seminoma testis z przerzutami..pomocy!

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

seminoma testis z przerzutami..pomocy!

Postprzez shakur84 » 26 Wrz 2011, 12:58

Witam serdecznie Trollu!Moja chistoria rozpoczela sie w maju kiedy to zdiagnozowano nowotwor wykonano orchidektomie prawostronna,markery od samego poczatku byly w normie,badanie histopatologiczne wykazaly seminoma testis bez zadnych naciekow guz 8mm,oczywiscie potem byl tomograf ktory wykazal nieliczne powiekszone wezly chlonne do 20mm okolonaczyniowe,zalecone 3x Bep,obecnie jestem w trakcie 3 serii ale kontrolny tomograf mialem juz robiony po drugiej serii ktory wykazal stagnacje zmian czyli bez zmian.Powiedz Trollu czy to oznacza ze leczenie nie dziala i co dalej bedzie,nastepna chemia??Jakie znaczenie ma to ze tk bylo robione przed 3 seria bep,i czy jest mozliwosc ze te wezly sie jeszcze po 3 chemi zmiejsza..Bardzo prosze o opinie i serdecznie pozdrawiam
shakur84

Re: seminoma testis z przerzutami..pomocy!

Postprzez troll » 26 Wrz 2011, 14:22

Witaj,

Póki co nie ma powodu do nerwów, czy mógłbyś wkleić skany albo przepisać wyniki obu badań TK oraz hist-patu? Z tego co mogę wywnioskować stopień zaawansowania choroby w Twoim przypadku określono na IIA ale przede wszystkim chciałbym się upewnić. Poza tym, jeśli po chemioterapii nic się nie zmieni, to nie możemy od razu zakładać, że była nieskuteczna. Wcześniej będzie można zrobić np. PET-CT, który w nasieniakach jest pomocny.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez shakur84 » 26 Wrz 2011, 15:26

Juz wklejam:A 24962 Rozpoznanie seminoma,utkanie guza polozonego w miazszu jadra z cechami zaniku,wloknienia.Zmiana dochodzi do oslonki bialawej
B 24962 ognisk nowotworowych nie znaleziono
C 24962 Utkanie jadra z cechami wloknienia i szkliwienia kanalikow nassiennych.Ogniskowo w swiatlach kanalikow widocznie zmiany rozrostowe o charakterze itrabtubular germ cell neoplasia
D E 24962 ognisk nowotworowych nie znaleziono.Rzeczywicie stopien zawansowania to IIA z tego co mowi lekarz,jesli to ma pomoc to lecze sie w instytucie w Gliwicach.Dziekuje ci Trollu troche mie uspokoiles z moim lekarzem bede rozmawial za tydzien
shakur84

Postprzez shakur84 » 26 Wrz 2011, 15:27

Czyli Pet dokladnie moze pokazac czy zmainy sie zmiejszyly jezeli tomograf nic nie pokazuje??
shakur84

Postprzez shakur84 » 26 Wrz 2011, 19:26

a jesli chodzi o oba tk bede opisy mial w przyszlym tygodniu,jak bede w szpitalu
shakur84

Postprzez troll » 26 Wrz 2011, 20:59

Witaj,

Jeśli nie masz opisów TK to możemy poczekać. Choroba sama w sobie nie jest zbyt zaawansowana, pojedyncze przerzuty do 20mm w przestrzeni zaotrzewnowej absolutnie nie pogarszają rokowania. Badanie PET nie określa rozmiaru zmian bo od tego jest TK ale pokazuje aktywność metaboliczną w obrębie zmian. Wyjaśniłem to tutaj: viewtopic.php?f=9&t=153&start=10#p2214
Jeśli więc zmiana jest nieaktywna metabolicznie (nie "je" glukozy) to istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest to po prostu martwica po chemioterapii. Natomiast jeśli jest aktywna metabolicznie to należy rozważać dalszą chemioterapię/radioterapię ewentualnie resekcję chirurgiczną. Co prawda wytyczne zalecają takie postępowanie w przypadku zmian większych niż 30mm ale i w tym przypadku widziałbym rolę PET-CT. Natomiast gdyby to badanie było niedostępne, proponuję jedynie obserwować pozostałości po chemioterapii.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez shakur84 » 05 Lut 2012, 13:09

Witam Trollu....Dziekuje ci bardzo za wszystkie twoje rady nie zawsze odp.na czas poniewaz na codzien nie mam dostepu do internetu.Aktualnie jestem po badaniu PET CT,wynikow nie mam ,ale lekarz powiedział,ze sa dobre tzn nic nie swieci w tych wezlach,powiedzial tez ze w takim wypadku sklanial by sie ku radioterapii aby zabezpieczyc te miejce na przyszlosc i zmiejszyc prawdopodobienstwo nawrotu i wlasnie w tej kwestii chcialbym sie z toba skonsultowac bo wogole nie wiem co mam robic jedna i druga opcja tzn obserwacja maja swoje plusy i minusy...Serdecznie pozdrawiam ;)
shakur84

Postprzez troll » 05 Lut 2012, 14:04

Witam,

Czy PET-CT został zrobiony 6 tygodni po zakończeniu chemioterapii? Generalnie w moim odczuciu nie ma najmniejszych powodów do zmartwień. Oczywiście kluczowe w tym wypadku są takie czynniki jak:
- rozmiar zmian po chemioterapii
- wynik badania PET-CT
- poziom biologicznych markerów nowotworowych

Jeśli zmiany po chemioterapii są takie same jak w poprzednim badaniu lub nawet mniejsze, badanie PET-CT nie wykazuje aktywności metabolicznej w lokalizacjach, gdzie stwierdzono powiększone węzły chłonne oraz poziom BMN jest w normie to jedynym w moim odczuciu słusznym wyjściem jest obserwacja. W takim przypadku nie ma najmniejszych wskazań do radioterapii (duże ryzyko powikłań wobec niskiego ryzyka nawrotu) oraz nie ma wskazań do RPLND (takie wskazania istnieją przy guzie >30mm w przypadku nasieniaków). Pamiętaj, że przeszedłeś intensywną chemioterapią, która sama w sobie wykazuje ogromną, ogólnoustrojową aktywność wobec tego rodzaju nowotworu. Jakkolwiek zawsze należy rozważać jak największe minimalizowanie ryzyka nawrotu, tak w Twoim przypadku ryzyko z zastosowania radioterapii jest moim zdaniem wyższe niż ryzyko nawrotu choroby.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez shakur84 » 08 Lut 2012, 17:10

Witam Trollu.Badanie pet zostalo zrobione po 3 miesiacach od zakonczenia leczenia czyli chemii,markery mam caly czas w normie.Oto wyniki badania Pet:
PET:
W badaniu pet stwierdza sie fizjologiczna dystrybucje radioznacznika we wszytskich segmentach ciała objetych badaniem.Nie stwierdza sie patologicznego wychwytu FDG mogacego odpowiadac lokalizacji choroby zasadniczej.
Zwraca uwage rozproszone gromadzenie radioznacznika w srodpiersiu gornym przednim przemawiajace za miąższem grasicy.
TK:
W badaniu lokalizacyjnym TK uwidoczniono rozproszone liczne wezly chlonne zaotrzwnowe paraaortalne i parakawalne srednicy w osi krotkiej do 0,7cm.
Poperacyjny brak jadra prawego.
Owalne zageszczenie tkankowe srodpiersiu gornym przednim,zamostkowo przemawiajace za miazszem grasicy.
Pozatym obraz TK objetych badaniem segmentow ciała bez istotnych onkologicznie odchylen od normy.
Wnioski:
Obraz PET TK bez cech aktywnej lokalizacji choroby nowotworowej z podwyzszonym poziomem metabolizmu glukozy.Limfadenopatia przestrzeni zaotrzewnej bez cechpodwyzszonego metabolizmu glukozy,do daleszej obsrerwacji radiologicznej dynamiki.

Moj lekarz namawia mnie na te naswietlania ,argumentujac to zmiejszeniem ryzyka nawrotu i tym ze wezly sie nie zmniejszyly sam nie wiem co robic,moze ty Trollu znasz namiary na jakiegos specjaliste ktory w tym temacie bedzie biegly.Serdecznie Pozdrawiam
shakur84

Postprzez troll » 08 Lut 2012, 19:26

Witam,

W badaniu PET-CT wszystko jest ok. A gdzie się leczysz? Ja ze swojej strony mogę polecić CO-I w Warszawie lub NZOZ Magodent w Warszawie. Oba ośrodki bardzo dobrze na Forum znane i serdecznie polecane. W innych częściach kraju to chyba jedynie WSK 4 we Wrocławiu.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości