Właśnie odebrałem wyniki CT klatki piersiowej , miednicy i jamy brzusznej w związku z tym mam kilka pytań do ekspertów z naszego forum , ale najpierw opis:
Klatka Piersiowa - miąższ płucny bez zmian ogniskowych podejrzanych . Nie widać masy patologicznej ani adenopatii w śródpiersiu
i wnękach . (w porównaniu z poprzednim badaniem CT z 2.02.2013 bez zmian
Miednica - narządy miednicy bez zmian uchwytnych w badaniu CT ( w porównaniu z badaniem poprzednim bez zmian
Jama brzuszna - wątroba i śledziona niepowiększone o typowej strukturze i gęstości . Drogi żółciowe nieposzerzone , pęcherzyk żółciowy bez uwapnionych złogów , trzustka niepowiększona jednorodna , przewód Wirsunga nieposzerzony . Nerki o typowej strukturze , bez kamicy bez zastojów . Nadnercza nie wykazują zmian . Węzły chłonne niepowiększone .
W poprzednim badaniu jamy brzusznej z 11.01.2013 w opisie było podanych kilka węzłów aortalnych wielkości do 6-7 mm , pojedynczy wielki 11x7mm typowego kształtu , pojedynczy węzeł w pachwinie wielkości 9x7mm , no i torbiel na wątrobie 4mm . W tym nowym badaniu nie ma słowa o tych drobnych zmianach . Pytanie dlaczego , zniknęły ? lekarz ich nie opisał ? Nadmieniam ,że wszystkie badania CT wykonuje w tym samym szpitalu i lekarz opisujący jest zawsze ten sam . Trochę mnie to zastanawia koledzy i koleżanki co o tym myślicie . Wizyta w CO-I 20.09.2013 r.
Pozdrawiam !