Guz jądra - droga przez mgłę

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Guz jądra - droga przez mgłę

Postprzez Simon » 27 Wrz 2013, 22:05

Cześć,

dzięki za informację Monia. Przeczytałem te wątki, które zapodałaś jednak to nie zwapnienia mnie martwią. Miałem je od zawsze tj. od pierwszego wykonywanego u mnie USG. Jednak w opisie badania po raz pierwszy pojawiło się określenie: "Jądro i hypoechogenicznej strukturze" i zastanawiam się co to dokładnie oznacza. Poza tym radiolog musiał mieć coś na myśli, bo poprzednie badanie również było wykonane u niego i wtedy same mikrozwapnienia nie wzbudziły podejrzeń. A tym razem wyraźnie powiedział mi, że uważa, że jądro jest do usunięcia.

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez romi » 27 Wrz 2013, 22:27

Witam
Taka informacja od radiologa może budzić niepokój, ale trzeba wziąć pod uwagę, że jego kryteria też mogą się zmieniać, a takich badań wykonuje pewnie wiele.
Określenie struktura hypoechogeniczna może wskazywać na niejednorodną budowę, co może (nie musi) wskazywać na zmiane nowotworową.
To może budzić obawy, dlatego może byłaby wskazana bardziej intensywna obserwacja. Warto byłoby też skonsultować się z urologiem, może również z onkologiem.
A jak z markerami?
Pozdrawiam
romi

Postprzez Simon » 28 Wrz 2013, 08:23

Witam ponownie,

dzięki za informacje. Co do markerów to jeszcze nic nie wiem. Standardowo badanie wykonuję dzień przed wizytą u onkologa - czyli w przyszłym tygodniu. Wtedy idę na wizytę z kompletem świeżych wyników. Zobaczę więc, co powie na to onkolog, który będzie miał także do wglądu zdjęcia z USG - czyli pełniejszy obraz sytuacji.

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez acidtekk » 05 Paź 2013, 14:19

Mikrozwapnienia mogą świadczy o IGCNU mogą być wynikiem chemioterapii. Zmieniona homogeniczność świadczy o tym, że echo (sygnał)uzyskiwane jako obraz jest odmienne od echa charakterystycznego dla zdrowej tkanki. Moim zdaniem trzeba to jądro często obserwować poprzez USG, można je profilaktycznie naświetli jak wspominała Monika w jednym z cytatów. Mam nadzieję, że wszystko się ogarnie a jądro pozostanie choćby jako producent testosteronu.

Pozdrawiam,

Adam
acidtekk

Postprzez troll » 05 Paź 2013, 15:20

Witaj,

Mam wrażenie, że za wcześnie by myśleć o napromienianiu tego jądra. Po (odpukać) bardzo wątpliwym USG byłoby wskazanie do otwartej biopsji i badania INTRA i gdyby wtedy okazało się, że jest IGCNU to możliwe byłoby napromienienie tego jądra tak, by pozostawić je jako gruczoł dokrewny. Teraz pozostaje Ci tylko obserwować to jądro :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez oczarownica » 05 Paź 2013, 17:00

My mamy podobną sytuację ( chyba juz o tym pisałam?) Wojtek po prostu kontroluje to jądro wykonując usg co 2-3 miesiące w tym samym gabinecie u tej samej P doktor. :)
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez Simon » 05 Paź 2013, 22:53

Witajcie,

dzięki za wszystkie odpowiedzi. Właściwie takie same mam wskazania od mojego onkologa. Konsultacja z urologiem + USG jądra co jakiś czas. Póki co wszystkie markery są w normie. Wyniki z ostatniego TK (wrzesień b.r.) również bez zarzutu. A więc trzeba będzie uzbroić się w cierpliwość. Z drugiej strony miałem kolejne USG, przy którym było dwóch lekarzy urologów. Jeden zinterpretował wynik jako nieprawidłowość, a drugi stwierdził, że w moim wieku taki stan może być zupełnie normalny. W końcu uzgodnili, że jest Ok - i trzeba to po prostu obserwować.

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez Simon » 26 Paź 2014, 16:59

Witam,

chciałbym uzupełnić informacje o historii mojej choroby. Obecnie regularnie wykonuję badania TK, markery, USG - zgodnie ze schematem obserwacji. Wg ostatnich wyników - TK jamy brzusznej z 15 września, TK klatki z czerwca b.r., markery z końca września nie widać oznak nawrotu choroby. Pozdrowienia dla wszystkich użytkowników forum.

SImon
Simon

Postprzez troll » 27 Paź 2014, 00:19

Simon,

Praktycznie możesz być spokojny o swoje zdrowie a w regularne kontrole wg schematu będą tylko formalnością.

Pozdrawiam serdecznie!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Simon » 05 Maj 2016, 22:55

Witam ponownie,

po kolejnych kontrolach TK u mnie wszystko w porządku - bez oznak nawrotu choroby. Pozdrawiam wszystkich walczących o zdrowie jak i wyleczonych.

Simon
Simon

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość