Wyniki...

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Wyniki...

Postprzez berghoff 33 » 28 Lis 2011, 23:53

Dobry wieczór..
O kurde ale poleciałem, na drugą stronę... :)
Chciałem PRZEPROSIĆ za nie odzywanie się...nie było mnie w kraju, jak zwykle masa spraw...przepraszam
Byłem u urologa i na USG...zdziwił się...ale "pesteczki" masz chłopie, no...powiedziałem, że to przez to, że mam siostrę bliźniaczkę i Matka Natura musiała jakoś to wszystko rozdzielić na dwójkę...każdy dostał po trochu ;) siostra też - w postaci jajników... okazało się, że to żylaki i to obu jąder...w sumie odradzał mi jakieś operacje na razie, argumentując, że są duże powikłania - wodniak jądra i jeszcze coś tam mówił...mam zbadać nasienie, czy jestem zdolny mieć jeszcze dzieci i wtedy podejmie się konkretne decyzje...,śmichy - chichy, ale widząc moje jądra, dr Frulenko stwierdził, że mogło dojść do degeneracji i poważnych zaburzeń hormonalnych, dlatego polecił zbadać nasienie...tylko to pobolewanie...stwierdził, że ból się po prostu dołączył, a żylaki są od dawna...a co najdziwniejsze, żylaki w badaniu palpacyjnym w ogóle nie wyszły, a USG pokazało co innego...jakieś sploty, pozakręcane...a więc tak to wygląda...zobaczymy...mam namiary na lekarza od takich badań...tylko ciekawe, czy takie badanie nasienia są refundowane przez NFZ, czy raczej prywata? może Ktoś wie? z góry dziękuje za odpowiedź...
kurde ale "nowych" ludzi przybyło na tym forum :shock:
Jeszcze raz przepraszam za "niebyt"
pozdrawiam.
berghoff 33

Postprzez troll » 30 Lis 2011, 18:13

Witaj,

Badanie nasienia niestety prywatnie. Natomiast w takim przypadku proponuję również oznaczyć hormony płciowe we krwi i bacznie obserwować te jądra.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez berghoff 33 » 30 Lis 2011, 22:43

Dobry wieczór...
No właśnie...mam namiary na takiego lekarza od nasienia i zapewne będzie to prywatnie...A czemu mam bacznie obserwować jądra? :?: :roll: W ogóle mam pytanie Trollu, gdyby okazało się, że jądra są "niewydolne" przez te żylaki, w sensie płodności, to jakie jest postępowanie w dalszym etapie? operacja?
Dzięki za odpowiedź...
Pozdrawiam.
berghoff 33

Postprzez troll » 01 Gru 2011, 01:56

Witaj,

Baczna obserwacja jąder jest istotna z tego względu, że rozpoznanie dysplazji jąder (a tak wywnioskowałem z Twojego wcześniejszego posta) jest równoznaczne ze zwiększeniem ryzyka wystąpienia nowotworu tych narządów.
Pamiętajmy, że jakkolwiek mężczyźni postrzegają jądra jako "fabrykę plemników" i wiążą z ich dobrą pracą możliwość posiadania dzieci to gonady męskie oprócz funkcji rozrodczej, którą kojarzymy od razu posiadają także bardzo ważną funkcję gruczołu wydzielania wewnętrznego i produkują androgeny. Także nawet niedostateczna jakość nasienia + stwierdzenie żylaków + rozpoznanie dysplazji nie mogą stanowić podstawy do operacji jeśli wartości testosteronu we krwi będą w normie. Dodatkowo, nawet jakby testosteron nie był w normie, to trzeba wykluczyć inne przyczyny obniżonego poziomu testosteronu (niedobór hormonu luteinizującego i folikulotropowego (ogólny wpływ gonadotropin)). Także nie ma na razie mowy o żadnym zabiegu.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez berghoff 33 » 02 Gru 2011, 00:10

Dobry wieczór...
Czyli dysplazja to nieproporcjonalne wymiary ? czyli mam za małe jądra? a są jakieś normy wielkościowe? :shock: ja myślałem, że lekarz żartuje...ot, tak se gadaliśmy...Szacun w pokłonach za wiedzę :) , odnośnie tej operacji...
Pozdrawiam.
berghoff 33

Postprzez berghoff 33 » 25 Wrz 2012, 00:36

Witam Wszystkich...

Czasem wpadam, poczytać...ale teraz piszę bo nie wiem co o tym myśleć...napiszę wprost, zmniejszyło mi się prawe jądro, zauważyłem to całkiem przypadkiem, ma wielkość fasoli typu "jaś" :? - dziwne uczucie, jakby po prawej stronie było pusto, lewe jest innej wielkości, chyba "normalnej", poza tym nic się nie dzieje... i tu jest sedno całej sprawy...czy jądra mają jakieś "standardowe" gabaryty? :?: miałem USG, markery w listopadzie ubiegłego roku, wszystko ok, stwierdzone żylaki lewego jądra, z czego wynikają pojawiające się czasami bóle, czy to żylaki powodują zanik jąder...wiem, do urologa, USG, może markery ale chciałem tylko spytać...Mądrzejszych ode mnie.

Pozdrawiam.
berghoff 33

Postprzez troll » 25 Wrz 2012, 01:14

Witaj,

Jakkolwiek jądra różnią się między sobą rozmiarem tak taka zasadnicza różnica raczej nie ma miejsca. Powinieneś skierować swoje pytanie do urologa bo na moje wyobrażenie wskazuje to na dysplazję czyli niedorozwój jednego jądra. Nie martw się, nie jest to "niedorozwój" w powszechnym znaczeniu tego słowa a raczej niedostateczne rozwinięcie się jednego jądra mające różne przyczyny. Taki stan sprzyja nowotworom jądra więc urolog może zalecić Ci np. częstsze kontrole USG czy dokładnie poinformować jak powinno wyglądać samobadanie.

Jeśli rzeczywiście widzisz znaczną dysproporcję pomiędzy rozmiarem jąder a Twój urolog nie widzi niczego szczególnego warto rozważyć konsultację u innego specjalisty. Sam widzisz na przykładzie RJForum jaki jest poziom wykształcenia niektórych "pseudospecjalistów" :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez berghoff 33 » 30 Wrz 2012, 23:59

Dobry wieczór...
Hmm...wizyta u urologa chyba mnie nie ominie...muszę wiedzieć o co tu chodzi...dziękuje za odpowiedź, jakby co to napiszę.

Pozdrawiam.
berghoff 33

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości