tylko tymczasowy. Po kilku godzinach objawy powracają. Jeśli się nie uspokoi do końca tygodnia, to kopsnę się z tym do lekarza rodzinnego. Zastanawiam się jednak, czy jest to jakiś skutek uboczny chemioterapii czy coś zupełnie innego? Czy ktoś miał tego typu objawy? Neuropatia? Chociaż neuropatię odczuwam bardziej w stopach - takie typowe odrętwienie całej stopy. Jednak obecnie zdarza się coraz rzadziej i odrętwienie jest słabsze - czyli objawy ustępują. W przypadku kolan objawy raczej się nasilają. Co ewentualnie mogę sprawdzić zbadać?

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez m9nika » 24 Lip 2013, 09:20

Witam
Gratulacje wyników :)
Simon napisał(a):Gdy zginam nogi często zdarza się, że czuję i słyszę jakby chrobotanie dochodzące z kolan.

To chrobotanie może wynikać z małej ilości mazi, co powoduje nieprawidłową pracę stawu rzepkowo-udowego.
Jeśli chrobotanie nie minie to należy wybrać się do ortopedy, by nie dopuścić do uszkodzenia chrząstki, chyba że jest już uszkodzona i stąd to szczypanie, ale to już musi stwierdzić lekarz.
Samo chrobotanie to nie sądzę żeby był to wynik chemioterapii, gdyż takie objawy miał mój brat.
Można zastosować okłady z kapusty (rozwałkować liście z kapusty aż puszczą sok, przyłożyć do kolana, owinąć bandażem i tak trzymać przez godzinę) przed przyłożeniem kapusty do kolana, dobrze jest posmarować maścią końską bodajże chłodzącą lub voltarenem.
Jeśli bardzo Ci dokucza to wizyta u ortopedy zalecana.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Laili » 25 Lip 2013, 20:09

Dzięki Moniu :D. Też tak myślałam.
Serdecznie pozdrawiam
Laili
Przyjaciel Forum

Postprzez Simon » 25 Lip 2013, 21:04

Ja również dziękuję za info i pomysł z kapustą. Btw kapusta jak widać jest bardzo uniwersalna. Mojej żonie położna po porodzie zaleciła również okłady z kapusty na piersiach - podobno pomagają w nawałach mlecznych. A tu na nogę.... :D W poniedziałek idę do rodzinnego i pewnie na tym się nie skończy.

z pozdrowieniami Simon
Simon

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości