Seminoma mediastinum - Kuba

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Seminoma mediastinum - Kuba

Postprzez Kuba » 12 Paź 2011, 12:51

Wynik TK:
W porównaniu do badania poprzedniego stwierdza się dość znaczne zmniejszenie wielkości guza w obrębie śródpiersia - aktualnie obszar położony zamostkowo ma orientacyjną wielkość 8*5*11cm.

Poza tym wszystko w porządku, teraz tylko pozostała wizyta u urologa...
Wynik myśle pozytywny?
Pozdr
Kuba
Kuba

Miejscowość: Katowice

Postprzez troll » 15 Paź 2011, 16:23

Witaj,

To dobra wiadomość. Dlaczego chcesz się wybrać do urologa?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Kuba » 15 Paź 2011, 18:42

W widocznych przy poprzednim badaniu USG mikrozwapnieniach zostało zauważone coś typu mikroguzek który przy 3 cyklu miał zostać mi zbadany no i zbadano, ślad po nim znikł. W zamian za to znaleziona została bardzo niewielka bodaj torbielowata niegroźna zmiana która ma pozostać pod obserwacją urologa w dalszym ciągu.
Dowiedziałem się również że miałem na płucach widoczne jakieś plamy które się straciły więc tyle dobrze, że nic poza tym mi nie dokucza a 3 cykl jak na razie jakoś wchodzi, jutro ostatni dzień wlewu a w poniedziałek do domu:)

Pozdrawiam
Kuba

Postprzez troll » 15 Paź 2011, 19:06

Witaj,

To była sensowna decyzja, dobrze, że zasugerowano badanie USG, dobrze że wszystko jest w nim kontrolowane. Po chemioterapii prawdopodobnie zaistnieje konieczność usunięcia tej zmiany, dlatego musisz operację brać pod uwagę. Dobrze, że 3 kurs już się kończy :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Kuba » 15 Paź 2011, 20:24

Niestety czeka mnie jeszcze 4 cykl, ale poradzimy, teraz już z górki, podczas 4 kursu wypada mi bleomycyna, poza tym 5 dni z kolei bedzie mi dalej lecialo to co teraz czyli: Cisplatyna 39mg, Vepesid 195mg a Bleomycyne dostawałem i jeszcze 2 razy dostane 30mg.

Zabieg mnie czeka na klatce, oby ten trochę niżej został mi darowany bo będę cały pocięty po dwóch wycinkach i usuwaniem resztek guza...

Spokojnego wieczoru.
Pozdr
Kuba

Postprzez Toluvel » 16 Paź 2011, 17:07

Powodzenia, już końcówka :) Dasz radę!

Pozdrawiam i trzymam kciuki :)
Toluvel

Postprzez troll » 17 Paź 2011, 21:54

Witaj,

To już tak bliziutko :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Kuba » 08 Lis 2011, 19:27

Witam,
jestem po IV cyklu chemii wg.BEPu i po podaniu kompletu bleomycyny, całość przeszła zgodnie z planem, bez żadnych opóźnień.
Zadziwiającym jest fakt, że wzrósł mi marker AFP 12,3 H IU/ml [<6,67]
B-HCG utrzymuje się na poprzednim wyniku tj. <1,20 mIU/ml [<5,00]
w związku z czym został mi przełożony na wcześniejszy termin tomografu komputerowego klatki piersiowej i brzucha (wcześniejszy miałem robiony po II cyklu) po czym podjęta ma zostać decyzja, co ze mną dalej zrobić...

O co chodzi z tym AFP? Czemu on nie daje mi spokoju? Czy ta dwukrotnie przekroczona norma jest skrajnie wysoka, czy jest to raczej niski wzrost powyżej normy? Ja już nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć...
Kuba

Postprzez troll » 09 Lis 2011, 18:02

Witaj,

Przede wszystkim jestem ciekaw opinii Twojego lekarza co do tego AFP. Osobiście emocje podpowiadają mi, że to nic takiego (ilekroć zdarzało się podniesienie poziomu AFP nie związane z chorobą nowotworową), rozum z kolei, że to poważny powód do niepokoju (bo jest to jednak wynik przekraczający normę, nie dużo ale przekraczający). Czas teraz na TK, nie można podejmować pochopnych decyzji. Nieraz także zdarzało się, że chorzy mieli stabilny, podwyższony poziom AFP, który absolutnie nie korelował z chorobą nowotworową a po czasie uległ normalizacji.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Kuba » 29 Lis 2011, 21:54

Witajcie:)
W poniedziałek udaję się do Zakopanego celem usunięcia resztek guza co zostało stwierdzone podczas konsultacji u dr. Sarosieka i potwierdzone przez IO Gliwice.
Mój ostatni wynik tomografu:
W śródpiersiu przednim górnym, w tkance tłuszczowej zamostkowo widoczny jest naciek poszerzający zarysy śródpiersia, nieostro odgraniczony od naczyń. Po stronie lewej, w jego obrębie widoczna jest struktura hypodensyjna o niskiej gęstości wielkości do 2 cm. Poza tym śródpiersie bez zmian ogniskowych.
W płucu prawym pojedyncze zagęszczenia drobnoguzkowe wielkości 4 mm, o obrazie jak w badaniu poprzednim.
Serce i duże naczynia w granicach fizjologii wieku.
Jamy opłucnowe wolne od płyni.
Uwidocznione w badaniu kości bez cech destrukcji.
W porównaniu z badaniem poprzednim TK guz śródpiersia częściowo zmniejszył swoje wymiary.
Obraz narządów jamy brzusznej w badaniu TK w granicach normy.

Hm podobno guzki na płucach mogą wynikać z zamieszkiwania Górnego Śląska? Nie poznałem konkretnych wymiarów guza zasadniczego śródpiersia, nie wiem dlaczego, lekarka która się mną opiekowała podczas ostatniego pobytu w szpitalu kiedy to wykonano mi jedynie USG jąder (wynik jak poprzednim razem) nie miała dla mnie zbyt wiele czasu stąd też jestem skąpy informacyjnie.
Kuba

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości