Guz jądra - początek walki

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz jądra - początek walki

Postprzez arti8769 » 07 Sty 2014, 13:47

romi napisał(a):Witam
Dwa posty wyżej Troll odpowiedział Ci na Twoje pytanie.
Może warto skonsultować się w ośrodku referencyjnym, będziesz miał drugą opinię.
Pozdrawiam

Romi,
owszem dostałem informacje że nowotwór nie jest zarodkowy. Generalnie zabieg całkowicie eliminuje nowotwór oraz że w przypadku przerzutów chemioteriapia jest nieskuteczna przy tego typu nowotworach. Dlatego też zadałem pytanie czy ktoś może posiada wiedzę czy ten sposób/rodzaj terapii jest zasadny w moim przypadku.
Dla mnie to nie jest jasne.

Dziękuję za info i postaram się skonsultować z jakimś ośrodkiem referencyjnym aby uzyskać niezależną, drugą opinię mojego przypadku.
Znasz może jakiś ośrodek referencyjny, który mógłbyś mi polecić ?

Pozdrawiam
arti8769

Postprzez troll » 07 Sty 2014, 14:03

Witaj,

Gdzie konsultowałeś się z onkologiem? To bardzo nieodpowiedzialna decyzja zalecać chemioterapię typową dla guzów zarodkowych podczas, gdy Twoja choroba nie jest nowotworem zarodkowym! Ogromna liczba badań przeprowadzonych na świecie nie wykazała istotnej poprawy rokowania u chorych z rozpoznanym gonadal sex-cord stromal tumor po zastosowaniu chemioterapii uzupełniającej opartej na cisplatynie. Stosowano na świecie program BEP w leczeniu chorych z zaawansowaną lub nawrotową chorobą, niestety ze słabymi rezultatami. W chwilach obecnych prowadzone są badania kliniczne u pacjentów (pacjentek) z przerzutowym sex-cord stromal tumor u których w chemioterapii stosuje się taksany (paklitaksel lub docetaksel) w monoterapii. Początkowe wyniki są obiecujące. Ty (na szczęście) nie masz ani zaawansowanej ani nawrotowej choroby więc preferowanym sposobem postępowania jest obserwacja. Nie odniesiesz żadnej korzyści z zastosowania chemioterapii w tej chwili. Za to skutki uboczne mogą być, w sytuacji, gdy chemioterapii nie potrzebujesz, katastrofalne - zaczynając od mielosupresji, uszkodzenia nabłonka układu pokarmowego, wypadnięcia włosów kończąc na bezpłodności.

Pamiętając, że nowotwory ze sznurów płciowych dotykają częściej kobiety (jajnik) porównaj z:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19191075
http://jco.ascopubs.org/content/22/17/3517.full.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7510344
http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT0 ... %22&rank=4

Uważam, że uzyskanie drugiej opinii w referencyjnym ośrodku powinno być Twoim priorytetem!

Pozdrawiam!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez romi » 07 Sty 2014, 15:08

Witam
arti8769 napisał(a):Znasz może jakiś ośrodek referencyjny, który mógłbyś mi polecić ?

Warszawa
Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie
Klinika Nowotworów układu moczowego
02-781 Warszawa, ul. W. K. Roentgena 5
Pozdrawiam
romi

Postprzez arti8769 » 07 Sty 2014, 18:39

troll napisał(a):Witaj,

Gdzie konsultowałeś się z onkologiem?
...

Uważam, że uzyskanie drugiej opinii w referencyjnym ośrodku powinno być Twoim priorytetem!

Pozdrawiam!

Witaj Trollu,
konsultacja odbyła się w Przychodni Przyklinicznej Instytutu Onkologii w Krakowie ul. Garncarska 11
Tam też miałem wykonany zabieg usunięcia guza, badania histopatologiczne oraz TK jamy brzusznej.

Jeszcze dzisiaj wysyłam wszystkie moje wyniki w celu uzyskania nowej opinii.

Bardzo Ci dziękuję.

Pozdrawiam
arti8769

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości