podejrzenie raka jadra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: podejrzenie raka jadra

Postprzez aga33 » 20 Gru 2013, 21:07

dzięki romi jak będziemy mieli wyniki Tk to wszystkie napisze

pozdrawiam
aga33

Postprzez aga33 » 23 Gru 2013, 16:41

witam oto wyniki TK
klatka piersiowa
guzki podopłucnowe wielkosci 4 mm w segmencie 8 płuca prawego i 3 mm w segmencie 9 płuca lewego. powiększonych węzłów chłonnych w obrębie środpiersia i wnęk nie stwierdza sie. Obraz narzadów klatki piersiowej prawidłowy. Krąg motyli Th9. poza tym struktury kostne klatki piersiowej bez zmiaN.

TK jamy brzusznej i miednicy
stan po orchidektomii lewostronnej. Węzły chłonne pachiwnowe do 20 x9 mm po stronie prawej i 19x13 mm po lewej, większość z prawidłowymi hipodensyjnymi wnękami. Powiększonych węzłów zaotrzewnowych nie stwierdza się - największy w okolicy aorty po stronie lewej poniżej naczyń nerkowych z prawidlową wnęką ma wymiary 12 x 6 mm. Torbiel nerki lewej średnicy 20 mm. Poza tym nerki, nadnercza, watroba, trzustka, śledziona bez zmian.

bardzo proszę o analizę, przyznam że wyniki mnie przestraszyły
a wyniki markerów z dzisiaj 14 dni po zabiegu to
LDH 185 (0-248)
HCg beta <0,5 (0-2,67)
AFP 1,8 (0-8)

Bardzo proszę ekspertów o pomoc
aga33

Postprzez coci » 23 Gru 2013, 20:30

Witam
Pewnie w niedługim czasie odpowie Tobie i mam nadzieję uspokoi Cię któryś z naszych ekspertów.Tymczasem postaram się to zrobić ja,dzieląc się moim, w jakimś stopniu podobnym przypadkiem(nasieniak,pT2-a więc ciut bardzej zaawansowany niż u Twojego faceta),wszak u mnie w TK jamy brzusznej i TK klatki piersiowej też wyszły "pojedncze,niecharakterystyczne węzły chłonne największy ok.13x8 mm.", oraz "drobny,nielity,niecharakterystyczny guzek na pograniczu segmentów 8 i 9 płuca prawego ok.3-4 mm.Zresztą wklejam poniżej link do mojego wątku.
http://rjforum.pl/viewtopic.php?f=9&t=553&start=20
Zarówno mój prowadzący lekarz onkolog,jak i (w wyniku korespondencyjnej konsultacji) Pan dr.n med.Tomasz Sarosiek twierdzą aby się powyższymi "kwiatkami"w TK nie przejmować i wyniki TK odczytują jako prawidłowe.
Mam nadzieję iż choć troszkę Cię uspokoiłem :)
Korzystając niejako z okazji-Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.
Gorąco pozdrawiam.
Awatar użytkownika
coci

Postprzez aga33 » 27 Gru 2013, 08:24

bardzo proszę o wypowiedź ekspertów co do wyników TK, dodam jeszcze, że mąż miał mały stan zapalny wokół rany i dostał lek (czy to moze być przyczyna powiększonych węzłów chłonnych ?) 2 stycznia jedziemy do dr. Adamowicza.
aga33

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości