Guz w jądrze prawym

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Guz w jądrze prawym

Postprzez JerryGarcia » 09 Kwi 2014, 15:38

Dzwoniłem dziś do lekarza i powiedział,że niestety histopatologia jest dodatnia onkologicznie i że jutro mam się zgłosić po wyniki. Strasznie się boje koleżanki i koledzy...
JerryGarcia

Postprzez troll » 09 Kwi 2014, 17:34

...nie usunęli Ci jajka na daremno :D

Pozdrawiam!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Adrian1975 » 09 Kwi 2014, 18:07

JerryGarcia napisał(a):Dzwoniłem dziś do lekarza i powiedział,że niestety histopatologia jest dodatnia onkologicznie i że jutro mam się zgłosić po wyniki. Strasznie się boje koleżanki i koledzy...

głowa do góry Chłopie, jak widzisz po ilości osób na tym forum (realnych i żywych) to z tym rakiem da się żyć i to długo i da się go wyleczyć.

mi jeden lekarz powiedział, że to jest taki "promocyjny rak" bo chemiowrażliwy i dość łatwo (jak na onkologię) do wyleczenia całkowitego
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez JerryGarcia » 09 Kwi 2014, 18:09

Jutro przed południem wstawię tutaj wyniki histopatologii. Niech ten nowotwór szlag trafi! :)
JerryGarcia

Postprzez JerryGarcia » 10 Kwi 2014, 12:02

Histopatologia:
Jądro prawe z osłonkami o wym. 57x42 mm z tkankami powrózka dł. 6,5 cm. Na przekrojach widoczny biały lito-torbielowaty guz śr. 12mm histologicznie:Nonseminomatous mixed germ cell tumor testis dex z komponentami: teratoma adultum c. 95% oraz carcinoma embryonale c 5%- reakcje ihc z antygenami: Ck/poli/+....CD30+...dodatnie w komórkach raka. Osłonki jądra,najądrze,tkanki powrózka nasiennego i linia odcięcia powrózka bez nacieków nowotworu.
Błagam o jakąś opinię. Histo spisane słowo w słowo.
JerryGarcia

Postprzez troll » 10 Kwi 2014, 12:58

Witaj,

Teraz Twoim lekarzem prowadzącym musi zostać onkolog kliniczny, który posiada doświadczenie w leczeniu nowotworów zarodkowych jądra. Przede wszystkim trzeba poprosić lekarza, który wykonywał badania histopatologiczne o jego doprecyzowanie - czy w badanym materiale występuje inwazja nowotworowa naczyń (zmienia to bowiem stopień zaawansowania guza pierwotnego - pomiędzy pT1 a pT2).
Do tego lekarz onkolog powinien zlecić:
- TK brzucha i miednicy małej
- RTG klatki piersiowej w dwóch projekcjach (lub TK klatki piersiowej)
- świeże markery
Dalsze decyzje po doprecyzowaniu wyniku przez specjalistę patologa i wykonaniu powyższych badań.
Jeśli chodzi o dotychczasowy wynik histopatologiczny. Guz mieszany czyli nienasieniak. Zbudowany z przeważającej komponenty potworniaka dojrzałego (teratoma adultum) oraz komponenty raka zarodkowego typu dorosłych - carcinoma embryonale. Potwierdza to w pełni nasze przypuszczenia, że wspomniana "cysta" to właśnie potworniak dojrzały, który przybiera taką formę bardzo często. Jeśli w TK i RTG będzie ok, markery będą ok, sugerowanym sposobem postępowania będzie aktywna obserwacja. Nie sądzę aby chemioterapia nawet przy pT2 była nadzwyczajnie pożądana przy takim rodzaju utkania nowotworowego rozpoznanego w guzie.
Kontakty do znakomitych polskich specjalistów onkologów masz na Forum. W razie pytań - służymy pomocą w znalezieniu na nie odpowiedzi :)

Pozdrawiam serdecznie
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez JerryGarcia » 10 Kwi 2014, 19:19

Wykonałem już dziś RTG klatki w dwóch projekcjach, wg Waszych zaleceń.
Chciałem zapytać o dwie kwestie: czy po rozpoznanym w histopatologii utkaniu można coś wywynioskować? Czytałem,że potworniaki dojrzałe są zmianami o łagodnym przebiegu. Czy rozkład procentowy w stosunku 95:5 coś przedstawia?
Druga kwestia, to czy jesteście w stanie mi pomóc z doradzeniem jakiegoś lekarza onkologa w Krakowie czy pozostają ośrodki referecyjne?
JerryGarcia

Postprzez troll » 10 Kwi 2014, 19:22

Witaj,
czy po rozpoznanym w histopatologii utkaniu można coś wywynioskować? Czytałem,że potworniaki dojrzałe są zmianami o łagodnym przebiegu. Czy rozkład procentowy w stosunku 95:5 coś przedstawia?

Jeszcze nie. Przybliżone rokowanie można podać po zakończeniu diagnostyki i ustaleniu stopnia zaawansowania nowotworu. Zwykle w guzach mieszanych, rokowanie determinuje obecność najbardziej niekorzystnej komponenty tj. w Twoim przypadku ca embryonale. W tej chwili wygląda to bardzo dobrze i jeśli wszystkie wyniki będą w porządku, to rokowanie będzie znakomite. Zmienić może się proponowane postępowanie.
Druga kwestia, to czy jesteście w stanie mi pomóc z doradzeniem jakiegoś lekarza onkologa w Krakowie czy pozostają ośrodki referecyjne?

Mimo wszystko zawsze polecamy specjalistów, którym do tej pory zaufaliśmy a oni nie zawiedli ani Forum ani (przede wszystkim) swoich pacjentów.

Pozdrawiam serdecznie!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez JerryGarcia » 11 Kwi 2014, 17:39

Wczoraj sam zleciłem u swojego lekarza rodzinnego RTG klatki w dwóch projekcjach (AP i boczne lewe).
Oto wynik:
Pola płucne zmian ogniskowych nie wykazują. Jamy opłucnowe wolne. Wnęki płucne nieposzerzone. Serce niepowiększone.
Oczywiście zaznaczyłem dokładnie że chodzi o nowotwór jądra.
Dziś byłem na konsultacji onkologicznej, na której dostałem oczywiście skierowanie na TK brzucha i miednicy. Termin miałbym dopiero za 3 miesiące,lecz zauważyłem,że na skierowaniu nie pisze CITO,poprosiłem o takowe i z 3 miesięcy termin oczekiwania na TK zmniejszył się do dwóch tygodni. Tk będę miał 25 kwietnia. (jupi!)
Dodatkowo zlecone AFP i bHCG.
Lekarz powiedział,że teraz postępowanie zależy od wyników markerów oraz tk.
JerryGarcia

Postprzez romi » 11 Kwi 2014, 18:24

Witam
I LDH - zawsze robi się badania wszystkich trzech markerów, to ważne szczególnie teraz.
Pozdrawiam
romi

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości