Obserwacja czy leczenie na wstępie

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Obserwacja czy leczenie na wstępie

Postprzez Bartek_F1 » 22 Lut 2011, 22:07

Witam. Mam pytanie dotyczące obserwacji pacjenta po orchidektomii i zdiagnozowaniu nasieniaka w I stopniu zaawansowania klinicznego. Czy w takim przypadku, czyli przy zastosowaniu jedynie obserwacji bez podjęcia chemio czy radioterapi na wstępie, ewentualna wznowa aktywności nowotworowej i przewidziane dla takie sytuacji leczenie jak dla stadiów IIC\III, rokuje gorzej niż leczenie profilaktyczne kursem karboplatyny, podjęte zaraz po postawieniu diagnozy histopatologicznej z usuniętego jądra dla nasieniaka klasycznego w stadium IA?

Jak łatwo się domyślić, chodzi o dylemat (z jakim osobiście się borykam), czy podejmować ryzyko obserwacji i zacząć leczyć jedynie w przypadku ew. pojawienia się nowych zmian nowotworowych, czy podjąć się leczenia już na wstępie dla zduszenia w zarodku ew. rozwoju choroby.

Dziękuję za odpowiedź.

Bartek.

P.S. Czy poziom LDH przed orchidektomią na poziomie 4x norma (po orchidektomii oczywiście LDH w normie), powinien w jakimś stopniu rzutować na moją decyzję o podjęciu sposobu leczenia czy ten wynik LDH sprzed usunięcia guza pierwotnego o niczym nie świadczy i niczego nie determinuje?
Bartek_F1

Re: Obserwacja czy leczenie na wstępie

Postprzez troll » 23 Lut 2011, 15:24

Witam,

Nie stanowi to negatywnego czynnika rokowniczego jako iż ustanowienia grupy rokowniczej i stopnia zaawansowania klinicznego dokonuje się po orchidektomii. Oznaczenie markerów przed operacją tak naprawdę służy określeniu dynamizmu spadku po operacji.

Tak na prawdę określenie, czy obserwacja jest zalecana jako postępowanie z wyboru możliwe jest dopiero po ustaleniu, czy występują czynniki ryzyka zwiększające ryzyko nawrotu. W tym celu niezbędne jest przytoczenie wyniku h-p.

Leczenie zlokalizowanego nawrotu rokuje również znakomicie lecz leczenie jest dłuższe i cięższe (1 karboplatyna vs. 3/4 BEP), jest to ta podstawowa różnica między leczeniem seminomy w stadium I a II/III.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez tom_sar » 23 Lut 2011, 21:40

Dodam od siebie, że jeden lub nawet 2 kursy chemioterapii w dawce AUC=7 to naprawdę nie jest żadne poświęcenie ze strony pacjenta - nawet nie poczujesz takiej chemioterapii.
Awatar użytkownika
tom_sar
Ekspert

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Bartek_F1 » 24 Lut 2011, 01:36

Dziękuję za cenne uwagi. Mam jeszcze pytanie. Czy 2 kursy karboplatyny programem AUC-7 mogą mieć jakiś długofalowy wpływ na obniżenie sprawności oddechowo-krążeniowej organizmu? Pytam, ponieważ moje życie zawodowe związane jest z intensywnym wysiłkiem wytrzymłościowym (kolarstwo) i czy więc taka terapia może trwale upośledzić w jakiś sposób możliwości kondycyjne mojego organizmu? Oczywiście wyleczenie jest najważniejsze ale w sytuacji, gdy alternatywą jest obserwacja, rozważam wszystkie czynniki "za" i "przeciw". Dziękuję.

Aha, jeszcze jedna kwestia. Czy mogą Państwo zarekomendować lekarza onkologa i ośrodek kliniczny z trójkąta Jelenia Góra-Wałbrzych-Wrocław, który będzie w stanie przeprowadzić prawidłową i kompetentną diagnostykę oraz ewentualne leczenie onkologiczne mojego nasieniaka? Będę bardzo wdzięczny za udostępnienie jakichś rzetelnych informacji na ten temat. Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Bartek_F1
Bartek_F1

Postprzez troll » 24 Lut 2011, 21:36

Witam,

Jeden kurs karboplatyny preferowany obecnie jako leczenie uzupełniające stopnia IA seminomy nie powinien nieść długofalowego obniżenia wydolności organizmu. Lance Armstrong, jedna z najbardziej znanych osób - sportowców z tego co pamiętam leczony programem PEI, jakie odniósł sukcesy po leczeniu wszyscy dobrze wiemy. Nie będzie z tym większego problemu myślę. Największe zagrożenie w takim kontekście niesie jednak chyba bleomycyna.
We Wrocławiu na pewno w 4 WSK na oddziale onkologii klinicznej pracuje dr n. med. Grzegorz Świątoniowski, autor kilku niewielkich publikacji z tego zakresu - na pewno zainteresowany tematem. Z kolei w Dolnośląskim Centrum Onkologii na oddziale onkologii klinicznej ordynatorem jest dr n. med. Emilia Filipczyk-Cisarż o której na zaprzyjaźnionym forum krążyły dobre opinie, jednak nikt osobiście z naszego Forum prawdopodobnie nie jest w stanie ich potwierdzić opinią własną. U Ciebie bowiem problemu nie stanowi ustalenie odpowiedniego leczenia a wybranie optymalnej formy postępowania. A w tej kwestii potrzeba onkologa nie tylko mającego odpowiednią wiedzę ale także chęci i odrobinę zainteresowania tematem.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez tom_sar » 24 Lut 2011, 22:11

Bartek_F1 napisał(a):Dziękuję za cenne uwagi. Mam jeszcze pytanie. Czy 2 kursy karboplatyny programem AUC-7 mogą mieć jakiś długofalowy wpływ na obniżenie sprawności oddechowo-krążeniowej organizmu? Pytam, ponieważ moje życie zawodowe związane jest z intensywnym wysiłkiem wytrzymłościowym (kolarstwo) i czy więc taka terapia może trwale upośledzić w jakiś sposób możliwości kondycyjne mojego organizmu? Oczywiście wyleczenie jest najważniejsze ale w sytuacji, gdy alternatywą jest obserwacja, rozważam wszystkie czynniki "za" i "przeciw". Dziękuję.

Bartek_F1

Zgadzam się z wcześniejszym postem Trolla. Dwie dawki karboplatyny nie spowodują dużych szkód - można spodziewać się przejściowego spadku liczby krwinek białych i płytek krwi, ale wszystko powinno wrócić do normy w ciągu 3 tygodni od ostatniego kursu. Jeśli chodzi o układ czerwonokrwinkowy to nawet nie zdąży "zauważyć" takiego leczenia. Ponieważ jesteś zdrowy i nie masz żadnych obciążeń, takie leczenie nie niesie ze sobą dla Ciebie praktycznie żadnego ryzyka.
Awatar użytkownika
tom_sar
Ekspert

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Bartek_F1 » 24 Lut 2011, 22:43

Bardzo serdecznie dziękuję za wyrażone opinie. W ich świetle rzeczywiście leczenie karboplatyną nie przedstawia się jakoś dramatycznie, co jest bardzo krzepiące. A jak wygląda to od strony czysto "technicznej"? Ile dni trwa taki pojedynczy kurs karboplatyny i ile czasu zabiera dzienna aplikacja oraz czy wiąże się to z hospitalizacją na jakiś okres? Pozdrawiam.
Bartek_F1

Postprzez mała_żonka » 24 Lut 2011, 23:28

Cześć Bartku,

żadna ze mnie specjalistka, ale myślę, że niekiedy przydaje się i taki "opis z życia wzięty". Również jesteśmy stadium I, w naszym wątku możesz poczytać, jakie mieliśmy wyniki (viewtopic.php?f=9&t=43). Zdecydowaliśmy się na leczenie karboplatyną, jeden kurs AUC = 7.
Dziś pojechaliśmy do przychodni onkologicznej z wynikami kreatyniny, gdzie zważono i zmierzono mego lubego, po czym przez godzinę podłączony by pod kroplówkę (skąd, jak to określiła pielęgniarka, "sączy się trucizna"). Następnie, po 15 minutach obserwacji, zaopatrzeni w książeczki i ulotki (co wolno, czego unikać) oraz środki na ewentualne wymioty (wcześnie podane również dożylnie) pojechaliśmy do domu. Pierwszy objaw po podaniu karboplatyny - metaliczny posmak w ustach. W tej chwili minęło 6 godzin, póki co narzeczony ma znośny ból głowy, zjadł dwa małe posiłki, pośmiał się oglądając dr House'a;) i odpoczywa. Oby tak dalej!

W związku z tym, iż karboplatyna może uszkadzać szpik, od następnego poniedziałku co tydzień robimy morfologię z rozmazem oraz klirens kreatyniny i chodzimy na konsultacje do onkolożki.
mała_żonka

Postprzez Bartek_F1 » 24 Lut 2011, 23:42

Wow! I tyle? Jeden kurs AUC-7 to rzeczywiście tylko jedna godzinna sesja pod kroplówką? Dzięki bardzo za informację.

P.S. I love dr. HOUSE too!
Bartek_F1

Postprzez mała_żonka » 25 Lut 2011, 00:09

Bartek_F1 napisał(a):Wow! I tyle? Jeden kurs AUC-7 to rzeczywiście tylko jedna godzinna sesja pod kroplówką?

dokładnie: jeden kurs karboplatyny to jedna ambulatoryjna wizyta w szpitalu/przychodni, trwająca max 2 h (wstępne badanie, kroplówka, obserwacja). Mamy nadzieję, że jedna = pierwsza i ostatnia :)
mała_żonka

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 0 gości