ReeV - Podejrzenie guza jądra prawego

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

ReeV - Podejrzenie guza jądra prawego

Postprzez ReeV » 05 Lis 2013, 21:43

Witam,
Mam 16 lat w prawy jądrze zrobiło mi się takie coś dziwne nie wiem jak to nazwać. Odstaje to od jądra, w dotyku jest to takie nawet twarde.
Gdzieś miesiąc temu bolało mnie te jądro poinformowałem moją mame, powiedziała, że jak mnie nie przestanie mnie boleć to pójdziemy do lekarza, ale przestało i mi się zrobiło coś dziwnego. Jest możliwość, aby w moim wieku miał raka, jądra.
Jeśli się ma tego raka to czujemy się jakoś inaczej ?

Będę wdzięczny za odpowiedź.
ReeV

Re: >>>>

Postprzez Adrian1975 » 05 Lis 2013, 22:08

witaj,

jesteś młodym człowiekiem, ale już w tym wieku istnieje ryzyko tej choroby,
udaj się wraz z mamą (możesz potrzebować skierowania od lekarza pierwszego kontaktu) do urologa, który Cię zbada palpacyjnie (wymaca po jądrze) i jeśli coś wzbudzi jego podejrzenia powinien Ci zlecić USG moszny oraz badanie z surowicy krwi tzw. markerów, WAŻNE, trzech: B-hcg, LDH oraz AFP.

także Twój pierwszy i najważniejszy krok na tę chwilę, to czym prędzej załatw wizytę u urologa. Jeśli okaże się, że musisz czekać na tę wizytę kilka tygodni, to idź prywatnie.

Odczucia przy raku jądra są różne, na początku nic nie boli, potem może pojawiać się uczucie ciężkości w dole brzucha, czy też ból pachwiny

tu masz sporo napisane:

viewtopic.php?f=6&t=192
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez m9nika » 05 Lis 2013, 22:18

Witam
Wiedz, że niepokojące objawy nie muszą od razu wskazywać na raka jądra, ale wszystkie niepokojące objawy powinny być wyjaśnione przez specjalistę jakim jest urolog.
Proponuje abyś na spokojnie zmobilizował mamę by poszła z Tobą do lekarza.
ReeV napisał(a):Jest możliwość, aby w moim wieku miał raka, jądra.

Niestety tak, przykład viewtopic.php?f=9&t=534
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 05 Lis 2013, 22:25

Witaj
Tak jak napisał Adrian i M9nika udaj się do urologa, przy czym do takiego który w ramach wizyty wykona badanie USG. To pozwoli na potwierdzenie lub wykluczenie nowotworu. Nie zwlekaj, bo gdyby jednak okazało się coś niedobrego to czas gra bardzo istotną rolę. Zresztą w każdej sprawie związanej z jądrami nie można zwlekać z wizytą u lekarza. Dobrze, że nie lekceważysz tego.
Pozdrawiam
romi

Postprzez ReeV » 05 Lis 2013, 22:35

Dziękuje Wam za szybką odpowiedź.
Często się umiera na raka jądra?
Da się w miare szybko i łatwo go wyleczyć?
Po wyleczeniu można wrócić do uprawiania sportu ?
ReeV

Re: ReeV - Podejrzenie guza jądra prawego

Postprzez kaziu1 » 06 Lis 2013, 14:31

Witaj,
Wyleczalność wynosi blisko 100% jeśli rak jądra jest szybko wykryty i wycięty (jądro usunięte przez dostęp pachwinowy), ale również zaawansowane przypadki dobrze się leczy w porównaniu z innymi nowotworami (leczenie dobrze jest prowadzić w ośrodkach rekomendowanych na forum). Czas leczenia zależy od stopnia zaawansowania raka (przeczytaj opisy przypadków na forum). Po wyleczeniu można wrócić do uprawiania sportu, tylko przez około 6 miesięcy po operacji usunięcia jądra nie można się przesilać, żeby nie nabawić się przepukliny.
Pozdrawiam
kaziu1

Postprzez otacon » 06 Lis 2013, 18:58

A jak samo jądro ? Jest twarde albo powiększone ? Ruszaj do urologa, który na podstawie USG powinien rozjaśnić sytuację.
otacon

Postprzez ReeV » 07 Lis 2013, 01:49

Wczoraj byłem u pediatry, dał mi skierowanie do szpitala (Chirurga)
Dzisiaj się wybieram z rana dam Wam znać co i jak.

Edit:
Byłem dzisiaj w szpitalu u chirurga.
Powiedział, że wszystko jest w porządku.
Moja mama spytała się czy można zrobić kontrolne usg.
Poszliśmy wraz z moją mamą zarejestrować się na usg.
Wizyta 14 stycznia masakra, a najgorsze w tym wszystkim jest to, że moja mama miesiąc temu straciła prace i nie możemy iść prywatnie :(

WELCOME TO POLAND
ReeV

Postprzez kaziu1 » 07 Lis 2013, 13:07

Witaj,
Tak późny termin to za duże ryzyko. Moim zdaniem są trzy możliwości:
1.Poszukać gabinetu prywatnego w którym robią usg jąder na kasę chorych, a na badanie nie będzie trzeba długo czekać.
2.Uzyskać od pediatry skierowanie do urologa i znaleźć krótki termin przyjęcia na kasę chorych.
3.Zgłosić się do szpitala na ostry dyżur z bólem jądra i poprosić o przepadanie przez urologa i o usg jąder.
Ja osobiście bym spróbował najpierw trzeciego sposobu i nalegałbym grzecznie, żeby oprócz badania przez urologa było też usg jąder. Badanie usg jąder prawie na sto procent pozwala na podstawienie diagnozy czy jest rak jądra czy nie.
Pozdrawiam
kaziu1

Postprzez Adrian1975 » 07 Lis 2013, 13:51

chirurg na jądrach zna się pwenie w stopniu takim, jak ja na okultyźmie,

dokłądnie tak jak napisąl Kazik, trzecia metoda powinna zadziałać, szpital , ostry dyżur + urolog, który wykona USG

w DCO miałem jednego kolegę - pacjenta, który w ten sposób trafił na drugi dzień "pod nóż"
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości