Mój przypadek

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Mój przypadek

Postprzez Marek » 17 Sty 2011, 14:31

Witam serdecznie, opis mojego przypadku znajduje się tutaj:
http://commed.pl/rak-jadra-vt36238-45.html

Mój nick to Marek1701.

Generalnie po roku od orchidektomii (seminoma testis PT1, N0, M0) wszystko jest super. Wszelkie badania kontrolne marketów, TK, USG, RTG dawały bardzo dobre wyniki.
2 miesiące temu miałem robione USG brzucha i RTG klatki piersiowej- również wszystko w porządku,
Dziś odebrałem wyniki markerów i wyniki biochemii krwi i tutaj pojawia się jedno małe pytanie:

Biochemia: AST 33 (<37)
ALT 42 (<41)
Fosfotaza alkaliczna 75 (53-128)
Kreatynina 1,13 (<1,30)
EGFR 79,8 ml/min
LDH 316 (230-460)
HCG <2,00 (0,00-5,00).

Jak widać markery super. Jedyną wątpliwość budzą wyniki biochemii , a dokładnie ALT, co może oznaczać delikatnie podwyższony wynik ?
W badaniu z kwietnia 2010 AST wynosiło 31, ALT 29, w październiku 2010 AST wynosiło 34, ALT 35.
Czy jest to jakiś powód do obaw związanych niekoniecznie z przebytą chorobą , czy może jestem lekko przewrażliwiony :) ? Pozdrawiam
Marek

Re: Mój przypadek

Postprzez arek » 17 Sty 2011, 16:16

Z tego co się orientuję to wynik ten może świadczyć o uszkodzeniu wątroby - ale nie w takim podwyższeniu jak twoje.
"Bardzo wysokie poziomu ALT (ponad 10-krotnie wyższe od górnej granicy normy) są zwykle związane z ostrym zapaleniem wątroby, często spowodowanym infekcją wirusową. W ostrym zapaleniu wątroby wysoki poziom ALT utrzymuje się zwykle ok. 1-2 miesięcy, ale może upłynąć 3-6 miesięcy zanim stężenie ALT wróci do normy"
Powiem Ci że przed kilkoma laty miałem ALT na poziomie 95 - przy opryszczce. Na poniesienie poziomu tego wskaźnika może mieć zażywanie niektórych leków, czy spożywanie alkoholu.Myślę, że nie ma powodów do niepokoju, a wyniki zawsze można powtórzyć.. Pozdrawiam!
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez troll » 17 Sty 2011, 23:51

Witam,

Podwyższony AlAT jest wynikiem świątecznego przeżarcia :D Nie ma powodu do niepokojów. Należy skontrolować wynik przy następnych markerach.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Marek » 18 Sty 2011, 00:22

Arek, Troll - dziękuję za odpowiedzi :) Właśnie takich oczekiwałem, no ale zawsze to lepiej się upewnić.

Pozdrawiam :)
Marek

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości