czy to już rak!!!

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

czy to już rak!!!

Postprzez marekczarny3@o2.pl » 10 Maj 2011, 21:45

Witam,też mam prawdopodobnie raka jądra,ale to czekanie całkowicie człowieka dobija.Mam już prawie wszystkie wyniki ale nic z tego nie rozumię.MarkeryHCG+B17,98,wynik USG jądraopis;Jądro prawe guzowato zmienione,o wym.ok70x46mm.Jedynie niewielkie obwodowe fragmęty mają zachowany prawidłowy miąsz.Większączęść jądra zajmuje policykliczna,guzowata zmiana,niejednorodna,bogatounaczyniona.Lewe jądro o wym. ok.30x53mm,o jednorodnej,prawidłowej echostrukturze.Proszę wyjaśnijcie mi to,tym bardziej że powoli odechciewa mi się chodzenia po lekarzach,bo teraz mam zrobić TK jamy brzusznej i miednicy małej,niewiem poco to potrzebne!!! :( :(
marekczarny3@o2.pl

Re: czy to już rak!!!

Postprzez dar122333 » 10 Maj 2011, 21:57

Witam!

Niemal identycznie zaczynasz jak ja jeszcze miesiąc temu. Przeczytaj mój temat to trochę się dowiesz. TK j. brzusznej miednicy małej i kl. piersiowej ew. RTG to standard przy podejrzeniu nowotworu jądra. Powinieneś wykonać jeszcze oznaczenie AFP i LDH. Zapewne jądro trzeba będzie usunąć dlatego znajdź jakiegoś dobrego lekarza urologa czy onkologa który załatwi Ci wszystkie potrzebne badania i z pełnym obrazem choroby wyśle do szpitala.

Wytrwałości i siły życzę!
Pozdrawiam!
dar122333

Postprzez FiveO » 10 Maj 2011, 21:59

Witam.
Jeśli na stracie robią Ci badania powinieneś się cieszyć ja nie miałem takiej możliwości. Mi jak zrobili miałem 239 i pamiętam ze bylo 100 krotnie przekroczone. norma od 0 -2 jak dobrze pamiętam.
TK masz zrobić, żeby określić stan węzłów chłonnych na USG się nie znam.
Oszczędzaj siły i nerwy będą Ci potrzebne.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
FiveO

Miejscowość: Śląsk

Postprzez troll » 11 Maj 2011, 00:06

Witaj Marku,

Przede wszystkim stres i strach przed nieznanym to jedno a realia to drugie. I zaufaj mi, jeśli powiem Ci, że realia są dużo bardziej optymistyczne od scenariuszy, które sprzedaje Ci wyobraźnia :) Tyle tytułem wstępu.

Musisz określić się, gdzie się leczysz, tylko wtedy możemy polecić Ci pozostanie lub przeniesienie gdzieś indziej. Rak jądra to rzadka choroba i tak na prawdę niewielu onkologów wie jak ją leczyć w pełni poprawnie.

Pierwsze kroki diagnostyczno-lecznicze w Twoim przypadku powinny wyglądać następująco:
- badanie urologiczne, ewentualnie USG moszny
- oznaczenie wartości biologicznych markerów nowotworowych (ich nazwy - AFP, bHCG, LDH)
- usunięcie zajętego jądra z dostępu pachwinowego (zabieg orchidektomia, hemikastracja)
- wykonanie tomografii komputerowej klatki piersiowej, jamy brzusznej, miednicy małej
- oznaczenie wartości biologicznych markerów nowotworowych (AFP, bHCG, LDH) po zabiegu
- oznaczenie wartości biologicznych markerów nowotworowych w okresie oczekiwanego ich powrotu do wartości normy
- konsultacja onkologiczna i ustalenie dalszego postępowania w zależności od stadium zaawansowania klinicznego choroby oraz grupy prognostycznej (składa się na to wynik histopatologiczny usuniętego jądra, wyniki markerów, badania obrazowe (czyli USG, tomografie))

Jeśli więc przeszedłeś dwa pierwsze kroki to teraz Twoim priorytetem jest przejście zabiegu usunięcia chorego jądra. Jeśli przed zabiegiem będziesz mieć tomografie - super, ale nie można dopuścić by czekanie na tomografie (tydzień, dwa, miesiąc itd.) opóźniły wykonanie operacji.

W razie jakiegokolwiek pytania, oczywiście pozostaję do Twojej dyspozycji.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Watcher » 11 Maj 2011, 00:07

FiveO: Normy są różne, zależy od typu badania i miejsca gdzie badają.

marekczarny3@o2.pl: Spokojnie, ale szybko i zdecydowanie zrób wszystkie badania i koniecznie skonsultuj je potem z lekarzem onkologiem. Dalsze postępowanie będzie zależało od wyników badań.
TK brzucha i miednicy robią Ci, aby sprawdzić najbliższe punkty przerzutowe przy takim podejrzeniu, czyli węzły chłonne w jamie brzusznej.
Nie zwlekaj z badaniami.

EDIT: CZYTAJ POSTA WYŻEJ OD TROLLA, ON MĄDRZEJSZY. A PISALIŚMY W TYM SAMYM MOMENCIE :)
Watcher

czy to już rak!!!

Postprzez marekczarny3@o2.pl » 11 Maj 2011, 07:04

:!: :!: Serdecznie witam i dziękuję za odpowiedzi.Wleczeniu trafiłem do kliniki onkologi we Wrocławiu,i właśnie z tamtąd mam skierowanie na TK i teraz szukam jakiejś pracowni żeby to wykonać ale wszędzie są kolejki.W pracy mam problemy z podstawowymi czynnościami,bo pracuje jako montażysta okien i czasami mam ból no i pozatym przy kucaniu są problemy,ketonal nie pomaga.Jak mogę zminimalizować ból.
marekczarny3@o2.pl

Postprzez dar122333 » 11 Maj 2011, 07:29

Witam wrocławianina! :)

mi guza zdiagnozowano w DCO na Hirszfelda, jednak czas oczekiwania na operację to 2 miesiące, więc zrobiłem tak :)
Poszedłem do lekarza rodzinnego dostałem skierowanie do szpitala na chirurgię onkologiczną, do poradni onkologicznej oraz na RTG klatki i USG j. brzusznej. Lekarz poinformował mnie, że najmniejsze kolejki są Borowskiej i tak też mnie przyjęto ( na przyjęcie czekałem 12 dni). Na Borowskiej również są najmniejsze kolejki do tomografu. Dobrze byłoby gdybyś najpierw oznaczył sobie poziom markerów, jeśli nie masz skierowania to prywatnie w swojej przychodni koszt AFP, bHCG i LDH jakieś 70 zł w przychodni Śródmieście, oraz wykonał TK czy chociaż USH brzucha i RTg klatki. Wtedy biegusiem na Borowską do poradni chirurgicznej ( pierwsze piętro pokój 140? nie pamietam :))ze skierowaniem do szpitala nie musisz się rejestrowac wystarczy że staniesz przed gabinetem w niedużej kolejce, jeśli będziesz miał już jakieś badania ogólnie papiery to i okres przyjęcia będzie szybszy-tak też było w moim wypadku. Mnie operował dr Krawczyk - długoletnie doświadczenie w DCO oraz dr Krajewski w trakcie specjalizacji, również polecam. Jeśli będziesz miał jakieś pytania czy coś to napisz na privie, ja jestem równo 4 tygodnie po operacji więc już się trochę orientuję co i jak :))

Pozdrawiam
dar122333

Postprzez troll » 11 Maj 2011, 10:35

Witam,

Proponuję iść na oddział onkologii i spróbować poprosić o przyjęcie celem diagnostyki. Wtedy tomografię masz w dzień-dwa. Czy jesteś już po zabiegu usunięcia jądra? Możesz przytoczyć wyniki dotychczas wykonanych badań?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

czy to już rak!!

Postprzez marekczarny3@o2.pl » 11 Maj 2011, 21:51

Pozdrowienia dla wszystkich,dzisiaj przypadkowo trafiłem do poradni onkologicznej w Legnicy i jak się okazało znalazłem miejsce na usunięcie tego paskudztwa na 16.05,tylko nie wiem czy dobrze robię że idę do szpitala którego wogóle nie znam i nic o nim nie słyszałem,więdz bardzo proszę o informację na temat tego oddziału onkologicznego.Troll będzie wiedział czy są tam odpowiedni specjaliści!!!
marekczarny3@o2.pl

Postprzez troll » 11 Maj 2011, 23:15

Witam,

Operacja usunięcia jądra jest zabiegiem prostym, wymaga tylko zachowania uwagi onkologicznej i wykonania zabiegu z dostępu przez pachwinę. Upewnij się, że urolog, który będzie Cię operował wie, że należy zacisnąć powrózek nasienny oraz wykonać operację z dostępu pachwinowego. Reszta to generalnie formalność. Natomiast na temat ośrodka w Legnicy nie jestem w stanie się wypowiedzieć, bo po prostu owego nie znam.

Mam jeszcze do Ciebie wyłącznie techniczną sprawę. Jak odpowiadasz na posty, ważne, żebyś klikał przycisk odpowiedz w tym temacie a nie zakładał nowego :) Ja scalam Twoje posty do tego tematu acz dobrze, jakbyś odpowiadał tutaj. Dzięki :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 0 gości