Mój przypadek, POMOCY!!!

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Mój przypadek, POMOCY!!!

Postprzez m9nika » 23 Sie 2014, 13:18

Witam
USG nie jest badaniem inwazyjnym wiec powtórzenie go nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, a może dać wraz z badaniami markerów szerszy obraz na zaistniałą sytuację.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez arabapapa » 23 Sie 2014, 19:02

ale zrobic aby HCG czy wszystkie markery? Ukrywam tą sprawę przed rodzicami i wiecie ciągnę od nich kasę non stop a oni nie wiedzą na co.
arabapapa

Postprzez romi » 23 Sie 2014, 19:29

Witaj
Myślę, że sprawa się wystarczająco wyjaśniła i teraz nie ma potrzeby powtarzania wszystkich badań. Ponieważ w USG wykryto zwapnienia to i tak konieczna jest co pewien czas kontrola i wtedy można również zrobić badanie markerów.
Na Twoim miejscu powiedziałbym rodzicom o tych zwapnieniach i wodniaku nie wdając się specjalnie w szczegóły, żeby ich nie denerwować i powiedzieć, że od czasu do czasu wymaga to kontroli - zrobienia USG i badania krwi. Wtedy nie będziesz musiał ukrywać na co potrzebne Ci są pieniądze.
Takie zwapnienia są wykrywane przy okazji badań USG u wielu mężczyzn, także nie jesteś wyjątkiem.
Pozdrawiam
romi

Postprzez m9nika » 23 Sie 2014, 21:26

Witam
romi napisał(a):Ponieważ w USG wykryto zwapnienia to i tak konieczna jest co pewien czas kontrola i wtedy można również zrobić badanie markerów.

To miałam na myśli ;)
Pozdrawiam
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez arabapapa » 31 Sie 2014, 10:45

Zrobiłem ponownie USG, oto jego wynik, co o tym sądzicie?
Jądro lewe o wym 23*20*42mm, jądro prawo o wym. 32*20*49mm- jądro lewe mniejsze, z zaciągniętą błoną białawą na powierzchni przedniej, z hyperechogenicznymi pasmami mogącymi odpowiadać atrofii ogniskowej cewej- bocznie i w biegunie górnym zwapnienie średnicy 4mm, przyśrodkowe w części środkowej na poziomie bieguna górnego zwapnienie średnicy 2mm; jądro prawe jednorodne o prawidłowej echogeniczności, bez uchwytnych zmian ogniskowych litych oraz torbielowatych. Bez zwiększonej ilości płynu w osłonkach- po stronie prawej ruchome zwapnienie średnicy 6mm. nie stwierdzam żylaków powrózków nasiennych. torbiel najądrza prawego średnicy 6mm.

lekarz robiący USG mówił, że nie ma niepokojących zmian. wymiary jądra inne minimalnie niż na pierwszym USG, rozmiary zwapnień też troszkę inne. nie oznacza to nic groźnego?
arabapapa

Postprzez romi » 31 Sie 2014, 11:34

Witaj
Kwestia wymiarów to subiektywna ocena operatora także nie przejmowałbym się tym, szczególnie że różnice są minimalne.
Zrobiłeś wszystko co należało, lekarz stwierdził, że nie ma nic niepokojącego, także ze względu na zwapnienia następne badanie możesz zrobić za kilka miesięcy.
Pozdrawiam
romi

Postprzez arabapapa » 06 Wrz 2014, 19:15

ale tak właściwie, czy to normalne, że nie miałem podanego poziomu BHCG, tylko napisane <2,0. No i pod spodem jeszcze była UWAGA: zmiana wartości referencyjnych, a wartosc sie nie zmienila?
arabapapa

Postprzez romi » 06 Wrz 2014, 19:45

Witam
O tę uwagę musiałbyś zapytać w laboratorium w którym robiłeś badanie.
Konkretna wartość nie była podana ponieważ była poniżej rozdzielczości aparatury pomiarowej, dlatego podano <2 a nie ścisłą wartość.
Pozdrawiam
romi

Postprzez arabapapa » 06 Wrz 2014, 19:48

roomi, jesteś lekarzem czy po prostu też przechodziłeś przez to?
arabapapa

Postprzez m9nika » 06 Wrz 2014, 20:00

Witam
Romi swoją wiedzą zawstydziłby nie jednego lekarza :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości