Prawdopodobnie rak - prosze o wsparcie

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Prawdopodobnie rak - prosze o wsparcie

Postprzez striker123 » 03 Paź 2011, 13:48

Witam , zacznę od początku.

Mam 19 lat. W dziecinstwie lewe jąrdo osadziło mi się w mosznie dopiero w wieku 10 lat i jest troche mniejsze niż prawe. Kilkanaście dni temu zauważyłem na prawym jądrze niewielki guzek, wielkości ...hmm może połowy ziarnka grochu. Jądro mi się nie powiększało, dlatego lekko to zbagatelizowałem.
Odkąd pamiętam to moje prawe jądro było zawsze większe i twardsze od lewego, więc tutaj chyba jest bez zmian. Guzek nie jest wyczuwalny rano, tylko wieczorem i po kąpieli (klasyczny obiaw...)
Niestety w ten weekend pojawił się ból podbrzusza. Ból nie jest silny, ale atakuje kilka razy na dobę. Do tego w nocy nie śpię co wcześniej mi się nie zdarzało. Przyczyną są nerwy, bo budzę się w nocy i zacznynam myśleć - o szpitalach, o chemii....Dzisiaj np rozbolał mnie z tych nerwów żąładek w nocy i tak się skurczył że myślałem że zwymiotuje. Nawet teraz jak do was pisze do serducho mi wali niemiłosiernie. W tym tygodniu idę do lekarza rodzinnego, pewnie da mi skierowanie dalej. Wiem, że to jest tylko forum internetowe i tutaj mnie nie zdiagnozujecie, ale przynajmniej proszę o wsparcie bo wygląda, na to że własnie zaczynam najważniejszą bitwę w życiu. Najbardziej boję się wielomiesięcznego leżenia na jakimś oddziale i przyjmowania chemii która może wyniszcyć mój organizm. Mam lekką wadę serca, więc chemia może być zabójcza... Przeszukalem cały internet w poszukiwaniu informacji i bardzo chciałbym się pocieszać że to może jakaś inna choroba, np żylaki czy coś takiego, niestety niewiele na to wskazuje. Dzisiaj czeka mnie także rozmowa z mamą...
Jak byście chcieli o coś zapytać to pisizcie śmiało, będę tu zaglądał.

p.s - chętnie bym Wam podał swoje imie, ale boje się że ktoś z rodziny albo znajomych to przeczyta. Wiecie przeciez ze to wstydliwa choroba...

Pozdrawiam ciepło.
Ostatnio edytowany przez striker123, 03 Paź 2011, 16:47, edytowano w sumie 1 raz
striker123

Re: Prawdopodobnie rak - prosze o wsparcie

Postprzez makijaja » 03 Paź 2011, 13:57

Witaj;
mamy tu na forum Trolla, który jest dla wszystkich kompendium wiedzy. On udzieli Ci wszystkich potrzebnych wskazówek. Zagląda tu codziennie, więc nie zostaniesz z problemem sam - tego bądź pewny :) Jednak najważniejsza jest jak najszybsza wizyta u urologa i zrobienie USG. Z tym nie zwlekaj.
I głowa do góry, pomożemy Ci :)
makijaja

Postprzez poznaniak » 03 Paź 2011, 15:04

Zawczasu się nie zamartwiaj, ale sprawdzić u urologa trzeba. Nie można od razu widzieć przyszłości w czarnych kolorach - przykładem ja sam - szybkie wycięcie i obserwacja. Pozdrawiam :)
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 03 Paź 2011, 19:48

Witaj,

Bardzo dobrze, że zdecydowałeś się napisać. Przede wszystkim potrzebujesz badania USG jąder oraz wizyty u lekarza urologa. Dopiero po tym będzie można podjąć jakieś wiążące decyzje. Nawiasem powiem Ci, że z tego co piszesz podejrzewam żylaki powrózka nasiennego ale oczywiście nic nie przesądzam. Tylko badanie palpacyjne przez lekarza urologa + USG jąder +ewentualnie markery (APF, bHCG, LDH) dadzą w miarę wiążący obraz Twojego problemu. A dopóki nic nie jest zdiagnozowane nie możesz myśleć, że jest to guz jądra :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez striker123 » 03 Paź 2011, 20:16

Dzięki Trollu :) Szczerze mówiąc czekałem aż napiszesz mi coś krzepiącego i udało Ci się :)
Co do żylaków to myślałem że one są bardziej "wewnątrz" jądra, czyli bardziej w lewą stronę, tymczasem mój guzek jest jakby "na rogu" - czyli zewnętrznej krawędzi. W ogóle tutaj ciężko to opisać, więc dokładnie nie przedstawie sytuacji, tylko żeby była jasność mówię cały czas o prawym jądrze.
Guzek jest dosyć widoczny, w dotyku twardy, moja mama twierdzi że się lekko przesuwa przy dotykaniu, przypomina główkę od szpilki, może jest od niej minimalnie większy.
Troche mnie niepokoją te bóle podbrzusza, bo ciągle mi dokucza taki lekki ból w okolicach pasa :( Może to z nerwów ? Nie wiem.
Ogólnie od początku podejrzewam guza dlatego że jestem w grupie ryzyka. mam 19 lat, w dodatku w dziecinstwie to "wędrujące jądro"...

Jutro albo najpóźniej do końca tygodnia mam wizytę u rodzinnego,a potem od razu do urologa i na USG. Wtedy napisze Wam coś więcej.
Dzięki za krzepiące odpowiedzi :) Pozdrawiam
striker123

Postprzez striker123 » 04 Paź 2011, 09:50

No i zapisałem się do urologa, ale termin na...przyszły czwartek :[ do tego czasu chyba zwariuję... Trollu, mam prosbę, czy mógłbyś jeszcze raz mi odpisać ? Wiem ze przez Internet ciężko zdiagnozować, ale postaram się dokładniej odpisać:
Prawe jądro jest troche większe od lewego, ale chyba zawsze tak było, przynajmniej odkąd pamiętam. Guz wiekości główki od szpilki, mniej więcej w centralnym pukncie prawego jądra. W dotyku twardy, nie boli przy dotykaniu. Bóle burzucha chyba były z nerwów, bo dzis juz ich nie mam ;)

Nadal podejrzewasz te żylaki ?

Pozdrawiam
striker123

Postprzez arek » 04 Paź 2011, 13:11

Witaj!
głowa do góry!
napisałem ci kilka słów na PW
pozdrawiam!
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez troll » 04 Paź 2011, 13:40

Witaj,

Tak, podejrzewam, że są to żylaki ale tak na prawdę nie ma absolutnie żadnej możliwości stwierdzenia czegokolwiek przez Internet. Mam taką propozycję o ile oczywiście leży to w Twoich możliwościach finansowych - idź do laboratorium i oznacz sobie AFP i bHCG we krwi. Jeśli wyniki będą ok, będziesz myślę spokojniej czekał do wizyty u urologa :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez mała_żonka » 04 Paź 2011, 18:01

Trollu, a nie myślisz, że lepiej USG? Na miejscu wiadomo, czy to w ogóle guz jest...
mała_żonka

Postprzez troll » 04 Paź 2011, 18:42

Witam,

USG podczas wizyty u urologa a do wizyty pozostało trochę czasu. Markery mogą pomóc jeśli chodzi o nerwy, są tańsze niż USG.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość