przed operacją. wątpliwości, pytania.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

przed operacją. wątpliwości, pytania.

Postprzez rene_jw » 25 Maj 2013, 11:42

Późno zdiagnozowany na podstawie usg: guz jądra lewego. (ok 2,5x 3,5 cm, teratoma mat)
Póki co markery w normie.
Na zabieg musimy czekać 2 tygodnie.
Po badaniach na szyi pojawił się bolący guzek i na razie jest tam niecały tydzień.
Czy powinien to byc niepokojący objaw, bo tak gdzieś czytałam, a w przeglądanych przypadkach nikt o czymś takim nie wspominał?
Czy juz należy umówić wizytę u onkologa po operacji?
Czy ktoś może polecić jakiegoś onkologa z Rzeszowa lub okolic i czy ma ktoś na informacje o jakości leczenia na dość nowym oddziale w Rzeszowie.
rene_jw

Re: przed operacją. wątpliwości, pytania.

Postprzez Adrian1975 » 25 Maj 2013, 12:19

cześć,

najważniejsze, by pozbyć się problemu radykalnie, czyli wyciąć...

tu masz bazę rekomendowanych ośrodków onkologicznych w Polsce.

viewtopic.php?f=6&t=160

czemu ich jest tak mało?
bo rak jądra to stosunkowo rzadko występująca chorobą nowotworowa, ale co ważne, dobrze reagująca na leczenie.

WAŻNE,
usunięcie jądra powinno sie odbyć z dostępu pachwinowego, i nie robi się biopsji!!!

tutaj znajdziesz najważniejsze informacje dot. rj:

viewtopic.php?f=6&t=192

opp operacji trzeba zdecydować się na ewentualne leczenie uzupełniające do 8 tygodni od zabiegu

do onkologa nie trzeba mieć skierowania, idziesz do rejestracji w wybranym szpitalu onkologicznym, mówisz rak jądra i w doświadczonym ośrodku szybko masz umówiona wizytę. dopilnuj, by przed i po operacji oznaczyć markery, koniecznie trzy:
B-hcg,
AFP
LDH

Jak Ci się uda, poproś urologa o skierowanie na Tomografię Komputerową brzucha, miedniczki małej i jakby się udało płuc, ewentualnie RTG płuc.
powodzenia

Adrian
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez m9nika » 25 Maj 2013, 13:03

Witam
Obowiązkowa lektura viewtopic.php?f=6&t=192
rene_jw napisał(a):Późno zdiagnozowany na podstawie usg: guz jądra lewego. (ok 2,5x 3,5 cm, teratoma mat)

Przepisz dokładnie wynik badania USG.
rene_jw napisał(a):Póki co markery w normie.

Czy wszystkie trzy markery były robione, tj. AFP, b-HCG i LDH?
rene_jw napisał(a):Na zabieg musimy czekać 2 tygodnie.

Rzeszów to duże miasto, może poszukajcie szpitala który wykona zabieg szybciej. Szczególnie jeśli powiecie, że chodzi o raka jądra. Podzwońcie, popytajcie a może się uda przyśpieszyć termin. A jeśli nie to trzeba będzie czekać.
rene_jw napisał(a):Czy juz należy umówić wizytę u onkologa po operacji?

Do onkologa możecie się już umówić (nie potrzeba skierowania), mógłby zerknąć na ten guzek na szyi, może zleci zrobienie USG.
Powodzenia i pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez thinkpositive » 25 Maj 2013, 14:36

Czy Ty miałeś biopsję???

Skąd wiesz jakie jest utkanie nowotworu(teratoma mat) jeżeli nie miałeś jeszcze zabiegu usunięcia jądra?
2011 - nienasieniak, IB, 2xBEP, Mazowiecki Szpital Onkologiczny we Wieliszewie
Awatar użytkownika
thinkpositive
Przyjaciel Forum

Postprzez 21tehace21 » 25 Maj 2013, 15:22

Mnie zdiagnozowano tez w Rzeszowie bo w Przemyślu urolodzy dawali mi tabletki na prostate na tego guza co na jądrze miałem, na Rzeszów nie narzekam, jeżdze tam do kontroli do Mrukmedu ale do kontroli tylko tam jeżdze jakby sie cos działo to gonie do ECZ do dr.Skonecznej której mógłbym powierzyć swoje zdrowie bez zadnej watpliwosci. A co do Rzeszowa to mi jądro usuwali w szpitalu o ile pamietam to byl wojskowy chyba, ale nie dam sobie reki uciąc bo wtedy nazwa szpitala malo mnie interesowała, lekarze tam byli spoko można było z nimi normalnie porozmawiać, u mnie sie wszystko tak złożyło że miałem miec wizyte u tego lekarza, taki młody w dośc długich włosach i tak wyszło że wizyte miałem rano, przyjechałem lekarz zrobił mi USG i mówi ze to najprawdopodoniej nowotwór i sie pyta czy coś jadłem a tak wyszło że akurat nic nie jadłem rano bo sie spieszyłem na autobus to od razu mnie przyjęli na oddział i po paru godzianch już leżałem bez jajka na łożku z tym mi sie najlepiej udało bo jechałem z myśla że bedzie wizyta i dopiero umówienie sie na operacje a tu tak wyszło że na drugi dzien już wracałem do domu że swiadomoscia ze pierwszy najwazniejszy krok już za mną. U mnie też wyszło że teratoma.
21tehace21

Postprzez rene_jw » 25 Maj 2013, 17:30

Adrian1975 napisał(a):najważniejsze, by pozbyć się problemu radykalnie, czyli wyciąć...

WAŻNE,
usunięcie jądra powinno sie odbyć z dostępu pachwinowego, i nie robi się biopsji!!!

tutaj znajdziesz najważniejsze informacje dot. rj:

viewtopic.php?f=6&t=192

opp operacji trzeba zdecydować się na ewentualne leczenie uzupełniające do 8 tygodni od zabiegu

do onkologa nie trzeba mieć skierowania, idziesz do rejestracji w wybranym szpitalu onkologicznym, mówisz rak jądra i w doświadczonym ośrodku szybko masz umówiona wizytę. dopilnuj, by przed i po operacji oznaczyć markery, koniecznie trzy:
B-hcg,
AFP
LDH

Adrian

To wszystko już wiemy i do tej pory plan i postepowanie jest takie jak powinno.
rene_jw

Postprzez rene_jw » 25 Maj 2013, 17:34

thinkpositive napisał(a):Czy Ty miałeś biopsję???

Skąd wiesz jakie jest utkanie nowotworu(teratoma mat) jeżeli nie miałeś jeszcze zabiegu usunięcia jądra?

Taki jest opis na skierowaniu na operację. (najprawdopodobniej jest to tylko podejrzenie...)
rene_jw

Postprzez Adrian1975 » 25 Maj 2013, 22:12

nie czepiaj się, chciałem pomóc i dać dobrą radę ;)

jak mnie to dopadło, to niestety nie miałem tej świadomości i wiedzy, że to Forum istnieje
niestety odkryłem rjforum jak już byłem po chemioterapii, w dodatku nadleczony z obustronnym zapaleniem płuc

także bardzo Cię proszę, dla swojego dobra i zdrowia przyjmuj z dobrodziejstwem inwentarza nasze rady, bo - jak mi się zdaje - wiemy o czym mówimy i mamy dobre intencje, które przekładają się na troskę o zdrowie KAŻDEGO, kto pyta i wątpi na tym forum.

pozdrawiam

adrian
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez rene_jw » 27 Maj 2013, 00:58

Adrian1975 napisał(a):nie czepiaj się, chciałem pomóc i dać dobrą radę ;)

jak mnie to dopadło, to niestety nie miałem tej świadomości i wiedzy, że to Forum istnieje
niestety odkryłem rjforum jak już byłem po chemioterapii, w dodatku nadleczony z obustronnym zapaleniem płuc

także bardzo Cię proszę, dla swojego dobra i zdrowia przyjmuj z dobrodziejstwem inwentarza nasze rady, bo - jak mi się zdaje - wiemy o czym mówimy i mamy dobre intencje, które przekładają się na troskę o zdrowie KAŻDEGO, kto pyta i wątpi na tym forum.

pozdrawiam
adrian

Doceniam i dziekuję za rady.
Chciałam tylko w ten sposób skomentować i zaznaczyć,że czytam i przyjmuje wskazówki.
rene_jw

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość