Rafal_KRK jądro prawe pT2LV1R0

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Rafal_KRK jądro prawe pT2LV1R0

Postprzez Rafal_KRK » 05 Lut 2019, 18:34

Witajcie,

Jestem po orchidektomii i chciałem bardzo podziękować twórcom tego forum i wszystkim moderatorom, oraz osobom udzielającym porad/odpowiedzi.
Jest to źródło wielu informacji i dla mnie osobiście było bardzo pomocne odkąd zdiagnozowano u mnie guza.

Dzisiaj dostałem wyniki histopatologii, które są dość enigmatyczne dla mnie i chciałbym prosić o interpretację.
Dodam że w piątek (08-02-2019)idę na tomograf i wtedy dopiero odbędzie się konsylium onkologiczne. To kolejne dni w niepewności i czekania. Byłoby super gdyby ktoś mógł zerknąć i odnieść się do poniższych wyników:

Guz jądra prawego – jądro z osłonkami średnicy 6cm z fragmentem powrózka nasiennego długości 3,5 cm. Na przektrojach jądro średnicy 4cm z widocznym litym, dobrze odgraniczonym guzowatym obszarem średnicy 3,5 cm.
Histologicznie:
Neoplasma germinale mixtum testis ( seminoma, yolk sac tumor, teratoma).
Mieszany nowotwór germinalny jądra ( nasieniak, guz zatoki endodermalnej, potworniak). Komonenta nasieniaka stanowi ok 50% utkania a komponenty guza zatoki endodermalnej i potworniaka stanowią po ok 25% utkania nowotworu.
Naciek nowotworu oraniczony do jądra, nie stwierdza się naciekania najądrza ani sieci jądra. Linie cięcia operacyjnego bez utkania nowotworu. Obecne cechy angioinwazji. W pozostałym miąższu widoczne ogniskowo cechy germ cel neoplasia in situ ( GCNIS).
pT2LV1R0 (AJCC 8ed 2017)

To wszystkie informację jakie dostałem.

Jeżeli chodzi o markery to były robione przed operacją i po , wszystkie wyniki w normie.

Przed zabiegiem:
APF ( ICD-9: L07) – 4,97 IU/ml
APTT (ICD-9: G11) – 28,00
Beta- HCG ( ICD-9: L46) <1,00
LDH (ICD-9: K33) – 152 U/l

Tydzień po zabiegu:
LDH – 167 U/l
Beta- HCG ( ICD-9: L46) < 0,1 mIU/ml
APF ( ICD-9: L07) – 3,57 IU/ml

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Rafał
Rafal_KRK

Re: Rafal_KRK jądro prawe pT2LV1R0

Postprzez troll » 05 Lut 2019, 20:23

Witaj Rafał,

1. W usuniętym jądrze rozpoznano nowotwór zarodkowy jądra o strukturze mieszanej (mixed germ-cell tumor) - klasyfikowany jako nienasieniak. Teraz całe postępowanie skupiać się będzie na ścieżce ustalonej dla nienasieniaków.
2. Nowotwór zbudowany był z komponenty nasieniaka, yolk sac tumour oraz potworniaka (dojrzałego?). Zaawansowanie miejscowe to pT2 czyli nowotwór naciekał naczynia krwionośne lub limfatyczne w jądrze lub przekraczał osłonkę pochwową jądra.
3. Markery przed oraz po zabiegu są w normie, co może sugerować niskie zaawansowanie choroby.
4. Standardowym (i niezbędnym!) postępowaniem jest wykonanie jak najszybciej:
- tomografii komputerowej (TK, CT) jamy brzusznej i miednicy małej,
- przynajmniej rentgena (RTG) klatki piersiowej w dwóch projekcjach - bocznej i przednio tylnej,
- przeprowadzenie ponownego oznaczenia markerów przed badaniem lekarskim, określeniem stopnia zaawansowania klinicznego choroby oraz ustaleniem dalszego postępowania,
- przeprowadzenie badania lekarskiego, które w połączeniu z wynikami jak wyżej oraz wynikiem badania histopatologicznego zadecyduje o dalszym postępowaniu.

Ze względu na obecność agresywnej komponenty yolk sac tumour w jądrze, oraz zaawansowanie miejscowe guza jądra pT2, postępowaniem w przypadku dobrego wyniku pozostałych badań może być zarówno ścisła i aktywna obserwacja jak i chemioterapia - podanie 1 do 2 kursów chemioterapii wg BEP, która zmniejsza ryzyko nawrotu do kilku procent.

Zadbaj o wykonanie badań jak wyżej. Z każdego z badań obrazowych masz prawo (i obowiązek) otrzymać wynik w postaci opisu i dokumentacji na płycie CD. Wyniki badań są Twoją własnością.

Daj znać jak dalszy rozwój wydarzeń. Tutaj nie ma głupich pytań, w tak nowej sytuacji wiele jest niewiadomych.

Trzymam kciuki za pozytywne wyniki!
Pozdrawiam,
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Rafal_KRK » 06 Lut 2019, 16:19

Dziękuję za super-szybką odpowiedź. To forum jest niesamowite!! I bardzo pomaga!
W piątek będę miał TK i jak tylko dostanę wyniki to podzielę się na forum.

Pozdrawiam wszystkich i zdrowia życzę!!
Rafal_KRK

Postprzez Janek_123 » 06 Lut 2019, 22:07

w jakim szpitalu w Krakowie się leczysz? szybko ten tomograf...
Awatar użytkownika
Janek_123

Postprzez Rafal_KRK » 06 Lut 2019, 22:33

Orchidektomię miałem w uniwersyteckim przy Grzegórzeckiej.
Tomograf mam prywatnie w ramach LuxMed'u.
Rafal_KRK

Postprzez Janek_123 » 06 Lut 2019, 22:57

To daj znać gdzie potem idziesz, czy dalej Grzegórzecka czy Garncarska-COOK czy jeszcze coś innego i jak oceniasz opiekę lekarską bo była tutaj jakiś czas temu dyskusja na temat tego, gdzie jest OK w Krakowie... Trzymaj się - dużo zdrowia!
Awatar użytkownika
Janek_123

Postprzez Rafal_KRK » 14 Lut 2019, 20:21

Dostałem własnie opis z TK:

TK .b. i m .
Wątroba niepowiększona . W seg. IV niewielkie ( ok. 8 mm) ognisko odpowiadające torbieli . Poza tym wątroba bez zmian ogniskowych , prawidłowej gęstości .
Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone.
Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, prawidłowy .
Trzustka niepowiększona, bez zmian ogniskowych.
Przewód Wirsunga nieposzerzony.
Śledziona o prawidłowych wymiarach, w normie.
Nadnercza o prawidłowej wielkości i morfologii, bez zmian ogniskowych.
Nerki położone typowo, prawidłowej wielkości, bez nieprawidłowych zmian.
Obie nerki ulegają jednoczasowemu wzmocnieniu kontrastowemu.
Układy kielichowo-miedniczkowe obustronnie nieposzerzone .
Węzły chłonne trzewne i zaotrzewnowe niepowiększone.
Aorta brzuszna nieposzerzona.
Pęcherz moczowy dobrze wypełniony, gładkościenny. Gruczoł krokowy niepowiększony . Pęcherzyki nasienne prawidłowe .
W lewej kości udowej ( głowa , szyjka ) ogniska osteosklerotyczne , kolejno 4 i 5 mm , odpowiadające wysepkom kostnym , poza tym zmian kostnych podejrzanych o meta badanie nie wykazało .
TK KLP.

Płuca bez zmian ogniskowych i naciekowych . Prawidłowo upowietrznione . Jamy opłucnowe wolne . Węzły chłonne klp. niepowiększone . W śródpiersiu patologii badanie nie wykazało . Zmian kostnych podejrzanych o meta badanie nie wykazało .
Wnioski : TK j.b i m . oraz klp. bez zmian .

Wg mnie wygląda OK ale nie jestem lekarzem. Będę wdzięczny za opinie kogoś kto się na tym zna :)

Pozdrawiam,

Rafał
Rafal_KRK

Postprzez Vaporwavedream » 14 Lut 2019, 20:41

Tomografia super. Brak zmian przerzutowych.
Podsumowując twoje stadium zaawansowania to pT2 N0 M0 S0.
Biorąc pod uwagę naciekanie naczyń krwionośnych oraz rodzaj guza masz wybór albo aktywną obserwacje albo 1/2 kursy BEP. Tu musisz podjąć sam decyzję. Chemioterapia nie jest niczym przyjemnym, ale w Twoim przypadku zmniejszy zdecydowanie możliwość nawrotu choroby.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Vaporwavedream

Miejscowość: Poznań

Postprzez Rafal_KRK » 18 Lut 2019, 16:40

Właśnie wróciłem od onkologa Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie. Nie wiem czy mogę podać jego nazwisko na forum? W sumie myślę, że mogłoby to być pomocne dla innych.
Pomijając ogromne zamieszanie w szpitalu, brak organizacji i godziny oczekiwania w kolejce. Pan onkolog przyjął mnie o godzinie 14:30 mimo że wizyta była na 11... nieważne. Byli ludzie którzy czekali od 8 i weszli chwilkę przede mną.

Po bardzo szybkim spojrzeniu na moje wyniki onkolog stwierdził mam 2 opcje:
1. Obserwacja - z tym, że ryzyko wznowy jest około 10-15 % (bardzo małe gdyby rzeczywiście tak było to bym tą opcję rozważał). Ale jak już się odnowi to może zaatakować mózg, płuca, wątrobę, kości itp.
2. 3-4 x BEP i czas oczekiwania na rozpoczęcie chemioterapii około 3 tygodni.

I teraz moje wątpliwości.

1. Bardzo pobieżna analiza wyników badań. Ja rozumiem że doktor jest zmęczony, ale to przecież moje życie.
2. 3-4 BEP po co aż tyle? Doktor Sarosiek napisał mi że 1xBEP wystarczy. Na forum też znalazłem informację o tym, że odchodzi się od stosowania 2xBEP w przypadkach PT2.
3. Doktor podważa wskazania NCCN o których mu wspomniałem i mówi że w USA leczą inaczej a to wytyczne ze Stanów. Czy w Europie mamy inny rodzaj nowotworów?
4. Dużo tutaj na forum piszecie o tym jak ważne jest zaufanie do lekarza. Ja po tej wizycie nie ufam temu człowiekowi wcale. I zgadzam się z osobami, które mówią, że to ważne, bo przecież nasza psychika też ma duże znaczenie w całym procesie leczenia.

Mam trochę mętlik w głowie, dlatego chcę Was prosić o pomoc.

Z jednej strony do szpitala w Krk mam 15 minut, z drugiej jak tam wchodzę, to po tych kilku godzinach oglądania bałaganu i chorych ludzi wszędzie na korytarzach, wychodzę z depresją. Do tego dochodzi, słaba kadra i to zarówno na urologii jak i onkologii.

Doktor Sarosiek zaproponował mi podanie chemii na NFZ w Magodencie w Warszawie i szczerze mówiąc, po dzisiejszej wizycie w SU w Krakowie coraz cieplej o takiej opcji myślę.

Co robić? Poradźcie na co się zdecydować? Chciałbym mieć to cholerstwo już za sobą i nie odkładać rozpoczęcia chemii w nieskończoność.

Jeżeli są tutaj osoby które miały chemię w Magodencie i mieszkają daleko od stolicy to chętnie poczytam rady jak to logistycznie rozwiązać.Ile trzeba czekać? Czy może przyjęcie na oddział jest tego samego dnia? I czy potrzebuję kogoś kto mnie zawiezie, czy może sam to dam radę ogarnąć, czy lepiej pociągiem/autobusem?

Pozdrawiam wszystkich bardzo ciepło !!
Rafal_KRK

Postprzez Vaporwavedream » 18 Lut 2019, 16:53

Bardzo dobrze, że masz wątpliwości co do zaproponowanego leczenia. Podanie 3/4 cyklów BEP byłoby dużym "nadleczeniem" i nie jest zgodne z normami w przypadkach rj.
Wybór jak dla mnie jest prosty, jeśli dr Sarosiek zaproponował chemioterapię u siebie to skorzystał bym z tej opcji bez zastanowienia. Chemioterapia to nie przelewki, a zastosowanie 3/4 cykli BEP byłoby błędem w sztuce. Jeśli zdecydujesz się na Magodent to zapewne zostaniesz tam 8 dni (5 dni - chemioterapia, 8 dnia dolewka bleo) i będziesz musiał wrócić 15 dnia na dolewkę. Jechać do możesz pociągiem, jednak w powrocie musi ktoś ci pomóc.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Vaporwavedream

Miejscowość: Poznań

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości