jestem nowy na Waszym forum, szukałem równie pomocnego miejsca w sieci natomiast dopiero teraz mi się udało, co mnie bardzo cieszy a mam nadzieję że pozwoli na zapoznanie się z kolejnym przypadkiem wcześniej już w temacie opisanym.
Mam 21 lat, obecnie leczę się w Gliwickim Centrum Onkologi.
Opiszę swój przypadek od początku, oddając - podobnie jak Toluvel swoją specyfikę choroby (pozdrawiając i życząc dalszych pozytywnych skutków leczenia).
Rozpoznanie:
Guz zarodkowy śródpiersia (nasieniak). W trakcie chemioterapii wg.schematu BEP.
Dotychczasowy przebieg choroby:
-> 04.2011 - pierwsze objawy, znaczne osłabienie.
-> 06.2011 - powiększone węzły chłonne szyi, nad - i podobojczykowe, temp. do 41 st., spadek masy ciała 2kg
-> 27.06.2011 - RTG klatki piersiowej - w prawym polu płucnym na wys.III-V żebra widoczny duży guzowaty cień 14*7cm łączący się w wnęką o ostrym, nieregularnym obrysie. Na zdj.prawobocznym 13*17cm.
-> 28.06.2011 - TK klatki piersiowej i śródpiersia - w obrębie śródpiersia przedniego guz 15*11*14cm, zmiana powoduje zaburzenia stosunków topograficznych w obrębie śródpiersia.
-> 07.2011 - Mediastinoskopia CSK1 Zabrze - hist-pat - wycinki z artefaktem zgniecenia, drobne, zawierają utkanie limfoidalne z obecnością ciałek Hasbela. Obraz budzi podejrzenie Tymoma. Wskazana dalsza diagnostyka w IO Gliwice.
-> 07.2011 - konsultacja preparatów w IO Gliwice - materiał drobny uszkodzony termicznie, uniemożliwia ocenę morfologiczną oraz immunohistochemiczną (JAKIM CUDEM W ZABRZU DALI RADĘ RZEKOMO TO ZBADAĆ RZUCAJĄC PODEJRZENIA??!!)
-> 07.2011 - rekonsultacja preparatów w CSK Katowice - materiał uszkodzony, zbadanie nie jest możliwe
-> 08.2011 - Oddział Torakochirurgii w Zakopanem - mediastinotomia przymostkowa prawostronna, hist-pat Seminoma. Komórki nowotworowe wykazują ekspresję PLAP i CD 117 i nie wykazują ekspresji cytokeratyny. Materiał jest w znacznej części zgnieciony. Preparaty konsultowano w tutejszym ZAP IO Gliwice - wynik jak w rozpoznaniu pierwotnym.
-> 08.2011 - USG jąder - w obu jądrach widoczne bardzo liczne, rozsiane mikrozwapnienia. Zmian guzowatych nie uwidoczniono. Najądrza bez zmian.
-> 08.2011 b-HCG 91.87 mlU/ml, AFP 10,64 IU/ml
-> 08.2011 ze względu na wielkość guza chorego nie zakwalifikowano do radioterapii
-> 26.08.2011 TK klatki piersiowej - W śródpiersiu przednim i środkowym we wszystkich piętrach widoczny jest lity guz o wym.17,5 * 12cm w płaszczyźnie poprzecznej, w wymiarze CC wielkości 17,7 cm. Guz modeluje i przemieszcza nieco na stronę lewą serce, silnie modeluje żyłę główną górną. Odcinkowo guz otacza aortę wstępującą, łuk aorty oraz jego odgałęzienia. Znacznie uciska żyły płucne prawe oraz tętnicze unaczynienie płucne.
-> 28.08.2011 TK jamy brzusznej - bez zmian o char.npl.
-> 21.09.2011 b-HCG 1,2 mlU/ml, AFP 9,98 IU/ml
Aktualnie jestem w trakcie drugiego cyklu, w najbliższą środę podana zostanie mi trzecia dawka bleo i rozpocznę III cykl 5 dniowy wspominanymi w/w przez Toluvel'a lekach z dawkami odpowiednimi dla zasadniczo dla niego ustalonych. Wyniki krwi znośne, dwukrotnie przyjmowałem neulastę bo spadają bardzo wyniki płytek krwi i białych krwinek, poza tym chemię znoszę znośnie czuję jedynie silne osłabienie organizmu a działanie leków przeciwwymiotnych jest na tyle skuteczne, że ten problem na te chwile mnie nie dotyczy. Czułem znaczny ucisk powodujący, że musiałem spać na siedząco ze względu na zespół żyły głównej górnej - chemioterapia w tym zakresie przyniosła mi zdecydowaną ulgę.
Czekam na wyniki TK które poznam również w środę.
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź na poniższe pytania i ogólny komentarz do mojego przypadku
Co mogą powiedzieć mi wyniki AFP które mimo podania chemii ulegają nieznacznemu spadkowi?
Jakim cudem pobrany wycinek pokazywał w zabrzu całkowicie inny nowotwór skoro był całkowicie nieczytelny?
Pozdrawiam serdecznie!!
Kuba