Prawe jądro Niemcy

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Prawe jądro Niemcy

Postprzez obaniema » 12 Kwi 2014, 13:39

Romi dziękuję za optymistyczną odpowiedź ale niepokoi mnie mój stan i samopoczucie w związku z tym mam pytanie jak się czuliście po operacji ? Czy Bóle głowy, niesamowita senność , duszności na przemian z dreszczami, bóle w mostku to norma 5 dni po zabiegu ? Dodam że pierwsze 2 dni czułem się świetnie.
Pozdrawiam
obaniema

Postprzez romi » 12 Kwi 2014, 14:37

Witam
Nie jestem specjalistą, ale może to po środkach przeciwbólowych lub po znieczuleniu. Pewnie jeszcze przykłada się psychika. Na pewno nie jest to związane z nowotworem. Lekarz pierwszego kontaktu powinien wyjaśnić sprawę.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Azyl » 13 Kwi 2014, 12:37

Witam, jestem 4 dni po zabiegu i niestety głowa czasami bardzo mocno boli. Ból jest silny, pulsujący, przypomina trochę migrenę. Myślę, że jest to następstwo znieczulenia. Po plamie na łóżku stwierdziłem, że trochę płynu mózgowo-rdzeniowego jednak straciłem (spada jego ciśnienie), więc spodziewałem się problemów z bólem głowy przez najbliższe dni. Ból pojawia się w pozycji pionowej, jak tylko się położę powoli przechodzi. Myślę, że u Ciebie wynika z tego samego. Trzeba dużo pić, gdy mocno boli zażyć jakiś NLPZ i da się żyć :) Przede wszystkim wypoczywaj i nie stresuj się niepotrzebnie. Pozdrawiam ;)
Azyl

Postprzez obaniema » 14 Kwi 2014, 15:59

Dzięki Azyl u mnie to już 7 dzień a głowa dalej boli nawet w środku nocy.
Bylem dzisiaj w szpitalu i u Niemieckiego Urologa zgodnie stwierdzili ze nie potrzebuje badać markerów po zabiegu jeśli nie znam wyników hist-pat prosiłem o skierowanie na krew i niestety nie dostałem . Czy badania markerów do tygodnia po operacji nie są istotne do późniejszej diagnozy? Naczytalem się na forum , że to takie ważne i nie wiem co robić jutro mija 8 dzień od operacji.
obaniema

Postprzez m9nika » 14 Kwi 2014, 16:33

Witam
Nie wiem jak to jest w Niemczech, ale w Polsce rola urologa kończy się na wycięciu jądra i dalsze badania otrzymuje się od onkologa klinicznego.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 14 Kwi 2014, 17:29

Witam
Badania markerów jest ważne jeśli przed zabiegiem markery były podwyższone. Jeśli tak nie było to po zabiegu również markery powinny być skontrolowane i lekarz onkolog taką informację powinien otrzymać. Jest to istotne dla określenia stanu zaawansowania , a co za tym idzie dalszego postępowania.
Urolog może nie orientować się w procedurach badań przy nowotworze jądra, onkolog powinien.
Pozdrawiam
romi

Postprzez obaniema » 15 Kwi 2014, 22:54

Dziękuję za odpowiedzi
Mam do was szybkie pytanie jak się przygotować do badania CT bo za wiele informacji nie dostałem lub nie zrozumiałem. Mam skierowanie na klatkę i brzuch, wiem że nie powinienem nic jeść i pić na 6h przed badaniem czy to wszystko?
Dzieki
obaniema

Postprzez troll » 15 Kwi 2014, 23:04

Witaj,

Nie jeść nawet dłużej, pić można. Ważne, żeby oddać mocz przed badaniem - podawany kontrast jest w formie do picia więc warto mieć "miejsce" i możliwość do jego wypicia, tak, żeby nie oddać moczu ponownie przed badaniem. To nie jest specjalnie wymagające badanie - bez obaw!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez obaniema » 16 Kwi 2014, 11:06

Markerów jak nie miałem tak nie mam pielęgniarka nawet pytała lekarza i odpowiedź to "do 2 tygodni bez paniki" a porozmawiać z jakimś onkologiem niewykonalne.
Jutro rozmowa na którą zabrać powinienem wszystkie wyniki ciekawe co lekarz powie na brak markerow.
Jestem teraz na CT i mam 2h na dwie małe flaszki kontrastu mam nadzieje ze wytrzymam do badania.
Pozdrawiam
obaniema

Postprzez obaniema » 19 Kwi 2014, 17:44

Witajcie niestety nie mam tlumaczenia z histpat i ct ale najważniejsze informacje to: klassischen Seminom i pt1.
Zaproponowali mi 1 wlew korboplatyny i kontrolę co jakiś czas bo pani urolog z którą rozmawiałem nie pamiętała dokładnie
co ile mam się stawiać na badaniach :-) na oczy nie widziałem onkologa i nie mam pojęcia czy to standardowa procedura w Niemczech czy tylko w moim przypadku tak postąpili ze względu na słabą znajomość jezyka.
Postaram się przetłumaczyć opisy chyba że jest na forum ktoś kto zna osobę do pomocy w tej kwestii.
W tym roku już się więcej jajkami nie dziele wiec tylko życzę Wesołych Świąt i dziękuję za odpowiedzi.
obaniema

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości