Guz jądra - droga przez mgłę

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Guz jądra - droga przez mgłę

Postprzez Simon » 27 Sie 2013, 21:45

Witam ponownie,

w końcu dotarłem do lekarza rodzinnego (nie było mojego - ktoś inny w zastępstwie) Lekarz podejrzewa, że ból w kolanach jest prawdopodobnie jest spowodowany skrzywieniem kręgosłupa. Dostałem skierowanie na prześwietlenie kręgosłupa w odcinku lędźwiowym i skierowanie do ortopedy - mam iść do niego z wynikiem. I tu mam trochę wątpliwości. Przez ostatnie 12 miesięcy miałem 5 badań obrazowych TK w okolicy tułowia + 1 RTG klatki piersiowej. Wcześniej radioterapia węzłów chłonnych zaotrzewnowych. Niedługo kolejne badania TK w ramach obserwacji po leczeniu. Czy taka dawka prześwietleń nie jest dla mnie zbyt duża i mogę spokojnie dołożyć do tego jeszcze jedno RTG?

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez oczarownica » 27 Sie 2013, 21:54

lepiej sprobowac wykorzystac dotychczasowe badania by sprobowac ocenic kregosłup. A jesli juz o w takich sytuacjach wykonuje sie rezonans magnetyczny bo przydatnosc rtg kregoslupa jest znikoma.Mowie o tym z doswiadczenia w pracy z lekarzami rehabilitacji i ortopedii. Dzis jesli pozwanie podchodzi sie do schorzen kregosłupa nikt nie daje skierowan na rtg. pozdrawiam Beti
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez romi » 27 Sie 2013, 22:03

Witaj
RTG w porównaniu do TK to żadna dawka, spokojnie możesz pójść na badania.
MRI jak sugeruje oczarownica jest badaniem o wiele dokładniejszym i wykrywa to czego nie wykrywa prześwietlenie, ale jest badaniem wielokrotnie droższym i na pewno nie dostaniesz na niego skierowania od lekarza rodzinnego. Do wykrycia skrzywienia kręgosłupa czy zniekształceń w odcinku lędźwiowym wystarczy w zupełności RTG, jeśli okaże się że to nie to wtedy należy rozważyć dalszą diagnostykę w tym MRI.
Pozdrawiam
romi

Postprzez oczarownica » 27 Sie 2013, 22:10

ściśle mówiąc to do wykrycia skrzywienia wystarczy badanie fizykalne ;) ;) przeprowadzone przez specjaliste choc i rodzinny poowienien potrafic natomiast w celach diag ;) nostycznych wykonuje sie mri i oc ;) ywiscie takowe musi zlecic specjalista czyli najpewniej ortopeda lub neurolog. mówię jak jest ;) ;) ;) ( choć nie jestem Maxem Kolonko) heheheh
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Postprzez Simon » 27 Sie 2013, 22:33

Dziękuję za odpowiedzi. Na skierowanie na MRI u rodzinnego na pewno nie mam co liczyć. W takim razie pozostaje mi zrobienie RTG i wizyta u ortopedy. Co do badania przez rodzinnego, to wolę od razu dostać skierowanie do ortopedy i niech on jako specjalista to ocenia. Kiedyś tak miałem, że jeden z kręgów uciskał mi na nerw i powodował bóle pleców. Rodzinny najpierw stwierdził, że to korzonki a dopiero po kilku następnych wizytach wysłał do ortopedy.

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez oczarownica » 27 Sie 2013, 22:41

poprostu popros skierowanie do ortopedy bo korzonki to tez zwyrodniania kregosłupa wlasnie. Powiedz ze np onkolog Ci zalecil lub poprostu. ;) ;) ;)
ps to moj 500 post wiec i dedykacja dla Wszystkich:)
http://www.youtube.com/watch?v=j7bfudsfZjw
oczarownica

Postprzez Simon » 27 Wrz 2013, 17:56

Witam ponownie!

Jako że jestem w trakcie trwania obserwacji wykonuję badania kontrolne. Dzisiaj byłem na USG jądra i tu mały zonk. Poniżej wynik:

Badanie usg worka mosznowego. Stan po resekcji lewego jądra z powodu Ca. Prawe jądro o hypoechogenicznej strukturze z licznymi rozsianymi mikrozwapnieniami.

Radiolog wykonujący badanie określił to jako stan przednowotworowy i stwierdził, że raczej będzie konieczne usunięcie jądra - na wszelki wypadek, żeby wykluczyć ryzyko. Oczywiście przekażę to onkologowi prowadzącemu ale na tę chwilę jestem ciekaw waszych opinii.

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez m9nika » 27 Wrz 2013, 18:08

Witam
Simon napisał(a):Radiolog wykonujący badanie określił to jako stan przednowotworowy i stwierdził, że raczej będzie konieczne usunięcie jądra - na wszelki wypadek, żeby wykluczyć ryzyko.

Zauważyłam na forum, że jest już kilka osób u których na USG jądra wykryto mikrozwapnienia, jednak zalecenie jest by to obserwować.
romi napisał(a):Istniejące mikrozwapnienia są wskazaniem do obserwacji. Może się z tego nic nie rozwinąć, ale jak to się mówi nigdy nie mów nigdy, dlatego co pewien czas USG.

Poczytaj sobie na forum o tym.
Pozdrawiam cieplutko
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez m9nika » 27 Wrz 2013, 18:21

tom_sar napisał(a):Alternatywą jest wykonanie biopsji prawego jądra i w razie potwierdzenia IGCN radioterapia (napromienia się jądro dawką 20 Gy).Prowadzi to do całkowitego zniszczenia spermatogenezy w jądrze,

Więcej poczytasz tutaj ;)
viewtopic.php?f=9&t=509&p=13628&hilit=mikrozwapnienia#p13628
Pozdrawiam :)
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez m9nika » 27 Wrz 2013, 18:23

i jeszcze to ;)
troll napisał(a):Wiele zmian nowotworowych w jądrze rzeczywiście poprzedza obecność zwapnień ale... również wiele z tych zwapnień nigdy nie stanie się zmianą nowotworową. Musisz uważnie kontrolować jądro w USG co kilka miesięcy i prawdopodobnie nic złego nie będzie się działo.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość