Guz w jądrze prawym

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz w jądrze prawym

Postprzez romi » 22 Mar 2014, 12:15

Witam
Gdyby lekarze nie mieli wątpliwości to pewnie wszystko odbyło by się szybciej. Miesiąc to długo, ale na Forum są tacy którzy czekali dłużej. Zresztą teraz nie ma co się zastanawiać, do wtorku kilka dni i będzie po sprawie.
Pozdrawiam
romi

Postprzez JerryGarcia » 25 Mar 2014, 17:59

Jutro idę do szpitala i również na zabieg. Trzymajcie kciuki koleżanki i koledzy.
Co jest najdziwniejsze w tym wszystkim - dopóki nie usłyszałem wprost "podjąłem decyzję, idziemy zrobić termin na usunięcie jądra" to nic mnie nie bolało i czułem się świetnie. Czar prysł równo z tymi słowami. Zacząłem mieć problemy ze snem (2-3 dni kompletnie bez snu), czuje powiększony węzły chłonne na plecach (i to dopiero od momentu jak o tym wyczytałem). Eh, co za jaja... :P
JerryGarcia

Postprzez Adrian1975 » 25 Mar 2014, 18:50

spokojnie, to raczej psychika płata ci figla, wytnij łobuza, rób marekry przed i po zabiegu, umawiaj się na tomograf i powinno być, jak to mówi młodzieżź GIT
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez JerryGarcia » 26 Mar 2014, 11:49

Mam nadzieję,że ktoś szybko odpowie na mój post.
Leże na oddziale,badała mnie chyba połowa lekarzy,kilka zdjęć usg i mówi mo tak: jest to zmiana litp torbielowata z przeważającą ilością płynu nie wykazująca cech wzrostu od 20.02 (od pierwszego badania).
Lekarz powiedział,że dla nich wykazuje to cechy potworniaka.
20.02 wszystkie 3 markery były ujemne (afp bhcg ldh).
Dodał jednak,że moje jądra mają małą objętość (10 ml) i po usunięciu jednego jądra mogę być bezpłodny.
Strasznie ciężka decyzja. Na następny termin musiałbym czekać 2 tygodnie.
Chyba wybiorę swoje zdrowie...
JerryGarcia

Postprzez romi » 26 Mar 2014, 12:32

Witam
Należałoby zdeponować nasienie w banku nasienia jeśli lekarze uważają, że po zabiegu możesz być bezpłodny. Oczywiście opóźni to zabieg, ale musisz to rozważyć, jest to dla Ciebie życiowa decyzja. Czy nie sugerowano Ci tego wcześniej?
Może zastanów się nad tym i skonsultuj to z lekarzem.
Trudno wyrokować jaki może być rodzaj nowotworu, dopiero wynik histopatologiczny da pewną odpowiedź.
Pozdrawiam
romi

Postprzez troll » 26 Mar 2014, 14:07

Witam,

...chociaż potworniaki dojrzałe rzeczywiście często przybierają formę torbielowatą tj. zbiornika (przestrzeni) wypełnionej płynem. Uważam, że nie ma co się zastanawiać nad operacją tylko się jej poddać. Natomiast uzasadnionym jest odroczenie zabiegu (nie jest wykonywany ze wskazań nagłych czy życiowych) aby oddać nasienie do banku. Kriobanking nasienia w takim przypadku jest uzasadniony i na Forum polecamy deponować nasienie właśnie w takich sytuacjach przed zabiegiem oraz zawsze przed chemioterapią. Niestety koszty zdeponowania i przechowywania nasienia musisz ponieść Ty.

Pozdrawiam!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez JerryGarcia » 26 Mar 2014, 16:17

Zabiegowi się poddałem,nie spałem,ogladalem swoje flaczki w odbiciu :)
Przyznam,ze byla to dla mnie trudna decyzja i łzy płynęły,natomiast chęć życia zwyciężyła
JerryGarcia

Postprzez JerryGarcia » 29 Mar 2014, 14:24

Operacja lekko po 12 dnia 26.03. W domu byłem około godziny 15, 27.03 ;)
Teraz 2 tygodnie czekania na histopatologie. Najciężej było wstać z łóżka na dobę po operacji, ale potem jak już się człowiek przemógł to dał rade :)
Wg mnie bardzo ładnie mnie zszyli, nie boli przy zmianie opatrunku, elegancko.
JerryGarcia

Postprzez daro » 30 Mar 2014, 19:17

Teraz będzie tylko lepiej. Trzymaj się.
Pozdrawiam
daro

Postprzez m9nika » 01 Kwi 2014, 14:33

Witam
Mimo ze przed zabiegiem markery były w normie, to po zabiegu należałoby je powtórzyć .
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość