dar122333 / IA / carcinoma embryonale

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: dar122333 / IA / carcinoma embryonale

Postprzez troll » 15 Paź 2011, 13:11

Witam,

Problemu nie ma wtedy, gdy drugie jądro jest w "dobrej kondycji". Jeśli natomiast jądro jest atroficzne wtedy problemy mogą już wystąpić. Myślę, że rozmowa z andrologiem może być pomocna.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez dar122333 » 15 Paź 2011, 13:25

Witam!
Dzięki za odpowiedź. Co do wizyty u androloga mogą być problemy. We Wrocławiu znalazłem namiary tylko do trzech andrologów i tak:
jeden już nie zajmuje się tą specjalizacją (jest również ginekologiem)
drugiego telefon nie odpowiada - a tylko taki namiar do niego znalazłem
trzeci ma z kolei bardzo złe opinie na portalu znanylekarz.pl więc raczej szkoda mi wydać 150 zł(!) za 3 min wizytę na której dostanę skierowanie na wyniki (nierefundowane) jak to opisują jego pacjenci

Ale znalazłem również info że tego typu sprawami zajmują się również urolodzy i endokrynolodzy. Więc plan jest taki, że w poniedziałek pójdę do swojej przychodni i poproszę o takowe skierowania. Przynajmniej dalsze wyniki będę miał na NFZ. Z dostaniem się do specjalisty nie będzie większego problemu jeśli chodzi o kolejki ponieważ tuż przed zachorowaniem "wypracowałem" legitymację zasłużonego honorowego dawcy krwi :D dzięki czemu jestem zapisywany bez kolejek do specjalistów i na badania :D
Może akurat mój lekarz w przychodni zna jeszcze jakieś namiary do androloga...

Dam znać co udało się załatwić w przyszłym tygodniu

Pozdrawiam
dar122333

Postprzez troll » 15 Paź 2011, 14:35

Witaj,

Dobrze kombinujesz :) Ale z drugiej strony nie wierzę, żeby nie było poradni andrologicznej na NFZ w tak dużym mieście jakim jest Wrocław.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez kiper » 16 Paź 2011, 20:00

Nie wiem czy to w naszym przypadku znajdzie zastosowanie... ale kiedyś ostro na siłownie chodziłem i jednym z polecanych sposóbów na naturalny wzrost testosteronu było stosowanie tze. ZMA czyli cynku i magnezu przed snem... połaczenie cynku 15-30mg i magnezu ma mieć wpływ na produkcje testosteronu...- są to zwykłe minerały.... wiesz nie mierzyleł nigdy pozimu testosteronu- ale jak zainteresowałęm się siłownią i łykałem te suplementy to libido mi wzrosło.... mam nadzieję ze experci się wypowiedzą
Ostatnio edytowany przez kiper, 16 Paź 2011, 21:48, edytowano w sumie 1 raz
IB non-seminoma; Orchdektomia 04/2011; 2x BEP 05-06/2011; 34 lata
kiper

Postprzez dar122333 » 16 Paź 2011, 20:43

Hm... nie mam pojęcia o co chodzi, czy to normalne czy ja jestem tylko takim przypadkiem. Jutro będę u rodzinnego po skierowanie to może wtedy będę już coś wiedział. Trochę już czytałem na temat tego problemu i pierwszym krokiem jest podniesienie poziomu naturalnego testosteronu lekami a jeśli to nie pomoże to HTZ... lekarzem nie jestem więc dam Wam znać w najbliższym czego się dowiedziałem.

Pozdrawiam :)
dar122333

Postprzez dar122333 » 17 Paź 2011, 13:25

Mam już pewne info od lekarza rodzinnego.
Testosteron mam jak u 60 latka ( a mam 23 lata...), nawet przy jednym jądrze powinien być na poziomie 7-10 ng/ml. Teraz już nie wiadomo jaki miałem przed operacją poziom testosteron ale zakłada się że był w normie skoro "normalnie" dojrzałem. Są dwie tezy: albo przed operacją jedno jądro dawało z siebie 50% normy a drugie które zachorowało :) 150 % albo oba dawały z siebie 100 % normy i teraz coś się zaczęło dziać z tym pozostałym. Pani doktor trzyma się pierwszej tezy skoro tuż po operacji zacząłem tyć i pojawiać się kolejne objawy (Badając mnie, Pani doktor zauważyła zmiany w... piersiach :/ zaczęły kiełkować? :/ ).
Gdy zapytałem się o leczenie, farmakologiczne podniesienie poziomu hormonu Pani doktor powiedziała że leki mogą podnieść testosteron o jedną dwie jednostki i raczej na krótki termin i w tej sytuacji raczej będę kwalifikował się na HTZ :/ ale o tym zdecyduje specjalista.
Na pewno muszą sprawdzić czy drugie jądro produkuję jednakową ilość hormonu czy jego poziom w organizmie spada - jeśli tak to dlaczego? i co zrobić dalej z "psującym się" jądrem? Usunąć dla bezpieczeństwa?? :/
Poradni andrologicznej z podpisanym kontraktem na NFZ we Wrocławiu NIE MA!!! Była kiedyś w Wojewódzkim Zespole Specjalistycznej Opieki Zdrowotnej we Wrocławiu ale jakiś czas temu NFZ nie podpisał z nimi umowy i tak zostało do tej pory. We Wro jest jedna poradnia andrologiczna ale NZOZ.
Z uwagi że dostałem dwa skierowania do androloga i endokrynologa w Wojewódzkim Zespole Specjalistycznej Opieki Zdrowotnej skorzystałem jedynie ze skierowania do endo. Pani doktor w przychodni powiedziała że oni też prowadzą takie przypadki więc luz :)
Jako ciekawostkę powiem jeszcze że dając Pani w okienku skierowanie do endokrynologa na NFZ usłyszałem termin styczeń 2013!!!!!!! Jednak moja krwista legitymacją którą zdążyłem wyrobić :) zdziałała cuda i znalazł się termin na 28 października :D Nom to tyle muszę teraz pokserować cała historię i czekać do następnego piątku na wizytę.
O szczegółach oczywiście poinformuję :)
Pozdrawiam Darek
dar122333

Postprzez dar122333 » 14 Lis 2011, 18:31

Mam już pewne konkrety. Endokrynolog dał mi skierowanie na testosteron i hormony tarczycy. Niekiedy niedoczynność tarczycy powoduje obniżenie test. we krwi jednak odebrałem wyniki i tarczyca ok. Pani endokrynolog powiedziała na pierwszej wizycie, że jeśli to nie będzie wina tarczycy to będzie chciała mi podawać Testosteron prolongatum w zastrzykach raz w tygodniu. Powiedziała również że testosteron jest "nielubianym" :) hormonem przez onkologów ze względu na prostatę, no ale na dzisiejszej wizycie mój lekarz onkolog zgodził się w tej sytuacji na HTZ. Do endokrynologa z wynikami idę w czwartek i wtedy zapewne dostanę już receptę... Nom i tyle

Pozdrawiam Darek
dar122333

Postprzez dar122333 » 08 Gru 2011, 21:04

Trochę mnie nie było ale mam już pewne postanowienia. Mój onkolog i Pani endokrynolog w przychodni obstawiali za podawaniem testosteronu dokładnie testosteron prolongatum. W trakcie diagnozowania przez Panią endokrynolog dowiedziałem się że moja tarczyca jest w średniej kondycji ale jeszcze przez kilka lat nie powinno być problemów (ocena na podstawie usg i hormonów). Jeśli chodzi o główny problem jakim był niski poziom testosteronu to przy okazji badań okazało się że hormon przysadki regulujący poziom testosterony (LH) jest w normie a nie powinien...zaczęto szukać przyczyny, wszystkie hormony przysadki etc. w normie. w końcu padło stwierdzenie - błąd laboratorium. Gdy zbliżał się kolejny termin wizyty u Pani endokrynolog coś mnie podkusiło żeby pójść jeszcze do innego lekarza na konsultację. Padło na Panią ordynator szpitala wojskowego która cieszy się bardzo dobrą opinią.
I to była chyba bardzo dobra decyzja!
Pani doktor nie żałowała mi czasu i wyjaśniła wszelkie wątpliwości. Przede wszystkim:
- płodność, jeśli byłem do tej pory płodny to po zażywaniu "sztucznego" testosteronu po pewnym czasie przestanę produkować naturalny testosteron jak i plemniki
- sprawy onkologiczne, z uwagi na mój młody wiek i to że całkiem niedawno miał miejsce "incydent" :) w postaci guza, testosteron jest niezalecany. Jak to powiedziała Pani doktor "ewentualna wznowa napędzana byłaby sztucznym testosteronem" poza tym istnieją nowotwory ( nie tylko prostaty) które tego typu leczenie inicjuje i przyspiesza.
- mogą pojawić się problemy z funkcjonowaniem przysadki

Usłyszałem jeszcze kilka wad jednak trochę zapomniałem i nie były aż tak znaczące :)
Podawanie testosteronu nie spowoduje że nagle skoczy mi do 10 jednostek i będę macho :) maksymalnie do 4-5 jedn. Więc niewiele więcej niż mam teraz ( 2,84)
Dlatego też Pani doktor namówiła mnie do nieco innego leczenia, które mimo wszystko muszę wprowadzić.
Biorę obecnie Biosteron DHEA 25 mg/dobę który jak już zauważyłem faktycznie działa. Nastrój, samopoczucie ok, nie ma problemów ze snem itp. Lek ten powoduje dodatkowe wydzielanie testosteronu z nadnerczy.
Plusy takiego rozwiązania to otrzymywanie naturalnego testosteronu i oddziaływanie na oś przysadka-nadnercza a nie przysadka-jądro.
Musze jeszcze zrobić krzywą cukrową ponieważ Pani doktor podejrzewa że problem tycia może leżeć po stronie glukozy.
Uf... tyle udało mi się zapamiętać. :) nom także póki co trzymam się drugiej opcji :)
Pozdrawiam!
dar122333

Postprzez dar122333 » 07 Sty 2012, 12:22

Witam w Nowym Roku!

Jestem już po kolejnych badaniach kontrolnych, i tak:

TK j.brzusznej i miednicy wszystko ok
TK klatki: Znamiennie powiększonych węzłów chłonnych oraz zmian mogących odpowiadać meta w częściach kostnych w wykonanym zakresie badania nie wykazano. W tylnym odcinku żebra III po stronie lewej ognisko rozrzedzenia struktury kostnej 0,7x0,5 - obraz jak poprzednio, najpewniej zmiana łagodna.

Krew:
Wapń wartość skorygowana: 4,54 [4,3-5,1] mEq/L
Albumina: 4,48 [3,5-5,0] g/dl
Fosfataza alkaliczna (ALP): 72,9 [35,0-120] U/L
LDH: 160,3 [135,0-225,0] U/L
AFP: 1,51 [1,09-8,04] ng/mL Poprzednio w tym samym lab. lipiec 1,15; wrzesień 1,12; listopad 1,10
B-hCG: <1,2 [0-5,0] mIU/ml

Coś mi spać nie daję to żebro... zmiana nie powiększa się no ale coś tam jest i opisywane jako zmiana łagodna. I do tego te wyniki pod kątem przerzutów do kości... :/ Może przesadzam ale czy dla świętego spokoju istnieje możliwość "usunięcia" żebra?
dar122333

Postprzez troll » 07 Sty 2012, 13:10

Witaj,

Nie ma powodu do niepokoju. Takie zmiany występują u innych ale oni nie wiedzą o tym z prozaicznego powodu - nigdy nie przechodzili badania TK. Usunąć to można wszystko - pojawia się pytanie po co i z jakim skutkiem dla organizmu. Wg. mnie taki zabieg byłby bardzo okaleczający i generalnie jest w ogóle niepotrzebny.

Markery masz ok, TK jest ok, nie ma się czym martwić :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości