przez opl » 23 Sie 2013, 15:14
Cześć,
Zebrałem komplet badań i mogę w miarę rzetelnie przedstawić sytuację.
Orchidektomia lewostronna - 26.07.2013 (bez komplikacji)
Markery przed zabiegiem: AFP 2.82 (<11.6), bHCG 128.7 (?), LDH 148 (125-220)
Markery ok. 2 tygodnie po zabiegu: AFP 1.78 (<5.8), bHCG <0.100 (0-2), LDH 153 (135-225)
His-pat /06.08.2013/: (mikroskopowo, jeżeli będzie potrzeba podać makroskopowo to oczywiście podam.) Malignant mixed germ cell tumor. Nowotwór utworzony z elementów nasieniaka przemieszanego z komponentem teratoma immaturum (A). Wykazują one odpowiednio ekspresję PLAP i AE1/3. Widoczne pojedyncze syncycjotrofoblasty rozproszone w utkaniu nasieniaka (beta-HCG+). Brak jednak obecności cytotrofoblastu uniemożliwia potwierdzenie rozpoznania choriocarcinoma.
Są obecne zatory naczyniowe z komórek nowotowru. Najądrze i osłonki jądra nie są zajęte. W otoczeniu guza są widoczne śródcewkowe rozrosty o typie IGCN (A). Linia cięcia powrózka nasiennego i wycinki z niego nie zawierają utkania nowotworu (B,C). pT2NXMX.
TK głowy /16.08.2013/: czysto
TK klatki piersiowej, jamy brzusznej i miednicy itd. /22.08.2013/: Jak poprzednio w w polu dolnym płuca lewego w seg. 9 widoczny jest drobny 6 mm guzek podopłucnowy. (olp: POZOSTAŁOŚĆ PO SARKOIDOZIE). Innych zmian ogniskowych w płucach nie stwierdza się. Nie widać powiększonych węzłów chłonnych w śródpiersiu ani we wnękach płucnych. Jamy płucne wolne.
Wątroba prawidłowej wielkości. W seg. 8 wątroby w rozwidleniu naczyń wrotnych, widoczne jest drobne 7mm hipodensyjne ognisko o niejednoznacznym charakterze (6lma30) - ograniczone stłuszczenie (?), płytka torbiel (?), nie można wykluczyć charakteru wtórnego do obserwacji w badaniach kontrolnych.
Drogi żółciowe, pęcherzyk żółciowy, śledziona, trzustka, nerki i nadnercza bez istotnych patologii. Narządy miednicy małej bez cech patologii. Powiększonych węzłów chłonnych w jamie brzusznej nie widać. Patologicznych ognisk kostnych nie widać.
Co do zmiany na wątrobie przejrzałem sobie swoje USG sprzed 3 lat, tam było napisane: "... jedynie w okolicy wnęki [wątroby] widać hipoechogenny obszar o przybliżonych wymiarach ok. 30x15x25 mm, który może odpowiadać fragmentowi niestłuszczonego miąższu..."
Mam 183 cm wzrostu i wagę oscylującą między 93 a 97 kg więc wątroba zawsze była stłuszczona. Niemniej jednak ten fragment TK mnie martwi.
Pozdrawiam.